Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VIDEO Hrozivé detaily smrti českých turistov Aničky (†36) a Michala (†27): Toto je ich vrah!

Michal a Anna zahynuli v albánskych horách Zobraziť galériu (5)
Michal a Anna zahynuli v albánskych horách (Zdroj: YouTube, delli.al)

TIRANA/PRAHA - Obrovská tragédia otriasla svetovými médiami. Anna a Michal z Česka sa vybrali dovolenkovať do Albánska, výlet sa im stal osudným. Celá krajina vyjadruje úprimnú sústrasť pozostalým po brutálne zavraždených mladých Čechoch. Albánska polícia už má v rukách vraha Sakola Mjacaja (20). K otrasnému skutku sa priznal. Na slobode bol len mesiac po tom, čo si odpykal trest pre inú brutálnu vraždu.

Upozornenie. Obsah nie je vhodný pre osoby mladšie ako 18 rokov a pre citlivé povahy.

Mladý muž podozrivý z piatkovej vraždy dvoch českých turistov v Albánsku sa policajným vyšetrovateľom k činu priznal. Informovali o tom albánske médiá. Muža zatkla polícia v nedeľu popoludní po tom, čo ho obkľúčila v dome v dedine Gruda. Identifikovala ho na základe stôp, ktoré muž zanechal v aute zavraždených. Motívom vraždy bola údajne krádež auta, terénneho vozidla Nissan, v ktorom Česi cestovali. Obete boli popravené troma guľkami do hláv.

Polícia uviedla, že muž sa dvojici vyhrážal automatickou zbraňou a vynútil si tak vstup do vozidla. Po krátkej jazde sa strhla potýčka a mladík českých turistov zastrelil. Potom utiekol, pričom zbraň nechal na mieste. Albánske médiá, ktoré sa prípadu široko venujú, uvádzajú, že údajný vrah sa objavuje na fotografiách zavraždenej dvojice, takže je zrejmé, že sa s ňou poznal.

VIDEO Hrozivé detaily smrti
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Youtube, dielli.al)

Albánska polícia v akcii

Konzulka z českého veľvyslanectva v Tirane Radka Calábková povedala, že prípad bol pre albánskych vyšetrovateľov absolútnou prioritou aj s ohľadom na to, aby Albánsko ukázalo, že v krajine je bezpečne a že išlo o ojedinelý incident. "Polícia tohto podozrivého vytipovala ako možného páchateľa," uviedla Calábková. Policajti mali podľa nej pomerne silné indície, že muž tento trestný čin spáchal.

V dedine Gruda, kde sa muž v jednom z domov skrýval, bolo nasadených asi 350 policajtov, vrátane príslušníkov špeciálnych jednotiek. Na mieste bol tiež policajný vyjednávač, ktorý sa podľa webu denníka Shqiptarja snažil mladíka prinútiť, aby sa policajtom vzdal. Muž vyšiel von, keď mu polícia sľúbila, že ho nezabije. Podľa albánskej polície sa v aute, kde boli obete, našli jeho odtačky prstov, zbraň kalašnikov a desať nábojov.

VIDEO Hrozivé detaily smrti
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Youtube, dielli.al)

Už raz vraždil

K dolapeniu údajného páchateľa sa krátko nato vyjadril albánsky minister vnútra Saimir Tahiri. "Ten muž mal byť stále vo väzení za svoj predchádzajúci zločin a nie zabíjať znova," uviedol Tahiri na Facebooku. Poukazoval tým na fakt, že mladík pochádzajúci z dediny neďaleko Škodry bol už skôr odsúdený za lúpežnú vraždu z roku 2010, pri ktorej zomrel trinásťročný chlapec. Čin spáchal so svojimi dvoma bratmi, keď mal 14 rokov. Vo väzení strávil päť rokov. Chlapca obkľúčili a chceli od neho zlatú retiazku, čo chlapec odmietol. Jeden z bratov ho schmatol a odvliekol na skalu nad riekou. Tam bratia chlapca brutálne zmlátili a znásilnili. Hodili ho do rieky, šliapli na krk, až kým nevydýchol naposledy. Najstarší brat dostal doživotie, ďalší brat 11 rokov a  Sokol Mjacaj  dostal desaťročný trest odňatia slobody. Pretože svedčil proti bratom, trest mu znížili. 

VIDEO Hrozivé detaily smrti
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Youtube, dielli.al)

Rovnaký motív

"Polícia sa domnieva, že mal úplne rovnaký (lúpežný) motív," uviedla Calábková. V Albánsku sa podľa nej zdvihla obrovská vlna sympatií k obetiam. "Od verejnosti k nám plynú kondolencie, pred ambasádou boli sviečky a kvety," dodala Calábková. V centre metropoly Tirany sa v nedeľu večer konalo pietne zhromaždenie zvolané cez Facebook.

Osudový výlet zaľúbených Čechov

Dvadsaťsedemročný hasič z Plzeňska Michal a jeho tridsaťšesťročná partnerka Anna boli v piatok zastrelení vo svojom aute na ceste v horskej oblasti. Výsledky pitvy, o ktorých v sobotu informoval web listu Shqiptarja, údajne ukázali, že Česi boli z blízkosti zastrelený do hlavy. Streľba sa zrejme odohrala za jazdy, keď muž riadil a žena sedela vpredu na mieste spolujazdca. Auto potom vraj nabúralo po neriadenej jazde, pričom bol útočník zranený. Dokázal ale ešte rozbiť sklo a dostať sa z vozidla. Čin bol pôvodne oznámený ako dopravná nehoda.

Vražda sa stala v blízkosti lokality Theth na severe Albánska. Horská divočina v tomto okolí, kde skalné vrcholy dosahujú výšku až 2400 metrov a kde sa nachádza aj národný park, je obľúbenou destináciou pre turistov zo západnej a strednej Európy, najmä z Českej republiky. Od ciest do týchto miest ich neodrádza ani to, že v tejto oblasti v roku 2001 zmizli traja českí študenti. Albánsky policajný šéf Haki Cako však včera novinárov uisťoval, že v krajine bude odteraz bezpečnejšie ako pre miestnych, tak aj pre turistov.

Video z miesta činu

Video zo zadržania Sokola Mjacaja

Viac o téme: NešťastieVraždaMichalAnnaAlbánskoTrragédia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu