Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Gréci rozhodli o svojom osude: Je to jasné, hovoria veľké tučné "nie"!

Radosť z gréckeho Zobraziť galériu (22)
Radosť z gréckeho "NIE" znie ulicami (Zdroj: SITA)

ATÉNY - Gréci odmietli podmienky pomoci medzinárodných veriteľov, ukázala to oficiálna projekcia výsledkov dnešného referenda. Spoločnosť Singular Logic, ktorá spracúva výsledky pre ministerstvo vnútra, uviedla, že podľa jej hodnotenia podporilo v referende odpoveď "nie" vyše 62,5 percent voličov. Za prijatie podmienok medzinárodných veriteľov sa podľa tohto odhadu vyslovilo iba takmer 39 percent voličov.

Po zrátaní všetkých percent odovzdaných hlasov získal tábor "nie" 61,31 percenta hlasov a tábor "áno" 38,69 percenta, čo je viac ako 20-percentný náskok.

Grécky premiér Alexis Tsipras poďakoval Grékom za "veľmi odvážnu voľbu" v tom, že odmietli podmienky pomoci medzinárodných veriteľov. V televíznom vystúpení súčasne vyhlásil, že jeho vláda je pripravená okamžite sa vrátiť k rokovaniam, ktorých prvou prioritou bude opätovné otvorenie gréckych bánk.

Gréci rozhodli o svojom
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: ekloges.ypes.gr)

Opozičný líder Samaras odstúpil z funkcie 

Grécky opozičný líder Antonis Samaras oznámil dnes svoju rezignáciu po veľkej porážke v referende o reformách požadovaných medzinárodnými veriteľmi. Bývalý premiér oznámil rozhodnutie v televíznom vystúpení po tom, ako viedol kampaň za to, aby voliči hlasovali "áno".

"Naša strana potrebuje nový začiatok. K dnešnému dňu odstupujem z vedenia Novej demokracie," povedal Samaras o svojej konzervatívnej stredopravej strane. Vyzval zároveň Grékov, aby zanechali rozpory a žiadali od vlády splnenie jej prísľubu, že nájde rýchle riešenie s veriteľmi. Samaras (64) bol premiérom od roku 2012 do januára tohto roka, keď ho vo funkcii vystriedal Alexis Tsipras z ľavicovej strany Syriza.

Gréci rozhodli o svojom
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA)

Tsipras a Varufakis sa vyjadrili

Takýto výsledok by bol veľkým víťazstvom premiéra Alexisa Tsiprasa, ktorý vyzýval voličov, aby hlasovali "nie". Podmienky pomoci označil za "zahanbujúce" a označil ich za "ultimátum" veriteľov. Proeurópske strany varovali, že "nie" znamená v podstate odmietnutie rokovania s veriteľmi, čo postaví Grécko na cestu von z eurozóny.

Gréci rozhodli o svojom
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA)

Grécke referendové miestnosti sa o 19:00 miestneho času (18:00 SELČ) zavreli. Prvé oficiálne odhady sa očakávajú o 20:00 SELČ. Štyri neoficiálne prieskumy, ktoré sa uskutočnili v nedeľu a ich výsledky zverejnili po skončení hlasovania, ukazujú, že Gréci v tesnej väčšine hlasovali "nie". Odmietli tak podmienky veriteľov, čiže aj ďalšie úsporné opatrenia.

Minister financií Janis Varufakis sa na twittri vyjadril k výsledkom referenda. " 'Do 24 hodín sme MOHLI mať dohodu,' to som povedal, ale naše médiá to prekrútili a povedali, že som predpokladal dohodu do 24 hodín. Zistite si to!"

Radosť z gréckeho
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA)

Premiér Alexis Tsipras vyzýval Grékov, aby v referende hlasovali "nie". "Dá sa ignorovať vôľa vlády, ale nikto nemôže uprieť ľuďom právo vziať svoj život do vlastných rúk," vyhlásil Tsipras po tom, čo v referende odhlasoval. "Posielame signál, že chceme zostať a dôstojne žiť v Európe," dodal. 

Radosť z gréckeho
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA)

Centrum Atén zaplavili zástancovia víťazného "NIE"

Centrum gréckej metropoly zaplavili večer tisíce ľudí, ktorí v dnešnom referende odmietli dohodu so zahraničnými veriteľmi, teda aj s eurozónou. Jásajúce davy začali zapĺňať tradičné zhromaždisko demonštrácií - námestie Syntagma pod budovou gréckeho parlamentu. Tam v koncertnej atmosfére demonštrovali odporcovia dohody s veriteľmi aj v piatok večer, kedy sa ich zišlo okolo 30.000. Aj dnes pritom bolo na záberoch televíznych kamier vidieť, ako ľudia mávajú nad hlavami gréckymi vlajkami.

Európski lídri začnú konať po oznámení oficiálnych výsledkov, na pondelok schôdzu neplánujú

Ministri financií eurozóny sa neplánujú v pondelok 6. júla mimoriadne zísť v súvislosti s výsledkami referenda v Grécku, v ktorom podľa prvých výsledkov vo veľkej miere zvíťazil tábor odmietajúci podmienky medzinárodných veriteľov.

Uviedol to pre agentúru Reuters nemenovaný zdroj z eurozóny. Na otázku, či je na pondelok naplánovaná schôdzka Euroskupiny, predstaviteľ eurozóny, ktorý si neželal byť menovaný, uviedol: "V žiadnom prípade. (Ministri) by ani nevedeli, o čom vlastne majú rokovať," dodal. Európska komisia zatiaľ nereagovala na prvé výsledky po skončení referenda, ktoré ukázali, že tábor odmietajúci podmienky veriteľov zvíťazil v pomere 60 % ku 40 %.

Gréci rozhodli o svojom
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA)

Európska centrálna banka plánuje na pondelok zasadnutie, na ktorom sa bude hovoriť o ďalšom prísune likvidity do gréckych bánk. Do niekoľkých hodín po referende totiž v bankomatoch dôjdu peniaze.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa v pondelok v Paríži popoludní stretne s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandem, aby spolu diskutovali o výsledkoch gréckeho referenda. Informoval o tom v nedeľu hovorca nemeckej vlády Steffen Seibert. "Rokovania s francúzskym prezidentom od 18:30 a počas večere sa zamerajú na spoločné zhodnotenie situácie po gréckom referende a na pokračovanie úzkej nemecko-francúzskej spolupráci v tejto oblasti," uviedol Seibert vo vyhlásení. 

Radosť z gréckeho
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA)

Viacerí predstavitelia EÚ označili nedeľňajšie referendum za hlasovanie o zotrvaní Grécka v eurozóne. Grécka vláda však neuvažuje o tlačení novej meny. Povedal to pre televíznu stanicu Star TV Euclid Tsakalotos, grécky koordinátor vyjednávaní s veriteľmi Atén. "Nediskutujeme o paralelnej mene," uviedol. "Nemyslím si, že ... nás vylúčia. Sme pripravení stretnúť sa s nimi už dnes (v nedeľu, pozn. red.) večer," dodal. Hovorca gréckej vlády Gabriel Sakellaridis uviedol, že vláda jeho krajiny chce obnoviť rokovania so zahraničnými veriteľmi okamžite a dosiahnuť dohodu o ďalšej pomoci. "Rokovania, ktoré sa začnú, sa musia dokončiť veľmi skoro," povedal Sakellaridis.

Referendum otvorilo vláde cestu k rokovaniu s veriteľmi 

Prieskumy verejnej mienky, podľa ktorých má tábor "nie" malý, ale jasný náskok v dnešnom gréckom referende, umožnia vláde konať a uzavrieť dohodu s medzinárodnými veriteľmi, povedal dnes v televízii po skončení hlasovania parlamentný hovorca vládnucej strany Syriza.

"Myslím si, že je to odporúčanie pre vládu..., aby rýchlo konala a pousilovala sa o dohodu a normalizáciu bankového systému," citovala Nikosa Filisa tlačová agentúra Reuters. Partneri Atén počas uplynulého týždňa varovali, že ak voliči budú hlasovať "nie" a odmietnu tak návrh medzinárodných veriteľov, bude to znamenať zničenie mostov s Európou a grécky finančný systém zbankrotuje, čo výrazne zhorší krízu v krajine.

Grécko čaká na výsledky
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA)

Rozuzlenie, na ktoré čaká celý svet

Počas zlomového nedeľňajšieho referenda o prijatí alebo odmietnutí podmienok medzinárodných veriteľov panuje v Grécku napäté očakávanie. Kampaň podľa zákona utíchla 24 hodín pred začiatkom hlasovania. Grécka tlač sa ale na poslednú chvíľu snažila občanov mobilizovať a upozorňovala, že ľudí čaká najdôležitejšie hlasovanie za posledných 40 rokov, ktoré môže úplne zmeniť budúcnosť krajiny. 

Väčšina denníkov ešte včera voličov vyzvala, aby na svojich lístkoch zaškrtli možnosť "áno", ktorá je hlasom pre prijatie navrhovaných reforiem. "Áno euru a Európe. Občania držia budúcnosť krajiny vo svojich rukách," napísal v titulku denník politického stredu To Vima, podľa ktorého existujú pre Grécko len dve alternatívy: "národná izolácia alebo európsky kurz". Rovnako to vidí aj sobotňajší list To Proto Thema, ktorý vyzýva, aby jeho čitatelia povedali "áno", a zachovali tak jednotnú menu. "Odmietame drachmu a chaos," doplnil konzervatívny denník Eleftheros Typos.

Gréci rozhodli o svojom
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: repro To Proto Thema, Eleftheros Typos)

Bulvárny list RealNews vyšiel s dramatickým titulkom "Zachráňte vlasť!" a upozorňuje na to, že národ je v otázke vzťahu k veriteľom rozdelený a že mu hrozí izolácia. Dohoda s partnermi v eurozóne je vraj z toho dôvodu nevyhnutne potrebná. K odmietnutiu podmienok veriteľov naopak vyzýva denník Aj Avgi spojený s vládnucou stranou Syriza. Podľa neho prípadné "nie" podmienkam veriteľov Grécko vo výsledku posilní. Premiér Alexis Tsipras potom uzavrie novú výhodnejšie dohodu a zaistí prísun peňazí "v priebehu dvoch dní", je presvedčený list.

Varufakis odstúpi, ak Gréci povedia "áno"

Grécky minister financií Janis Varufakis pre nemecký denník Bild povedal, že odstúpi z funkcie, ak obyvatelia krajiny v dnešnom referende zahlasujú za prijatie prísnejších reforiem, ktorými medzinárodní veritelia podmieňujú poskytnutie ďalšej finančnej pomoci Grécku.

Janis Varufakis
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA)

Varufakis na otázku, či naozaj odstúpi, ak Gréci zahlasujú za prijatie reforiem, pre Bild povedal: "Rozhodne." Dodal však, že väčšina ľudí sa nevysloví za reformy, uviedla agentúra Reuters. Grécka súkromná televízia Mega TV informovala, že účasť voličov je pozoruhodne vysoká, už okolo 14.00 h SELČ dosahovala 35 percent, pred hlasovacími miestnosťami v metropole Atény stáli dlhé rady čakajúcich. Účasť v referende musí byť nad 40 percent, aby bolo platné.

Odchod Grécka by ubral nemeckému rozpočtu miliardy eur

Odchod Grécka z eurozóny by ubral z nemeckého rozpočtu miliardy eur, upozornil vládu nemeckej kancelárky Angely Merkelovej šéf centrálnej banky krajiny Jens Weidmann. Informoval o tom v nedeľu nemecký ekonomický denník Handelsblatt, ktorý citoval vládne zdroje. Podľa denníka Weidmann upozornil, že náklady odchodu Grécka by poškodili zisky Bundesbank, ktoré smerujú do rozpočtu.

Handelsblatt dodal, že straty nemeckej centrálnej banky by boli vyššie ako 14,4 mld. eur, ktoré sa už vyčlenili ako rezerva v súvislosti s dlhovou krízou eurozóny, pretože Bundesbank bude mať straty z gréckych akcií kúpených centrálnou bankou. "V prípade odchodu Grécka by to nestačilo," napísal Handelsblatt bez uvedenia svojho zdroja. Hovorca nemeckej centrálnej banky odmietol správu denníka komentovať. Rovnako to odmietli komentovať hovorcovia nemeckej vlády a ministerstva financií. 

Účasť voličov v referende je zatiaľ pozoruhodne vysoká

Do skončenia dnešného gréckeho referenda zostávali štyri hodiny a Gréci stále prichádzali v masívnych počtoch odovzdať svoj hlas, ktorým rozhodujú o svojej finančnej budúcnosti. Grécka súkromná televízia Mega TV informovala, že účasť voličov je pozoruhodne vysoká, už okolo 14.00 h SELČ dosahovala 35 percent, a pred hlasovacími miestnosťami v metropole Atény stáli dlhé rady čakajúcich. Účasť v referende musí byť nad 40 percent, aby bolo platné.

Alexis Tsipras už odvolil
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA)

Vysoká účasť voličov v Grécku je bežná, pretože hlasovania sú v krajine povinné - hoci tento zákon sa v posledných rokoch v praxi neuplatňuje. Dnešné referendum v Grécku je prvé od roku 1974, keď občania rozhodovali o zrušení monarchie. Dnes 9,8 milióna voličov rozhoduje o tom, či prijmú požiadavky medzinárodných veriteľov zaviesť prísnejšie úsporné opatrenia výmenou za ďalšiu finančnú pomoc pre Grécko.

Grécky premiér je optimista

Grécky premiér Alexis Tsipras vyhlásil, že je "optimista" ohľadne výsledku dnešného referenda o prijatí prísnych podmienok medzinárodných veriteľov na riešenie gréckej krízy. Tsipras sa tak vyjadril, keď vhadzoval svoj hlasovací lístok do urny vo štvrti Kypseli v centre Atén.  Informovali o tom tlačové agentúry DPA a AP. 

"Dnes je deň osláv, lebo demokracia je oslava," povedal premiér a zdôraznil, že rozhodnutie má v rukách grécky ľud. "Vôľu vlády môžu mnohí ignorovať, ale nie vôľu ľudu," dodal. "Som si istý, že zajtra otvoríme cestu všetkým ľuďom Európy," vyhlásil. Grécke referendum o prísnejších úsporných opatreniach a reformách, ktorými medzinárodní veritelia podmieňujú poskytnutie ďalších pôžičiek, je ostro sledované. Výsledok hlasovania by mohol rozhodnúť aj o ďalšom zotrvaní krajiny v eurozóne a o politickej budúcnosti ľavicového premiéra Tsiprasa. 

Alexis Tsipras už odvolil
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA)

Podľa prieskumov sú Gréci ohľadne plebiscitu rozdelení na približne dva rovnako silné tábory, takže jeho výsledok nie je možné jednoznačne predpokladať. Prieskumy súčasne avizujú, že drvivá väčšina, okolo 75 percent Grékov, si želá zotrvanie svojej krajiny v eurozóne.Tsiprasova vláda tvrdí, že rozhodné "nie" v dnešnom hlasovaní by posilnilo jej vyjednávaciu pozíciu o treťom balíku pomoci pre Grécko.

Čo teda pomôže Grécku viac - povedať v referende "áno" alebo "nie" prijatiu prísnejších úsporných požiadaviek veriteľov?  Zástancovia kampane "áno", medzi ktorými je celá plejáda bývalých premiérov a hlavná opozičná strana, tvrdia, že Tsiprasova vláda ohrozí miesto Grécka v klube 19 štátov používajúcich menu euro. Tvrdia, že hlasy "áno" budú znamenať, že Grécko rýchlo dosiahne novú dohodu o finančnej pomoci, ktorou podporí svoju potápajúcu sa ekonomiku. Konzervatívny opozičný líder Antonis Samaras dnes už takisto hodil svoj hlas do referendovej urny. A uviedol: "Hlasujeme 'áno' Grécku. Hlasujeme 'áno' Európe."

Hektický víkend

Gréci včerajšok využili hlavne na presun do svojich rodných miest a dedín, kde sú vo voličskej evidencii. Úrady tentoraz voličom kvôli nepriaznivej ekonomickej situácii vyšli v ústrety a zrušili na víkend výber mýta na diaľniciach. Najmä Atény a druhé najväčšie mesto Solún sa tak zrejme značne vyľudnia. Prieskumy verejnej mienky dávali v piatok len drobný náskok stúpencom dohody s veriteľmi, čo po štatistickej stránke nedáva istotu ohľadom výsledkov referenda. Na piatkových demonštráciách v Aténach bol o niekoľko tisíc ľudí silnejší tábor odporcov podmienok veriteľských inštitúcií. 

Gréci rozhodli o svojom
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA)

V Grécku sú už šiestym dňom uzavreté banky a ľudia majú len obmedzený prístup k svojim vkladom. Šéfka gréckej bankovej asociácie Luka Katseliová informovala, že grécke banky majú hotovosť len do pondelňajšieho rána, ďalší vývoj bude závisieť od postupu Európskej centrálnej banky (ECB). Práve tá drží grécke banky pri živote tým, že im poskytuje núdzové financovanie v rámci programu ELA.

Steinmeier: Víťazstvo tábora "nie" neuľahčí Grécku vyjednávanie o dlhoch 

Nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier dnes vyhlásil, že ak v gréckom referende o prijatí prísnejších reforiem zvíťazí tábor "nie", neuľahčí to zadlženej krajine budúce vyjednávanie kompromisov s medzinárodnými veriteľmi - "práve naopak". Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Steinmeier však napriek tomu uviedol, že Gréci majú právo hlasovať o budúcnosti svojej krajiny a že Grécko zostane v 28-člennej Európskej únii, aj keby v referende odmietlo úsporné a reformné opatrenia, požadované medzinárodnými veriteľmi. 

Janis Varufakis takisto prispel
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA)

Minister Steinmeier povedal pre dnešné vydanie nemeckého nedeľníka Tagesspiegel am Sonntag, že dlhová situácia v Grécku, nevyriešený problém s desaťtisícmi migrantov prichádzajúcich do Európy cez Stredozemné more a britské požiadavky reformovať Európsku úniu vytvárajú tlak na samotné základy EÚ. Šéf nemeckej diplomacie dnes varoval, že Grexit - odchod Grécka z 19-člennej eurozóny - by poškodil dôveryhodnosť Európy vo svete.

Gréci majú radi euro

Výsledok nedeľňajšieho referenda v Grécku je otvorený. Gréci majú radšej euro ako drachmu, ale neuvedomujú si, že to znamená aj naplnenie svojich záväzkov, čiže splatenie dlhov. Povedal to vysokoškolský pedagóg na UM STU Matej Jaššo, ktorý sa zaoberá Gréckom. „Nedá sa zároveň hlasovať za to, že odpíšeme všetky dlhy a budeme mať euro. Aj najzanietenejší podporovatelia premiéra Tsiprasa si uvedomujú, že drachma by bola veľmi slabá mena, ktorá nezabráni postupujúcej špirále inflácie. Toto nebude cesta von z krízy,“ zdôraznil Jaššo s tým, že sa nedá vylúčiť víťazstvo rozumu nad emóciami hnevu.

 „Možno sa ku kladnej odpovedi priklonia aj mnohí tí, ktorí v januári volili Syrizu, pretože za ňu hlasovali zo zúfalstva,“ dodal Jaššo. Grécko má dlhodobo problémy, pretože štátna správa zlyháva vo svojich základných funkciách. „Neplatenie daní sa stalo normou. Dosiahlo absolútne masové rozmery. Daňová kontrola je neúčinná, pretože jej chýbajú kvalifikovaní úradníci,“ uviedol Jaššo. 

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA)

Kolíska európskej demokracie sa pohybuje v začarovanom kruhu, keď jej chýba generácia mladých ľudí, ktorí by verili v úspech a išli do rizika a nových projektov s optimizmom. „Pre mňa je to zo sociologického pohľadu biele miesto na mape Grécka. Vyrástla tam stratená generácia mladých ľudí, ktorých vklad do spoločnosti v súčasnosti veľmi chýba. Tento problém, spohodlnenie ľudí, vznikol oveľa skôr ako počas krízy od roku 2009. Zúfalstvo, pesimizmus, emigrácia najlepších ľudí, to všetko je v súčasnosti najviac viditeľné,“ dodal Jaššo, ktorý očakáva, že Grécko podobne ako veľa raz v histórii prekoná aj túto krízu. 

 „Je to krajina s mimoriadne silnou identitou, ktorú si nepomýlite so žiadnou inou. Môže sa postaviť na nohy vďaka cestovnému ruchu, potravinárstvu, či lodiarstvu. Ak by tieto oblasti dokázali zmodernizovať, vedeli by byť konkurencieschopnejší. Musia si však uvedomiť, že inovácie, flexibilita a férovosť sú hodnoty, bez ktorých nebude fungovať žiadny sektor ekonomiky,“ uzavrel Jaššo. 

Viac o téme: ReferendumGrécko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu