Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nemecký Der Spiegel podal pre špehovanie Američanov žalobu na Spolkovú prokuratúru

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook)

BERLÍN – Nemecký spravodajský týždenník Der Spiegel podal dnes trestné oznámenie pre podozrenie z tajnej spravodajskej činnosti a porušovania komunikačného tajomstva na Spolkovú prokuratúru v Karlsruhe, a to v súvislosti s údajným špehovaním periodika americkými tajnými službami v roku 2011.

Vedenie periodika dospelo k tomuto podozreniu na základe poznámok tajného charakteru z Úradu spolkovej kancelárky. V lete 2011 podľa informácií, ktoré zverejnila redakcia, varovalo vtedajšie vedenie americkej CIA koordinátora práce tajných služieb v Úrade spolkovej kancelárky Güntera Heissa pred údajnými kontaktmi magazínu na vládnych miestach.

Američania podozrievali konkrétne Heissovho námestníka Hansa Josefa Vorbecka, že prezradil služobné tajomstvo. Vorbeckove údajné kontakty s magazínom sa explicitne spomínajú v tajnej poznámke Úradu spolkovej kancelárky. Podozrivého následne v krátkom čase preložili na iné miesto, kde mal za úlohu spracovať históriu spravodajskej služby, píše internetové vydanie magazínu.

Podľa rovnakého zdroja nemecká spolková vláda neurobila nič pre objasnenie kauzy a jej pozadie zatajila pred parlamentom. Vážne podozrenie nemalo síce pre spomínaného pracovníka právne dôsledky. Naopak, na otázku parlamentného kontrolného grémia boli podnety zo zámoria zatajené a ako dôvod jeho preloženia boli uvedené úsporné príčiny. Postup vládnych miest skúma teraz vyšetrovací výbor Spolkového snemu.

Viac o téme: Der Spiegel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu