Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Hrozí Európskej únii pád na dno? Rozhádaná ako nikdy, chaos v Grécku, nestabilita a konflikty!

Protest v Grécku.
Protest v Grécku. (Zdroj: SITA)

BRUSEL/ATÉNY - Európske zlyhanie pri snahe riešiť grécku dlhovú krízu je hrozbou, že trvalo poškodí povojnový sen o "ešte tesnejšom európskom zväzku". Deje sa tak v čase, keď Európa čelí novým hrozbám na svojich hraniciach, uvádzajú analytici, ktorých citovala agentúra AFP.

Slováci môžu prísť o milióny, keď Grécko odíde z eurozóny: Vieme, koľko nám dlžia a kto stratí

Chaos v Grécku nastal v čase, keď si európski najvyšší predstavitelia už idú po krku kvôli vlne utečencov v Stredomorí, zatiaľ čo kríza na Ukrajine uvrhla vzťahy s Ruskom na najhoršiu úroveň od čias studenej vojny.

Vysokí predstavitelia varovali, že situácia v Grécku predstavuje pre európsky projekt existenciálny problém. A nemecká kancelárka Angela Merkelová v pondelok vyhlásila, že "ak padne euro, padne aj Európa".

Experti ale uvádzajú, že aj keby sa Bruselu podarilo udržať Atény v eurozóne, kríza zaseje semienka hlbokej nedôvery do 60 rokov trvajúceho úsilia vybudovať po dvoch svetových vojnách zjednotenú Európu. "Zanechá to jazvy," povedal AFP Janis Emmanuilidis z bruselského Strediska európskej politiky (EPC). "Panuje tu veľa nedôvery."

Zavedenie jednotnej európskej meny pred pol druhým desaťročím bolo ospevované ako zjednocujúci okamih pre kontinent; posledné dni ale ukazujú, ako sa tento sen o jednote zmenil v to, čo Emmanuilidis označuje za "nočnú moru".

V Grécku sú uzavreté banky, grécki a európski vysokí predstavitelia sa navzájom obviňujú z klamstiev a víkend sa stal svedkom bezprecedentného rokovania ministrov financií eurozóny, ktorí zo stretnutia vyšachovali svojho gréckeho kolegu Janisa Varufakisa.

"Myslím, že ide rozhodne o veľkú ranu projektu eurozóny, aj keď sa v nej nakoniec podarí Grécko udržať," povedal Pieter Cleppe z expertnej skupiny Open Europe. Podľa neho zatiaľ EÚ nevznikli trvalé škody, pretože kľúčové princípy, ako je jednotný trh, zatiaľ neboli zasiahnuté.

"Aj keď sa podarí odvrátiť katastrofu, bude mať grécka epizóda veľmi hlboké následky pre EÚ v zmysle nutnosti zaviesť reformy," dodal Nicolas Veron z bruselského analytického inštitútu Breugel. "Grécka kríza ukázala, že náš systém vlády v Európskej únii nefunguje, je mimoriadne neefektívny a neschopný prijať rozhodnutie počas príhodného časového rámca."

Hektický týždeň stretnutí EÚ v Bruseli nepriniesol žiadnu dohodu o Grécku. A vysokí činitelia strávili šesť hodín summitu hašterením sa o to, ako prerozdeliť státisíce migrantov utekajúcich zo Sýrie a severnej Afriky. Jeden z oficiálnych predstaviteľov sa nechal počuť, že v otázke migrantov nechýbalo veľa "do otvoreného konfliktu".

To ukazuje, že sa Európa nachádza v dysfunkčným období v čase, keď by sa naopak mala zomknúť dokopy, aby mohla čeliť bezprecedentným problémom v nestabilnom svete, uviedol Emmanuilidis.

"Je to iné ako v roku 2012, kedy sa o gréckom odchode z eurozóny takisto hovorilo. Vtedy nebola geopolitická situácia tak nestabilná, ako je teraz s ohľadom na Blízky východ, severnú Afriku, Balkán, Rusko alebo migráciu, aby som menoval aspoň časť z problémov," dodal.

Terajšia chaotická situácia tiež môže posilniť euroskeptikov, ako je v Británii Nigel Farage či Marine Le Penová vo Francúzsku. "Farage a Le Penová sa teraz široko usmievajú, tým som si istý," podotkol Emmanuilidis.

Viac o téme: KrízaGréckoEurópaEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu