Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Detailná spoveď svedka odhalila nové skutočnosti o masakri v Tunisku: Vrahov bolo viac!

Rizkí uteká po pláži Zobraziť galériu (4)
Rizkí uteká po pláži (Zdroj: YouTube)

BRATISLAVA - Na povrch vyplávali nové skutočnosti o piatkovom masakre v Tunisku. Oficiálne správy hovoria o jednom útočníkovi, ale podľa očitých svedkov tam boli minimálne dvaja strelci. Prehovorili priami svedkovia udalosti a ich slová sú naozaj presvedčivé.

Sajfaddín Rizkí zrejme nebol jediný atentátnik na pláži v Tunisku. Očití svedkovia hovoria o druhom strelcovi a teraz vyplynulo, že ich mohlo byť o jedného viac, píše britský portál Mirror. Kirsty Murrayová z Británie, ktorá útok prežila, tvrdí, že ju zasiahla do nohy guľka, ktorá ale nepochádzala zo zbrane Rizkího. Úrady ešte nepotvrdili, že na pláži zabíjal druhý či tretí vrah.

Otec Kirsty Neil povedal médiám, že "dcéra verí, že tam boli minimálne dvaja strelci, pretože ju niekto trafil z blízkosti pištoľou. So snúbencom potvrdili, že tam boli dvaja strelci. Jeden by nenapáchal takú škodu," povedal otec.

Detailná spoveď svedka odhalila
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Pri piatkovom útoku v meste Súsa zahynulo 39 ľudí vrátane útočníka. Tamojšie úrady uviedli, že najmenej 15 turistov pochádzalo z Británie a ďalší boli z Belgicka, Írska, Nemecka a Portugalska. Medzi obeťami neboli žiadni Tunisania.

Svedkovia videli dvoch strelcov

Jeden policajný dôstojník, ktorý si neželal byť menovaný prezradil, že podľa neho tam boli dvaja útočníci. Tuniské úrady sa domnievajú, že spolu s Rizkíim sú za čin zodpovední ďalší dvaja muži. Mali by nimi byť Mohamad bin Abdallav (24) a Rafik Tayari (28). Britský policajt vo výslužbe Steve Johnson (65) spolu s kolegom, tiež bývalým policajtom Michaelom Perrym (66), videli ďalšieho strelca.

Detailná spoveď svedka odhalila
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Steve povedal Mirroru, že "boli sme na pláži, keď som začul výstrely a výkriky. Povedal som ľuďom, aby utekali z pláže ako najrýchlejšie vedia. Boli sme naozaj blízko a neustále som počul zvuky automatickej zbrane. Videl som muža v červených šortkách ako so samopalom strieľa na lehátka. Utekali sme sa skryť zatiaľ čo sme všade počuli streľbu a výbuchy granátov. Po dvadsiatich minútach sme sa dostali na tretie poschodie a odtiaľ sme videli ako strieľa ľudí pri bazéne," povedal bývalý policajt.

Expolicajt sa nechal počuť, že videli dvoch strelcov. "Mick videl obidvoch a sme si istí, že boli dvaja." Tuniskí vyšetrovatelia páchajú po jednom alebo viacerých spolupáchateľoch útoku na pláži luxusného hotelu. Hovorca ministerstva vnútra dnes povedal, že sú si "istí", že študent, ktorý bol pri útoku v hoteli Imperial Marhaba zastrelený, mal pomoc. "Sme si istí, že mu ďalší (nepriamo) pomáhali, ale nezúčastnili sa (na útoku)", povedal. Polícia pátra aj po dvoch mužoch, ktorí bývali s Rizkíim.

Detailná spoveď svedka odhalila
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Tunisko očakáva po teroristickom útoku miliónové straty v cestovnom ruchu

Piatkový teroristický útok v hotelovom komplexe v Tunisku môže znamenať pre tamojší turizmus straty vo výške najmenej 515 miliónov dolárov (približne 463 miliónov eur). Uviedla to v noci nadnes tamojšia ministerka pre cestovný ruch, ktorú citovala agentúra Reuters. "Útok mal obrovský dosah na ekonomiku... Straty budú veľké," konštatovala pred novinármi ministerka Selma Elloumiová-Rekiková, ktorá predstavila predbežný odhad škôd po útoku v tuniskom letovisku Súsa (Sousse).

Elloumiová-Rekiková tiež dodala, že tamojšia vláda plánuje zrušiť daň pre zahraničných návštevníkov a v snahe udržať toto priemyselné odvetvie chce tiež posúdiť oddlženie prevádzkovateľov hotelov. K zodpovednosti za tragický atentát sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát. Tunisko zarobilo vlani na cestovnom ruchu 1,95 miliardy dolárov (približne 1,75 miliardy eur). Tržby v turizme, ktorý je hlavným zdrojom cudzej meny a zamestnanosti v Tunisku, predstavujú sedem percent celkového hrubého domáceho produktu tejto severoafrickej krajiny.

Viac o téme: Teroristický útokTunisko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu