Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Toto je nová pýcha Severnej Kórey: Kim Čong-un dal jej architekta za "odmenu" popraviť!

Kim Čong-un s manželkou na novom letisku. Zobraziť galériu (3)
Kim Čong-un s manželkou na novom letisku. (Zdroj: profimedia.sk)

LONDÝN - Problém so staviteľom môže mať každý, ale severokórejský vodca Kim Čong-un sa s ním dokáže vysporiadať rýchlejšie, ako ostatní. Jeho pamäť však býva podozrivo krátka. Pri obhliadke najnovšej dôležitej stavby krajiny, ktorou sa vodca pýši a tamojšia propaganda sa ju snaží dostať do povedomia celého sveta, akosi "zabudol", že jej architekta dal popraviť, lebo sa mu nepáčil jej dizajn.

Nové FOTO pupkatého diktátora Kim Čong-una: Vysmiaty, ako lečo, sa opäť pozerá a pozerá!

V snahe o zviditeľnenie štátna Kórejská Ústredná tlačová agentúra vydala minulý týždeň 30-snímkovú prezentáciu, počas ktorej si Kim Čong Un a jeho manželka Ri Sol Ju prezreli nový medzinárodný terminál na letisku v Pchjongjangu.

Ide o posledný projekt krajiny, ktorým chce prilákať potenciálnych turistov, odkedy sa Kim Čong-un dostal k moci a ponúka klenotníctvo, kaviareň, lekáreň, čokoládovú fontánu aj ďalšie luxusné služby a vybavenie. Nové letisko majú otvoriť tento týždeň a primárne bude prijímať lety z Číny a Ruska.

Kim Čong-un s manželkou v klenotníctve.
Zobraziť galériu (3)
Kim Čong-un s manželkou v klenotníctve.  (Zdroj: profimedia.sk)


Tejto slávy sa už ale údajne nedožil Ma Won Chun, severokórejský riaditeľ Projektového oddelenia Komisie národnej obrany, ktorý zmizol vlani a chýba na fotografiách tlačovej agentúry. Chun bol hlavným architektom najväčších severokórejských vládnych projektov, keď ho spolu s piatimi ďalšími vysokými úradníkmi zabili počas jednej z Kimových čistiek. Chun mal byť popravený v novembri 2014 "pre korupčné praktiky a neschopnosť plniť rozkazy". Jeho smrť sa zhodovala so správou vysvetľujúcou, že letiskové renovácie boli pozastavené z dôvodu Kimovej nespokojnosti.

"Chyby sa prejavili v poslednej fáze výstavby Terminálu 2, pretože konštruktéri nedokázali mať na pamäti myšlienku strany o architektonickej kráse, ktorá je životom, dušou a jadrom v architektúre zachovávajúcej charakter a národnú identitu," povedal Kim podľa prepisu správ zo štátnych médií.

"Je potrebné dokončiť výstavbu terminálu, aby bol ikonou (Severnej) Kórey, tvárou krajiny a bránou do Pchjongjangu." Nie je však jasné, odkiaľ má Severná Kórea, krajina spustošená pravidelnými hladomormi a nedostatkom pohonných hmôt, peniaze na vybudovanie nového letiska.

Komplex zo skla má byť pýchou Severnej Kórey.
Zobraziť galériu (3)
Komplex zo skla má byť pýchou Severnej Kórey.  (Zdroj: profimedia.sk)

Viac o téme: LetiskoPopravaPchjongjangKim Čong-unSeverná Kórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu