Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Britániu zajtra zasiahne smrtiaca vlna horúčav: Trópy o pár dní dorazia aj na Slovensko!

Pláže na juhu Británie sú preplnené Zobraziť galériu (3)
Pláže na juhu Británie sú preplnené (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Meteorológovia predpovedajú Britom krušné chvíle. Podľa prognóz ich čakajú najteplejšie dni v roku a udrieť by mali už zajtra. Odborníci varujú, že v Británii bude teplo ako na Havaji či na Floride. Od štvrtka by sa mala vlna horúčav presúvať aj na východ.

Extrémne teplotné výkyvy budú trpezlivosť a odolnosť Britov pred slnečnými lúčmi testovať od utorka do štvrtka, varujú meteorológovia. Pri tejto príležitosti boli dokonca nútení vydať ojedinelé varovanie druhého stupňa pred horúčavami, pričom najvyššie teploty odborníci očakávajú v stredu – teplomer by mohol ukazovať viac ako 35 stupňov Celzia! Vo štvrtok by sa mal teplý front začať posúvať smerom na východ.

Pobavte sa s nami: VIDEO frustrovaného Američana a jeho boja s horúčavami

Teploty môžu aj zabíjať

V rámci dramatických prognóz Briti vydali niekoľko varovaní. Lekári upozorňujú, že starším ľuďom a deťom hrozí pri takých vysokých teplotách aj kolaps, dokonca smrť. Keď prišla podobná vlna horúčav v roku 2003, Briti zaznamenali o 2 000 až 3 000 úmrtí viac, ako je bežné. V celej Európe to bolo 30 000 ľudí.

Britániu zajtra zasiahne smrtiaca
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock)

Pri tropických teplotách hrozí podľa odborníkov dehydratácia, prehriatie organizmu, vyčerpanie z tepla a úpal. Najvyšším možným stupňom teplotnej výstrahy je tretí, štvrtý by už znamenal stav národného ohrozenia. Horúčavám by sa nemali vystavovať ľudia starší ako 75 rokov, bábätká a malé deti, pacienti s dýchacími a srdcovo-cievnymi problémami, ale aj športovci, drogovo závislí či psychicky labilní ľudia, varuje Mirror.

Slovákov čaká tropický víkend

Vlna horúčav by mala Slovensko zasiahnuť od štvrtka po tom, ako sa začne presúvať zo západu na východ. Už od utorka nás podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) čaká niekoľko prevažne slnečných dní s vysokými teplotami, ktoré by mali dosiahnuť maximá cez víkend. Podobne ako u Britov, aj u nás budú platiť výstrahy pred horúčavami, ktoré prekročia prah 30 stupňov Celzia.

Britániu zajtra zasiahne smrtiaca
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Viac o téme: HorúčavaVýstraha
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu