Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Svedok o vraždiacom monštre v Tunisku: Bol uvoľnený a široko sa usmieval

Terorista, ktorý má na svedomí desiatky životov
Terorista, ktorý má na svedomí desiatky životov (Zdroj: SITA)

TUNIS - Bol oblečený ako turista, ale jeho úmysly boli smrtiace. Svedkovia piatkového útoku na turistov na tuniskej pláži dnes novinárom povedali, že sa strelec počas masakru, pri ktorom zabil 38 ľudí, široko usmieval, napísala agentúra AFP.

Muž ozbrojený kalašnikovom na obľúbenej pláži vyvádzal viac ako 40 minút, než sa ho podarilo zneškodniť, povedal Amir bin Hasin, ktorý býva hneď vedľa pláže pred hotelom Riu Imperial Marhaba, kde sa útok odohral. "Uplynulo 40 až 45 minút od prvých výstrelov do chvíle, než bol zabitý," povedal AFP dvadsaťdvaročný muž, ktorý bol ešte stále ešte v šoku z mŕtvych tiel ležiacich na piesku.
 
Jeho šestnásťročný bratranec Málik uviedol, že videl, ako útok začal. "Bol som na pláži. Videl som, ako ten človek položil na piesok slnečník ako niekto, kto sa tam chystá rozložiť. Potom zrazu schmatol kalašnikov a začal strieľať," dodal. "Všetci sa postavili, aby zistili, čo sa deje, a v tú chvíľu sme videli, že so širokým úsmevom na tvári strieľa turistov. Utekali sme sa schovať a on zamieril k hotelu Imperial."
 
Podľa dvadsaťjedenročného Saífa, ktorý bol tiež svedkom útoku, to bola "neskutočná" scéna. "Ten chlap bol úplne uvoľnený. Vyzeralo to, akoby tancoval alebo hudbu, ako prechádzal okolo," povedal. "V jednej chvíli sme sa ocitli blízko pri ňom, ale on na nás nevystrelil. Povedal: 'Bežte, po vás nejdem'."
 
Niekoľko svedkov uviedlo, že si strelec vyberal turistov na pláži. Podľa ministerstva zdravotníctva bolo zranených aj sedem Tunisanov. Po streľbe na pláži zamieril strelec, ktorého úrady identifikovali ako vysokoškolského študenta narodeného v roku 1992, do samotného hotela.
 
"Videl som ho, ako vošiel dovnútra, úplne pokojný," uviedol Amir. Až potom podľa neho z mora prišla hliadková loď s dvoma strážcami, z ktorých jeden bol ozbrojený. "Nechceli ísť dovnútra a niečo začínať. Až keď streľba vnútri hotela zmĺkla, opustili loď," dodal. "Žiadali sme toho ozbrojeného, ​​aby šiel do hotela, ale mal strach a nevystrelil."
 
"Potom sa jeho zbrane chopil zamestnanec hotela a pokúsil sa teroristu z diaľky zastreliť. Ale zbraň nefungovala." Potom Amir videl, ako sa útočník vrátil na pláž a prešiel okolo troch ďalších hotelov. "Bol som v šoku, že som tu nevidel žiadnych policajtov, hoci je táto oblasť obklopená kontrolnými stanovišťami a sme zvyknutí na pravidelné hliadky," povedal. "Polícia jednoducho nedorazila včas."
Viac o téme: TerorizmusTeroristický útokTuniskoSajfaddín Rizkí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu