Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Hrdinu z Tuniska (30) obdivuje celý svet: Snúbenicu chránil vlastným telom, schytal tri guľky!

Saera a Matthew prežili teroristický útok Zobraziť galériu (4)
Saera a Matthew prežili teroristický útok (Zdroj: twitter, itv)

TUNIS - Piatkový teroristický útok v Tunisku mohol mať prinajmenšom o jednu obeť viac. Mladá Britka ale má to šťastie, že jej snúbencovi nechýba poriadna dávka statočnosti. Keď atentátnik spustil streľbu, postavil sa pred ňu, aby ju chránil vlastným telom. Teraz ho za to obdivuje celý svet.

Tridsaťročný Matthew James z welšského Cardiffu a jeho o štyri roky mladšia snúbenica Saera Wilsonová trávili dovolenku v tuniskom meste Sousse. 21. júna sa ubytovali v trojhviezdičkovom hoteli Bellevue, kde mali zostať dva týždne. V piatok už od rána relaxovali na pláži, keď zrazu začuli streľbu. Okamžite spozorneli. Keď ľudia okolo nich začali šialene pobehovať a padať k zemi, vedeli, že je zle. O chvíľu nato zbadali mladého muža v tmavom oblečení a so samopalom v ruke, ktorý sa blížil k nim.

Matthew nemusel ani sekundu premýšľať o tom, čo urobí. Inštinktívne skočil pred svoju partnerku, aby ju pred guľkami chránil vlastným telom. Doslova zo seba spravil ľudský štít. Terorista na neho trikrát vystrelil a zasiahol ho do ramena, hrudníka a boku. Napriek tomu, že sa z neho liala krv, povedal Saere, aby utekala do hotela a skryla sa. "Vrhol sa predo mňa, aby ma chránil. Tá guľka mala zasiahnuť mňa, dlhujem mu svoj život," hovorí mladá žena. Predtým, než sa dala na útek, jej ešte stihol zakričať zopár slov. "Povedal mi, aby som odkázala deťom, že otecko ich veľmi ľúbi. A že miluje aj mňa."

Hrdinu z Tuniska (30)
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: twitter, itv)

Saera je na svojho snúbenca mimoriadne hrdá. "Bola to tá najstatočnejšia vec, o akej som kedy počula. Chcela som ostať pri ňom, ale streľba neustávala. Ležal pod lehátkom a ja som utekala do hotela," uviedla v rozhovore pre britské médiá. Keď bežala dovnútra, všimla si, že pláž bola pokrytá telami zavraždených dovolenkárov.

Tuniskom včera otriasol teroristický
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Tuniskom včera otriasol teroristický
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

V hoteli panoval totálny chaos, v bazéne plával ďalší mŕtvy turista a všade bolo plno krvi. Wilsonová sa skryla v skrini pre uteráky a von vyšla až vtedy, keď všetko utíchlo. Bola zúfalá, pretože nevedela, či Matthew prežil. Dokonca sa pozerala pod plachty, ktoré prikrývali obete, aby zistila, či pod nimi náhodou nie je on.

 

Čierny piatok v Tunisku: Nové detaily o krvavom masakri a vraj zďaleka nie je koniec!

Atentátnik dovedna zabil 39 ľudí. Tuniské úrady potvrdili, že najmenej pätnásti sú Briti. James ale medzi nich nepatrí. Vyčíňanie šialenca, identifikovaného ako Seifeddine Rezgui, prežil, hoci jeho zdravotný stav je ešte stále vážny. Momentálne je hospitalizovaný na jednotke intenzívnej starostlivosti. Saera je po celý čas pri ňom a dúfa, že sa spolu už čoskoro vrátia domov ku svojim deťom. "Modlím sa, aby sme sa odtiaľto dostali tak rýchlo, ako to bude možné. Je to ale ťažké, pretože len málo ľudí tu vie po anglicky, takže vybavovanie vecí tu trvá strašne dlho. Dokonca sme museli kresliť obrázky, aby úrady zistili, čo sa vlastne stalo."

Dvojica si svadbu naplánovala na leto 2017. Skupina inžinierov a Matthewových kolegov odštartovala zbierku na podporu dvojnásobného otca. Za prvých niekoľko hodín sa im podarilo vyzbierať 4000 libier (5640 eur). Peniaze by mali Jamesovi poslúžiť na vykrytie obdobia, kedy bude práceneschopný, píše dailymail.co.uk.

Viac o téme: HrdinaTeroristický útokTuniskoMatthew James
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu