Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Británia ako dezert: Cameron sa kvôli gréckej kríze dostal na summite EÚ na druhú koľaj

David Cameron
David Cameron (Zdroj: SITA)

BRUSEL – Pôvodný koncept dvojdňového summitu EÚ bol zameraný na riešenie silnejúcej migrácie na južných hraniciach únie, na vzťahy s Ruskom a situácii na Ukrajine, na britské hrozby týkajúce sa uvoľňovania vzťahov s Bruselom a v ekonomickej rovine na zúfalú potrebu oživenia ekonomiky a vytvárania pracovných miest. Summit však do značnej miery poznačili neúspešné rokovania s Gréckom.

Neúspešné rokovania medzi hlavnými veriteľmi Grécka a vládou z Atén pokračovali aj dnes, tesne pred summitom a kvôli neprekonaným rozporom vyústili do odkladu finálneho riešenia pre Grécko.

Frustrácia z toho, že sa nepodarilo dať jasnú odpoveď, či vinou Grékov dôjde k oslabeniu eurozóny, sa preniesla aj na rokovania najvyšších lídrov EÚ, ktorí kvôli gréckej agende nemajú čas na ďalšie dôležité témy. Podľa nemenovaných diplomatických zdrojov pracovná večera premiérov a prezidentov mala byť o Británii, ktorú do konca roku 2017 čaká referendum o zotrvaní v EÚ, a o jej premiérovi Davidovi Cameronovi, ktorý nahlas požaduje vnútorné reformy EÚ.

"Večera mala byť o Británii. Teraz budeme mať Grécko na večeru a Spojené kráľovstvo ako dezert," citovala agentúra Reuters nemenovaného diplomata EÚ. Návrh predbežných záverov Európskej rady v súvislosti s "britskou otázkou" naznačil, že lídri členských štátov EÚ na decembrovom summite posúdia priebeh rokovaní s Britániou o reformách, ktoré Cameron žiada od Bruselu, aby zaistil členstvo Spojeného kráľovstva v únii.

Britský premiér aj pred voľbami zo 7. mája, aj potom ako parlamentné voľby jeho Konzervatívna strana vyhrala, upozorňoval, že je rozhodnutý prerokovať vzťahy jeho krajiny s EÚ, čo v praxi znamená prenos ďalších právomocí z Bruselu do Londýna. Najneskôr do konca roku 2017 zvolá referendum, v ktorom britskí voliči rozhodnú, či chcú zostať súčasťou 28-člennej únie.

Medzi hlavné ciele, ktoré chce Cameron dosiahnuť, je získanie práva veta nad rozhodnutiami EÚ, ktoré majú vplyv na národné záujmy občanov Británie. Medzi ďalšie jeho ciele patrí zníženie imigrantov z členských krajín EÚ zo strednej a východnej Európy a najmä obmedzenie ich prístupu k britskému systému sociálneho zabezpečenia.

Dvojdňový summit EÚ znamená oficiálne začatie týchto rokovaní medzi Londýnom a Bruselom, pričom ostatní lídri EÚ od svojho britského kolegu očakávali, že detailnejšie predstaví svoje vízie o budúcich vzťahoch Británie s EÚ.

Viac o téme: SummitDavid CameronEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu