Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Dražili diela monštra: Hitlerove obrazy sa predávali za státisíce eur

Adolf Hitler
Adolf Hitler (Zdroj: SITA, Twitter)

NORIMBERG - Výtvarné práce, ktorých autorom bol údajne mladý Adolf Hitler, vydražili v bavorskom Norimbergu celkovo za 391.000 eur. Informovala o tom dnes agentúra DPA s odvolaním sa na nemecký aukčný dom.

Nemenovaný čínsky záujemca zaplatil za akvarel zámku Neuschwanstein v Bavorsku 100.000 eur, pričom zátišie s kyticou klinčekov našlo nového majiteľa za 73.000 eur. Medzi ďalšími vydraženými dielami boli napríklad pohľady na Viedeň a Prahu či ženský akt.

Väčšina vydražených prác bola signovaná A. Hitler a mala vzniknúť v období medzi rokmi 1904 až 1922. Do aukcie sa zapojili súkromní investori z Brazílie, Číny, Francúzska, Nemecka a Spojených arabských emirátov.

"Títo zberatelia sa nešpecializujú na tohto autora (údajne Adolf Hitler), avšak majú všeobecný záujem o prvotriedne umenie," uviedla Kathrin Weidlerová z aukčného domu v Norimbergu. Údajné diela Adolfa Hitlera sa objavujú na verejnosti neustále; nemálo z nich sú však napokon falzifikáty. Takéto umelecké artefakty sa môžu stať predmetom dražby len v prípade, že na nich nie sú fašistické symboly, dodala DPA.

Viac o téme: Adolf Hitler
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu