Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Slová poľského ministra, z ktorých mrazí: Roky mieru v Európe sú minulosťou!

Tomasz Siemoniak
Tomasz Siemoniak (Zdroj: SITA)

ŽAGAŇ - Terajšie konflikty a krízy pri bránach európskeho kontinentu znamenajú, že roky mieru v Európe sú minulosťou. Podľa agentúry AFP to včera vyhlásil poľský minister obrany Tomasz Siemoniak na tlačovej konferencii, ktorú usporiadal spoločne s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom.

"My politici a médiá by sme mali našej verejnosti povedať, že obdobie desaťročí mieru v Európe po skončení studenej vojny je minulosťou," povedal minister v Żagańi na juhozápade Poľska, kde spolu so Stoltenbergom a s ministrami obrany Nemecka, Nórska a Holandska sledoval prvé veľké cvičenie nových síl veľmi rýchlej reakcie NATO (Very High Readiness Joint Task Force - VJTF).

"Hrozby okolo Európy sú stále početnejšie: rusko-ukrajinská kríza, skupina Islamský štát, celková kríza na severe Afriky. Náš európsky blahobyt sa nám nepodarí ubrániť, pokiaľ neurobíme viac pre našu bezpečnosť," dodal Siemoniak.

Stoltenberg pred novinármi povedal, že ministri obrany členských štátov Severoatlantickej aliancie sa budúci týždeň budú zaoberať možným premiestnením zbraní aliancie do strednej Európy. Tento projekt už vyvolal v Moskve kritiku, rovnako ako úvahy o presunutí striel protiraketovej obrany aliancie na východ.

"Rozhodnutie ešte nepadlo. S našimi spojencami pracujeme na otázke premiestnenia výzbroje. Bude sa o tom diskutovať budúci týždeň na ministerskej schôdzke NATO," uviedol dnes generálny tajomník aliancie.

Ruský prezident Vladimir Putin v utorok oznámil, že ruský jadrový arzenál tento rok posilní o viac ako 40 nových medzikontinentálnych rakiet schopných podľa neho preniknúť akoukoľvek protiraketovou obranou. "Ak ktokoľvek ohrozuje ruské územie, musí Rusko na krajiny namieriť svoju výzbroj," povedal.

Na prvé veľké cvičenie VJTF sa podľa AFP od minulého týždňa do Poľska zišlo okolo 2100 vojakov z Česka, Belgicka, Litvy, Maďarska, Nemecka, Holandska, Nórska, Poľska a USA. O vytvorenie týchto síl sa rozhodlo na summite NATO v apríli minulého roka. V prípade ohrozenia niektorej členskej krajiny by prvé časti VJTF mali dokázať na jej území zasiahnuť v priebehu niekoľkých dní.

Viac o téme: Tomasz Siemoniak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu