Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Strach v Prahe: Ďalšie podozrenia na smrteľne nebezpečný MERS

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PRAHA - V Nemocnici na Bulovke v Prahe hospitalizovali dnes popoludní 25-ročného pacienta s príznakmi chrípky, ktorý sa vrátil z Južnej Kórey, kde vyčíňa blízkovýchodný respiračný syndróm (MERS). Pacienta izolovali a jeho vzorky poslali na vyšetrenie do laboratória, informoval server Novinky.cz.

"Môžem potvrdiť, že sme z Roháčovej ulice (v Prahe 3) previezli 25-ročného pacienta s chrípkovými príznakmi, ktorý sa vrátil z Južnej Kórey, do Nemocnice na Bulovke," citovali Novinky.cz hovorkyňu záchrannej zdravotnej služby Jiřinu Ernestovú.

Podľa hovorcu nemocnice Martina Šálka pacienta umiestnili do bioboxu, kde mu lekári odobrali vzorky a odoslali ich do laboratória. Na klinike pre liečenie infekčných ochorení vyhlásili krízový plán, časť kliniky podľa Českého rozhlasu nemocnica vypratala, časť uzamkla. Zdravotníci pracujú v ochranných odevoch.

MERS zabil v Južnej Kórei od mája už 19 ľudí a nakazil ich celkovo 154. Proti MERS neexistuje zatiaľ žiadna vakcína a nevie sa ani, ako chorobu účinne liečiť. Dve juhokórejské nemocnice začali experimentálne skúšať injekčné podávanie krvnej plazmy od uzdravujúcich sa pacientov. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zvolala pre šírenie sa vírusu MERS na dnes do Ženevy mimoriadne zasadnutie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu