Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Exkluzívne zábery BBC: Mesto v rukách islamistov, ženy sú menej ako dobytok!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

DAMASK/BAGDAD - Bojovníci Islamského štátu (IS) predávajú zajaté ženy na trhu za "menej, než koľko stojí balíček cigariet", uviedla splnomocnenkyňa OSN pre sexuálne násilie Zainab Banguraová, ktorú včera citoval britský denník The Independent. Vojna v Sýrii a Iraku je podľa nej "vedená na telách žien".

Prečítajte si aj: Islamský štát zaútočil aj na Taliban: Džihádisti sa brutálne vraždia medzi sebou!

Banguraová, ktorá obe krajiny v uplynulých mesiacoch navštívila, už skôr povedala, že so ženami zajatými islamistami sa zaobchádza "ako s dobytkom". Zajatkyne sa musia vyzliekať donaha a sú posielané do oblastí pod kontrolou IS. "A práve tak (IS) láka mladých mužov. Máme pre teba ženy, už čakajú. Máme panny, ktoré si môžete vziať," upozornila v pondelok Banguraová.

Zábery z irackého Mosulu, ktoré potajomky natočil spravodajca BBC a ktoré boli zverejnené, tiež ukazujú, že ženy sa na územiach ovládaných islamskými milíciami musia podrobiť prísnym pravidlám.

"Počuli sme o mužoch, ktorí boli zbičovaní, pretože si ich ženy nevzali rukavice. Rodičom jednej ženy bolo zakázané riadiť auto. Tí, ktorí sa vzbúria, sú bití a ponižovaní," hovorí žena menom Hanau. Ženy v Mosule sa podľa nej musia obliekať do čierneho "od hlavy až k päte". To predstavuje pre chudobnejšie rodiny, ktoré majú napríklad päť dcér, finančný problém.

Raz vraj Hanau poprosila manžela, aby ju vzal von. Bolo to prvýkrát odvtedy, kedy IS dobyl Mosul. Do obľúbenej reštaurácie, kam chodili počas zásnub, došla celá zahalená, ale akonáhle boli vo vnútri, manžel jej povedal, že už si môže odhaliť tvár, že v dosahu nikto od IS nie je. "Ale hneď prišiel majiteľ podniku a prosil môjho manžela, aby mi povedal, nech sa zahalím. Bojovníci IS totiž podnikali neohlásené inšpekcie, a manžel by mohol byť zbičovaný, ak by ma takto zahliadli".

Zábery spravodajcu BBC sa odovzdávali od domu k domu a nakoniec sa ich podarilo prepašovať z Mosulu. Je z nich tiež zrejmé, že IS konfiškuje domy náboženských menšín. Mnoho kresťanských štvrtí je teraz prázdnych. V Mosule pritom žilo 60.000 kresťanov, ale väčšina z nich utiekla.

Záznam ukazuje ničenie svätýň aj mešít, v ktorých boli hroby, čo je podľa IS neislamské. IS tiež argumentuje tým, že zničené mešity boli sídlom odpadlíkov, a nie miestom praktizovania viery. Obyvatelia Mosulu hovoria o krutých trestoch pre toho, kto nesúhlasí s radikálnou interpretáciou islamského práva. Život obyvateľov mesta sa zmenil na nepoznanie, je nedostatok pohonných hmôt, mesto je špinavé, pretože smetiari prestali odvážať odpadky, výstavba sa zastavila a školy sú väčšinou zatvorené.

Islamský štát v posledných týždňoch dobyl ďalšie územia v Sýrii aj Iraku. Americký prezident Barack Obama na summite G7 v Bavorsku priznal, že Spojené štáty a ich spojenci dosiaľ nemajú kompletnú stratégiu výcviku irackej armády. Američania sa zhruba pred rokom začali do Iraku vracať, aby pomáhali tamojším bezpečnostným silám v boji proti IS. V oblastiach, kde s výcvikom pomáhali vojaci USA, bol podľa Obamu dosiahnutý "významný pokrok". Jednotky, ktoré nemajú medzinárodnú pomoc, sú podľa neho ale zle vybavené a majú slabú bojovú morálku.

Viac o téme: Islamský štát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu