Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Poplach vo Švajčiarsku: Nebezpečná kobra opľula človeka a utiekla, ľudia majú strach

Kobra sa môže za deň preplaziť aj niekoľko kilometrov!
Kobra sa môže za deň preplaziť aj niekoľko kilometrov! (Zdroj: Flickr/Steven Gilham)

PRATTELN – Obyvatelia švajčiarskej obce Pratteln sú mimoriadne znepokojení po tom, ako v nej spozorovali neznámeho jedovatého hada, ktorý zaútočil na miestneho muža. Dostali prísny zákaz vstupovať do blízkeho lesa!

Už v piatok si podivného hada všimol pracovník údržby ciest, ktorého upútal natoľko, že zastavil vozidlo a vyšiel z auta von. Následne sa zohol, aby zo zeme zodvihol palicu, ale keď sa postavil, had mu vyprskol svoj jedovatý sekrét do ľavého oka. „Našťastie, okamžite si oko umyl silným prúdom vody,“ vyjadril sa miestny policajný hovorca Meinrad Stöcklin o mužovi, ktorý vyviazol bez vážneho zranenia. Podľa mužovho popisu bolo telo hada hrubé asi ako banán, mal veľkú hlavu a na chrbte sivo-čierny vzor. Ako uvádza denník Blick, mohlo by ísť o mozambickú kobru. Existujú totiž tzv. pľuvacie kobry, ktoré svoje obete  zasahujú vystreknutím jedovatého sekrétu. Žijú najmä v Afrike a niektorých častiach Ázie.

Kuriózna nehoda v čínskej reštaurácii: Odseknutá hlava kobry zabila kuchára!

Obyvatelia sú v strehu

Blick ďalej uvádza, že najmä majitelia záhrad v obci sa obávajú druhého možného útoku hada a obyvatelia majú teraz vyhlásený prísny zákaz vstupu do blízkeho lesa, v ktorom sa had môže ukrývať. Sú teraz mimoriadne opatrní, ale najviac im v hlave vŕta jediná otázka – komu jedovatý had patrí, keďže v obci nikto licenciu na chov jedovatého hada nevlastní? Podľa policajného hovorcu je to hľadanie ihly v kope sena, pretože odborníci sa zhodujú na tom, že had môže počas dňa prejsť veľa kilometrov.

Majiteľ hada by mal po jeho strate okamžite upovedomiť úrady, ale podľa polície ich mnoho ľudí chová aj bez licencie načierno. Mohlo sa tiež stať, že vlastník si stratu hada nevšimol. Ako pre portál 20min.ch uviedol profesor zoológie Jürg Meier, mohlo by ísť o kobru čiernokrkú, ktorá sa zrejme počas útoku cítila byť v ohrození.

Pľuvacia kobra čiernokrká, Foto: Flickr/Steven Gilham
Zobraziť galériu (1)
Pľuvacia kobra čiernokrká, Foto: Flickr/Steven Gilham  (Zdroj: Flickr/Steven Gilham)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu