Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

VIDEO Absurdná smrť na Havaji: Rybárovi (†47) prepichol hrudník jeho úlovok!

O život prišiel muž, aj ryba.
O život prišiel muž, aj ryba. (Zdroj: Matt Binder)

WASHINGTON - Štyridsaťsedemročný rybár na Havaji prišiel o život pri love mečúňa veľkého. Toho síce najprv zasiahol harpúnou. Nakoniec však mečúňov "meč" prepichol rybárov hrudník. Oznámili to miestne úrady.

Prečítajte si aj: Slováci vylovili na dovolenke unikát: Keď sa dozvedeli, čo to je, zalial ich smrteľný pot!

K smrteľnému súboju došlo ešte v piatok. Podľa polície Randy Llanes schmatol svoju harpúnu a skočil do vôd prístavu Honokohau, keď zbadal veľkého mečúňa pri svojej lodi. Rybu zasiahol, ale tá pri snahe o únik zamotala lanko od harpúny do kotviacej reťaze, a tak ryba vyrazila späť a vo veľkej rýchlosti narazila svojím mečovitým výbežkom do rybárovho hrudníka.

Hoci nešťastník bol rýchlo vytiahnutý z vody a len o pár minút neskôr na miesto dorazili zdravotníci, pokusy muža oživiť boli márne. Za mŕtveho bol Llanas vyhlásený v nemocnici, pred ktorou sa zhromaždil veľký dav ľudí, túžiacich vyjadriť svoju sústrasť.

 

 

Llanes, ktorý sám pochádzal z Havaja, dlhšie ako 18 rokov pracoval ako kapitán lode prenajímanej na rybárske výpravy. S lovom rýb vo vodách súostrovia mal 25-ročné skúseností.

"Havaj je jedným z vzácnych miest, kde morské príšery stále existujú a kde môžu padnúť svetové rekordy. Mojím najväčším potešením je s druhými zdieľať vzrušenie z prírodných krás Havaja a zo zážitkov z rybárčenia," uviedol na stránke svojej spoločnosti. Príbuzní ho opisovali ako drsného, ​​avšak veľkorysého človeka.

"Bol to taký tvrdý chlapík, že sa ho každý bál, celý prístav," povedala švagriná Kalina Llanesová miestnej televíznej stanici. Ale dodala, že tí, ktorí ho poznali, sa nebáli, lebo vedeli, že má veľké srdce. Priateľ Dale Leverone stanici povedal, že Llanes mal veľa kamarátov a tiež bol perfektný rybár.

Ani mečúň súboj neprežil, ale bol vytiahnutý z vody; meral zhruba 90 centimetrov a rovnakej dĺžky mal aj meč. Podľa expertov sa taká ryba vyskytuje v plytkých vodách výnimočne, prednosť totiž dáva šíremu oceánu.

Prípad vyšetruje polícia. Podobné incidenty sú zriedkavé, ale aj skôr sa už vyskytli prípady, keď mečúň či príbuzné druhy, takisto agresívne a rýchle, zranili či zabili ľudí.

Podľa denníka The Guardian podobne tragicky na stretnutie s mečom mečúňa doplatil jeden rybár v Malajzii v roku 2004. O rok skôr obdobným spôsobom zahynul na Havaji výskumník, ktorý skrížil únikovú cestu rybám utekajúcim pred predátormi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu