Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nákaza smrteľným vírusom, na ktorý nie je liek, sa šíri: Panika, chorých pribúda!

Vírus MERS
Vírus MERS (Zdroj: SITA)

SOUL - Desať prípadov ochorenia nebezpečným koronavírusom MERS (Middle East Respiratory Syndrome), ktorý pripravil o život stovky ľudí na Blízkom východe, potvrdili juhokórejské úrady. Jeden včera oznámili aj v Číne. Nárast prípadov nákazy vyvolal veľký rozruch.

Prečítajte si aj: Z Ruska sa šíri smrteľný vírus: Odborníci hovoria o hroziacej epidémii, môže za to politika!

Juhokórejské úrady čelia kritike, že nepostupujú dostatočne rýchlo a účinne, aby dostali do izolácie nakazených a tých, ktorí s nimi prišli do styku.

Zdravotnícke úrady v juhočínskej provincii Kuang-tung vyjadrili obavy, že choroba sa bude v Číne ďalej šíriť. Kórejčan sa dostal do pevninskej Číny cez Hongkong, pred hospitalizáciou išiel autobusom a tiež sa zdržiaval v hoteli. U 38 ľudí, ktorí boli s mužom v priamom kontakte, testy ale zatiaľ nákazu nezistili, dodali čínske úrady. MERS-om sa však nakazila jeho sestra.

Štyridsaťštyriročný juhokórejský podnikateľ podľa ministerstva zahraničia v Soule neposlúchol karanténne nariadenia a nezostal doma po tom, čo bola choroba diagnostikovaná u jeho otca. Hospitalizovaný bol s horúčkou a pravdepodobným zápalom pľúc. "Je v stabilizovanom stave a je o neho dobre postarané," uviedla čínska pobočka Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).

Včera do nemocnice previezli ženu, ktorá sa mala nachádzať na palube lietadla s nakazeným mužom. Do zdravotníckeho zariadenia ju vzali v kompletnom ochrannom oblečení vrátane masky a čiapky a sanitka ju transportovala na infekčné oddelenie. Ochranné odevy mali na sebe aj všetci, ktorí boli v jej blízkosti, informovali juhokórejské médiá.

Prvým juhokórejským prípadom bol 68-ročný muž, ktorý navštívil v apríli a v máji Bahrajn a vracal sa do Južnej Kórey cez Katar. Nákaza u neho bola preukázaná minulý týždeň.

Prvý prípad ochorenia koronavírusom MERS zaznamenali lekári v septembri 2012 v Saudskej Arábii a práve z tejto krajiny pochádza aj väčšina obetí choroby. Celosvetovo sa vírusom MERS infikovalo 1142 ľudí a 465 ich zomrelo, z toho 428 v Saudskej Arábii.

Symptómy koronavírusu MERS sa porovnávajú s ochorením SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome), ktoré v roku 2003 usmrtilo približne 800 ľudí. Na rozdiel od SARS patrí k symptómom MERS okrem dýchacích ťažkostí aj zlyhanie obličiek. Proti MERS neexistuje žiadna vakcína a ani sa zatiaľ presne nevie, ako chorobu účinne liečiť.

Zo štúdií, o ktorých informovala Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), vyplýva, že výskyt koronavírusu je vyšší u osôb, ktoré boli v styku s ťavami. Tieto zvieratá sa koronavírusom ľahko nakazia. S ich chovom zrejme súvisí aj frekvencia výskytu u ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu