Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nad Európou sa podľa odborníka zmráka: Euro prudko klesne, Grécko bude musieť opustiť úniu!

Peter Rosenstreich
Peter Rosenstreich (Zdroj: YouTube)

BRUSEL – Euro by malo dosiahnuť do konca roka paritu s dolárom. Povedal v rozhovore hlavný analytik Swissquote Bank Peter Rosenstreich.

"Euro bude mať k doláru kurz jedna k jednej. Rozhodujúci podiel na tom bude mať zhoršujúci sa vývoj v Grécku," dodal Rosenstreich, ktorý považuje za veľmi pravdepodobný odchod Grécka z eurozóny. "Súčasné hodnoty gréckych dlhopisov sú neudržateľné. Jedinou alternatívou je ich drastická reštrukturalizácia alebo odpustenie časti dlhov. Nanešťastie, nevidno vôľu veriteľov odpísať časť gréckych dlhov. Riešením môže byť odchod Grécka z eurozóny," zdôraznil Rosenstreich.

Podľa ekonóma si eurozóna za päť rokov posilnila obranné mechanizmy, ktoré môže využiť v prípade odchodu Grécka a technicky je toto riziko pre euro zvládnuteľné. "Na druhej strane vidím psychologické riziko, ktoré by mohlo citlivo vnímať finančné trhy. Ak opustí eurozónu jedna krajina, tak je otázne zotrvanie aj všetkých ostatných. Tým by mohlo prísť euro o dôležitú a dlho budovanú stabilitu. Táto obava je zároveň dôvodom, prečo sa neustále rokuje a hľadá cesta, ako Grécko udržať v eurozóne. No v súčasnosti túto možnosť nevidím ako reálnu," uviedol Rosenstreich s tým, že k odchodu Grécka môže prísť relatívne rýchlo.

"Grécko má problémy s hotovosťou, je veľmi blízko bankrotu, a to by v ďalšom kroku znamenalo aj jeho odchod z eurozóny. Zo strednodobého a dlhodobého hľadiska by to však gréckej ekonomike pomohlo," konštatovalRosenstreich.

Hlasov predpovedajúcich takzvaný Grexit pribúda. Medzi ne sa zaradila aj šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeová. "Odchod Grécka je jednou z možností," povedala Lagardeová v rozhovore pre nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Podľa šéfky MMF by takýto krok nebol jednoduchý, ale "pravdepodobne by neznamenal koniec eura".

"Je veľmi nepravdepodobné, že v niekoľkých najbližších dňoch dosiahneme komplexné riešenie," komentovala Lagardeová aktuálny vývoj rokovaní medzi Aténami a medzinárodnými veriteľmi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu