Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Najväčšie cvičenie Spojencov, stovky stíhačiek a tisíce vojakov v Škandinávii: Rusko v pozore!

Na severe Európy je vo vzduchu rušno. Zobraziť galériu (6)
Na severe Európy je vo vzduchu rušno. (Zdroj: NATO)

BRATISLAVA - Vyše 100 lietadiel a viac než 4000 vojakov z USA a ôsmich európskych krajín začalo dnes rozsiahle cezhraničné letecké cvičenie Arktická výzva 2015. Vojaci Spojencov nacvičujú manévre kvôli Rusku, ktoré neustále brnká na nervy svojich susedov.

Letecké manévre na severe Nórska, Švédska a Fínska, na ktorých sa podieľa šesť členských krajín Spojencov, majú za úlohu otestovať spoluprácu arktických krajín v blízkosti Ruska a sú označované za "jedny z najväčších svojho druhu". Podľa agentúry Reuters bolo cvičenie naplánované ešte predtým, než Rusko vlani anektovalo ukrajinský Krym a svojimi vojenskými aktivitami vyvolalo v oblasti severnej Európy napätie.

Najväčšie cvičenie Spojencov, stovky
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: NATO)

Cvičenie vedie Nórsko a zahŕňa rozsiahly vzdušný priestor a základne v nečlenských krajinách Spojencov Fínsku a Švédsku, ktoré sú jeho spoluusporiadateľmi. Jedno z najväčších cvičení bojových stíhačiek v Európe v tomto roku a druhé svojho druhu po podobnom v roku 2013 potrvá od 25. mája do 5. júna, informovala agentúra Reuters. Plánuje sa, že by sa konalo každé dva roky a otestuje všetko od zostrelenia vzdušných cieľov až po tankovanie za letu.

Najväčšie cvičenie Spojencov, stovky
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: NATO)

Cvičenie kvôli Rusku

Do cvičenia sa zapojilo šesť členských krajín Spojencov - Británia, Francúzsko, Holandsko, Nemecko, Nórsko a USA - plus Fínsko, Švédsko a Švajčiarsko, ktoré spája s NATO program Partnerstvo za mier. Rusko vystupňovalo vojenské aktivity v severnej Európe, jeho vpády do vzdušného priestoru znervóznili najmä pobaltské krajiny. Švédsko vlani bez úspechu pátralo po údajnej cudzej ponorke vo svojich vodách.

Najväčšie cvičenie Spojencov, stovky
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: NATO)

Špičkové stroje vo vzduchu

Podľa agentúry DPA sa očakáva, že naraz bude vo vzduchu najviac 90 lietadiel, ktoré sa nachádzajú na základniach Bodö (Nórsko), Kallax (Švédsko) a Rovaniemi (Fínsko). Okrem stíhačiek F-16 a F-18, Mirages 2000, Eurofighter Typhoon a JAS Gripen sa na cvičení podieľajú tankery a lietadlá AWACS, ktoré zabezpečujú prieskum, velenie a kontrolu. Najnovšie letecké cvičenie skritizoval vodca švédskej opozičnej Ľavicovej strany (Vänsterpartiet) Jonas Sjöstedt, ktorý je proti bližším vzťahom so Spojencami argumentujúc, že manévre iba vystupňujú napätie vo vzťahu s Ruskom.

Najväčšie cvičenie Spojencov, stovky
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: NATO)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu