Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Grécku hrozí chaos, ľudia sú zúfalí: V nemocniciach chýbajú dôležité lieky!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: YouTube)

ATÉNY – Uložený na vozíku v ošúchanom nemocničnej izbe v Aténach sa Kostas hrýzol do pier kvôli bolesti v nohe, ktorú si zlomil pri páde. Až keď tridsaťdvaročný elektrikár začal tĺcť hlavou zo strany na stranu, prišli traja lekári ošetriť jeho zranenia, napísal denník The Times.

Jeden použil starý skalpel, aby mu rozrezal nohavice, pretože nožnice už žiadne nezostali. Ďalší mu dal zmotok špinavej bielizne pod koleno, aby zranenú nohu nadvihol. Na zmiernenie bolesti mu poradili, aby stlačil ruku svojho otca, díval sa na strop a počítal, koľko kusov omietky spadne. Analgetiká už v štátnej nemocnici KAT tiež nemajú. "Alebo," povedal mu chirurg-ortopéd Andreas, "môžete zavrieť oči a predstavovať si, že ste niekde celkom inde, mimo tento zmätok a chaos. Tak to robím ja. Inak by som sa musel zblázniť."
 
 
Napriek rokom plytvania, ktoré vyhnali masívne štátne výdavky do nebeských výšin a zvýšili štátny dlh na 530 miliárd eur, grécke vlády zanedbali vytvorenie zodpovedajúceho zdravotného a sociálneho systému. Pred pohotovosťou čakajú rady pacientov na ošetrenie až päť hodín v krajine, ktorá sa čím ďalej viac vzďaľuje od najzákladnejších štandardov verejnej zdravotnej starostlivosti.
 
"Pozrite sa na týchto ľudí," hovorí Andreas. "Toto sú prípady, o akých sa už v Európe vôbec nehovorí, pretože sa predpokladá, že na rozvinutom Západe boli problémy, ako verejná zdravotná starostlivosť, dávno vyriešené. Ale tu to nie je pravda." Masívna nezamestnanosť hnaná šesť rokov trvajúcou krízou a hlbokými rozpočtovými škrtmi zvýšila počet ľudí, ktorí v Grécku nemajú zdravotné poistenie, zo zhruba pol milióna v roku 2008 na súčasných viac ako 2,5 milióna.
 
 
Štyridsaťosemročná Georgia prišla v roku 2013 kvôli znižovaniu nákladov o prácu v supermarkete, kde bola zamestnaná 20 rokov. O rok neskôr musel jej manžel zavrieť obchod, takže zostali bez prostriedkov na platenie poistenia. Keď si nedávno podvrtla členok, čakala na ošetrenie päť hodín. "Našťastie táto nová vláda vyzerá, že to myslí úprimnejšie, ako tie pred ňou, keď hovorí, že pomôže tisícom ľudí, ako som ja," dúfa.
 
Od nástupu k moci už premiér Alexis Tsipras zrušil poplatok päť eur za nástup do štátnej nemocnice a sľúbil, že nechá najať 4500 zdravotníkov. Tieto kroky Gréci s radosťou vítajú, zatiaľ čo kreditori nespokojne mručia. Zrušenie nemocničného poplatku podľa nich bude stáť grécku štátnu kasu 20 miliónov eur - a to sú peniaze, ktoré Grécko nemá. Grécky mohutný systém verejného zdravotníctva, ktorý bol nafúknutý, neefektívny a prešpikovaný korupciou, sa stal hlavným terčom škrtov; náklady na zdravotníctvo sa od roku 2009 znížili o viac ako 25 percent.
 
 
To si však vybralo veľkú daň na kvalite zdravotnej starostlivosti. Keď nastupovala Georginina sestra minulý mesiac do štátnej nemocnice Erythros v Aténach, povedali jej, aby si priniesla vlastnú posteľnú bielizeň. A sedemdesiatdvaročnému Michalisovi, ktorému sa začala točiť hlava, v nemocnici povedali, že nemajú tlakomer, aby mu zmerali krvný tlak.
 
Minulý týždeň vyšli tisíce lekárov a ďalších zamestnancov v zdravotníctve do aténskych ulíc, aby protestovali proti pokračujúcim rozpočtovým škrtom, ktoré okrem iného znamenajú, že už šesť mesiacov nedostávajú preplatené nadčasy.
 
Jeden z chirurgov, ktorý si neželal byť menovaný, denníku The Times povedal: "Ocitli sme sa v zlomovom bode. Nemáme peniaze na opravu nemocničného vybavenia, nemáme peniaze na benzín do sanitiek, nemáme peniaze, aby sme zaplatili sestry, a nemáme peniaze na moderné chirurgické vybavenia."
 
Vláda sa medzitým snaží vyriešiť, čo nastane 5. júna, kedy má Grécko Medzinárodnému menovému fondu (MMF) uhradiť ďalšiu splátku dlhu. "My Gréci si nechceme priznať, v akej sme situácii," povedal Kostas, keď sa konečne dočkal sadry na nohe. "Nechceme pripustiť, že už sme zbankrotovali. Pozrite sa na mňa - vezú ma z nemocnice na vozíku z druhej svetovej vojny," dodal.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu