Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Čistá duša matematika vyhasla: Inšpiratívny Nash s manželkou zahynuli pri autonehode!

John Nash
John Nash (Zdroj: Facebook)

WASHINGTON – Pri nehode vozidla taxi služby v New Jersey zahynul americký matematik a nositeľ Nobelovej ceny za ekonómiu John Nash, ktorého životný príbeh bol zachytený v oscarovom filme Čistá duša. Pri nehode zomrela aj Nashovho žena Alicia, informovala dnes podľa serveru BBC News polícia. Nash mal 86 rokov.

Nash bol uznávaný za prácu v oblastiach teórie hier a diferenciálnej geometrie. Nobelovu cenu za ekonómiu získal v roku 1994. Spolu s ním ju získali aj matematici Reinhard Selten a John Harsanyi. Tento týždeň Nash v Nórsku prevzal spoločne s kolegom Louisom Nirenbergom prestížnu matematickú Ábelová cenu z rúk kráľa Haralda V. Práve po prílete z Nórska na letisko v Newarku si manželia zobrali taxík, ktorý ich mal doviezť domov do univerzitného mesta Princeton, informovali americké médiá.
 
Na diaľnici New Jersey Turnpike pri obci Monroe však vodič pri predbiehaní nezvládol riadenie a narazil do zvodidiel. Obaja pasažieri boli na mieste mŕtvi, taxikár vyviazol s poranením krku. Manželia podľa polície v čase nehody zjavne neboli pripútaní. Obaja boli z automobilu vyvrhnutí, potvrdila polícia agentúre DPA. Nirenberg s Nashovcami hovoril ešte na letisku po návrate z Nórska a po tragédii označil Nasha za veľkého matematika a génia. "Boli sme spolu všetci tak šťastní," citovala Nirenberga agentúra AP.
 
V úspešnom filme režiséra Rona Howarda bola zachytený jeho boj so schizofréniou. Úlohy Nasha sa zhostil novozélandský herec Russell Crowe. Herečka Jennifer Connellyová získala za stvárnenie úlohy jeho celoživotnej partnerky Alicie Oscara. Snímka má tiež Oscara za najlepší film, pre najlepšieho režiséra a najlepší adaptovaný scenár. "Som v šoku ... Som v srdci s Johnom, Aliciou a rodinou. Bolo to úžasné partnerstvo. Čisté duše, čisté srdcia," napísal Crowe na Twitteri k tragickému úmrtiu manželov.
 
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu