Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Obama chce stále jadrové zbrane: Podpísal nový zákon!

Barack Obama
Barack Obama (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama podpísal dnes v Bielom dome zákon, ktorý dáva Kongresu právomoc preskúmať a prípadne aj odmietnuť vznikajúcu jadrovú dohodu s Iránom. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Na základe navrhovanej legislatívy bude mať Kongres 30 dní na to, aby posúdil prípadnú konečnú dohodu o jadrovom programe Teheránu. Počas tohto obdobia nebude môcť Obama zrušiť tie sankcie uvalené na Irán, ktoré schválil Kongres.

"Nebudem akceptovať zlú dohodu," uviedol dnes Obama a pokračoval: "Táto dohoda bude niesť moje meno, takže nikto nemá väčší osobný záujem na tom, že dodrží (dohoda), čo sľubuje." Na to, aby sa podarilo Kongresu konečnú dohodu s Iránom odmietnuť, potrebuje schváliť rezolúciu nesúhlasu. Podľa AP by však Obama takýto krok pravdepodobne vetoval.

Vyjednávači z krajín skupiny P5+1 - USA, Čína, Francúzsko, Rusko, Británia a Nemecko - chcú uzavrieť komplexnú a konečnú dohodu o jadrovom programe Iránu do konca júna tohto roka. Izrael a niektoré arabské krajiny Perzského zálivu sa obávajú toho, že Teherán odďaľuje svoje jadrové ambície, aby dosiahol zrušenie sankcií poškodzujúcich iránsku ekonomiku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu