Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zdravím, diktátor! Privítali Orbána v europarlamente: Sulík sa postavil na jeho stranu!

Jean Claude-Juncker (druhý zľava) mal počas summitu dobrú náladu.
Jean Claude-Juncker (druhý zľava) mal počas summitu dobrú náladu. (Zdroj: SITA)

RIGA - Šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker je preslávený svojím priamym vyjadrovaním a nie inak tomu bolo aj počas terajšieho summitu Východného partnerstva, teda lídrov krajín EÚ a šiestich štátov z východu Európy. Maďarského premiéra Viktora Orbána totiž Juncker pri príchode do Rigy pozdravil slovami: "Zdravím, diktátor!" Orbánovej činy sú v EÚ často terčom kritiky, naposledy vyvolala pobúrenie jeho slová o možnosti opätovného zavedenia trestu smrti.

"Maďari hovoria tvrdé veci priamo. Neradi chodíme okolo horúcej kaše. Sme úprimní ľudia," vyhlásil Orbán v utorok počas svojho vystúpenia v Európskom parlamente v Štrasburgu. Juncker sa teraz zachoval rovnako, poznamenala agentúra AFP.
 
"Zdravím, diktátor!" vyhlásil šéf Európskej komisie, keď sa s maďarským premiérom vítal v prítomnosti desiatok novinárov. Tí už však nepočuli, či mu Orbán niečo odpovedal, prípadne čo. Juncker bol údajne po celý čas vo veľmi žartovnej nálade.
 
Orbán v utorok pred europoslancami odmietol kritiku svojich slov o možnom opätovnom zavedení trestu smrti. Jeho krajina má podľa neho právo o takýchto témach hovoriť. Rovnako sa vyslovil proti návrhu novej stratégie Európskej komisie na riešenie migračnej krízy v Európe, ktorého súčasťou je aj prerozdeľovanie utečencov v krajinách EÚ. Vyhlásil, že jeho krajina chce o utečencoch rozhodovať sama a chrániť si svoje hranice. Návrh komisie označil za absurdný, takmer šialený.
 

Sulík sa zastal Orbána

Kým celá Európa Orbána krtizuje za to, že provokuje a vyťahuje tému, ktorá je pilierom demokracie a ľudských práv, tak sa prekvapivo prezidenta Maďarska zastal šéf SaS Richard Sulík. "Po veľa rokoch by možno bolo správne začať so širokou verejnou diskusiou, či už na Slovensku, alebo na úrovni Európskej únie," vyslovil včera Richard Sulík v televízii Joj. Pripustil tak možnosť otvoriť v demokratickej Európe neprijateľnú tému. Nahráva tým Orbánovi, o ktorom je známe, že  má antiliberálne postoje. Je dôležité pripomenúť, že v súvislosti s trestom smrti, o ktorom začal Orbán naplno hovoriť, pobúril celú Európsku úniu. Zdalo sa, že šéf našich liberálov Sulík už nemôže ničím prekvapiť, no opak je pravdou. Nepriamo podporil Orbána v názore, ktorý do demokratickej, liberálnej a slušnej politiky nepatrí.

 
 
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu