Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Katastrofická budúcnosť Spojených štátov: TOP 9 dôvodov, prečo Američanov čaká zánik!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (10)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

WASHINGTON/BRATISLAVA – História sa opakuje, aspoň to tvrdí Tom Engelhardt, známy kritik americkej vlády, predovšetkým agendy bývalého prezidenta Georgea W. Busha, ale aj toho súčasného, Baracka Obamu. Na svojom populárnom blogu TomDispatch.com vysvetlil, prečo sa Spojené štáty rútia do záhuby. Celkom zreteľne vidí hneď deväť dôvodov, na základe ktorých predpovedá dosť katastrofický scenár.

Podľa Engelhardta sa niektoré faktory v histórii Spojených štátov opakujú tak často, že to nemôže byť náhoda. Americká armáda, spravodajské služby a vedenie národnej bezpečnosti spúšťajú opatrenia, ktoré majú pre nich tak pozitívne a širokosiahle dôsledky, že v to ani nedúfali. Tieto bezpečnostné opatrenia pritom používajú stále dookola. Všetko podľa Engelhardta dokazuje týchto 9 titulkov, ktoré sa znova a znova objavujú v médiách.

Katastrofická budúcnosť Spojených štátov:
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Americké letectvo ničí svadobné hostiny

Ak si skúsite vyhľadať správy o zásahu amerických vojakov na svadbe dcéry či syna vysokopostaveného politika bližšie neurčeného postavenia niekde v okolí Stredného východu či Afriky, určite narazíte na veľa výsledkov. V posledných rokoch americké vzdušné sily zasiahli na najmenej ôsmich svadobných hostinách v troch krajinách (Irak, Afganistan, Jemen) a zabili pritom okolo 250 svadobčanov. Tieto útoky sú vnímané ako silné nástroje vo vojne proti teroru, no v podstate teror iba vytvárajú, ohrozujú nevinných ľudí a hlavne ukazujú, že úcta je v súčasnosti nedocenený pojem.

Divné tradície v Jemene: Smrť nevinných obetí kompenzujú samopalmi kalašnikov!

Ženích na svadbe v Jemene
Zobraziť galériu (10)
Ženích na svadbe v Jemene  (Zdroj: SITA)

FBI, NSA, CIA dohliadajú na Američanov

To síce nie je novinka, no úroveň kontroly je trochu iná, ako si verejnosť predstavuje. Momentálne je masové odpočúvanie Američanov ilegálne, to však neznamená, že sa to v blízkej budúcnosti nebude meniť. Napríklad FBI v súčasnosti využíva program, ktorý "len" filtruje správy podľa určitého kľúča, tým ale porušuje aj vlastné vnútorné pravidlá. Engelhardt v súvislosti s tým upozorňuje, že spravodajské agentúry sú kontrolované menej, než kedykoľvek predtým. Forma kontroly je pritom taká silná, že by ju Američanom závidel nejeden totalitný režim. Čo je najhoršie, ľudia s tým slepo súhlasia, lebo dbajú na „národnú bezpečnosť“. Preto bola americká vláda tak hlboko urazená činnosťou Edwarda Snowdena.

Bojí sa o svoj život: Tento muž vyniesol informácie o sledovaní ľudí cez internet

Auto FBI vybavené satelitmi a kamerami
Zobraziť galériu (10)
Auto FBI vybavené satelitmi a kamerami  (Zdroj: fbi)

Zamestnanci vlády stíhaní za zverejňovanie informácií

Uprostred páchania vojnových zločinov, akými sú mučenie, nezákonné väznenie, únosy či atentáty, americkú vládu trápi podľa Engelhardta len jediná vec. Nikto, najmä nie Američania, sa nesmie dozvedieť, čo vláda robí v ich mene a bez ich vedomia. Edward Snowden je v tomto prípade len čerešničkou na torte. Chelsea Manningovú za prezradenie tajných správ odsúdili na rekordných 35 rokov väzenia, verejnosť s určitosťou nemá ani mená všetkých, ktorí boli stíhaní podobným spôsobom.

Potvrdené, Manningová si za kauzu WikiLeaks posedí 35 rokov

Tŕň v oku americkej vlády - Edward Snowden
Zobraziť galériu (10)
Tŕň v oku americkej vlády - Edward Snowden  (Zdroj: SITA)

Domáce milície bojujú s extrémistickými skupinami

Americká intervencia do Líbye, Jemenu, Iraku, Pakistanu či Afganistanu zakaždým zavlečie niečo ako vírus 21. storočia, ktorý infikuje národ zvnútra. Krajina sa totiž pri príchode vojsk rozpadá na menšie časti, každá sa vyvíja osobitne, čím vznikajú názorové rozdiely. Fragmentácia spôsobuje rozdiely medzi príslušníkmi jedného národa a dáva zároveň priestor na násilné a vyhrotené strety, ktoré môže opäť o pár rokov krotiť cudzia armáda.

Islamský štát dobyl polovicu úmezia Sýrie: Rozhodujúca bitka v historickom meste Palmýra!

Vodca krajiny odmieta schôdzku s prezidentom USA

Miešanie sa do záležitostí cudzích krajín so sebou prináša daň. Diplomatické kroky, ktoré musia byť urobené, aby sa napravili vzťahy medzi dvoma štátmi, sú malé a neisté. Politika Spojených štátov sa navyše stretáva s čoraz väčšou nevoľou. Ak sa totiž postavíte výhradne na jednu stranu, ako to americká vláda rada robí, automaticky si spravíte nepriateľov na strane druhej. Spojencov si potom musí americká garnitúra hľadať aj na pochybných miestach, no tie sa často aj tak ukážu ako nespoľahlivé. Napríklad nový kráľ Saudskej Arábie Salman prijal s veľkou slávou Obamu v Rijáde, ale do Bieleho domu na summit nepríde.

Nový kráľ Saudov a strategický spojenec USA: Podpora al-Káidy a žold pre džihádistov!

Barack Obama na návšteve kráľa Saudskej Arábie Salmana
Zobraziť galériu (10)
Barack Obama na návšteve kráľa Saudskej Arábie Salmana  (Zdroj: SITA)

Mladíka, ktorý plánoval útok, zatkli spravodajské služby

Sprisahanie, zločinecké bunky či napojenie na teroristov sú slová, ktoré neustále rezonujú americkými médiami. V tejto súvislosti obyvatelia prežívajú až panické stavy na letiskách, štadiónoch, vo vládnych budovách a dokonca aj v obchodných centrách. Väčšina podozrivých teroristov, ktorých FBI, CIA či NSA vypátrali a zatkli, boli len fanatici, ktorí nemali premyslený plán a všetko organizovali na vlastnú päsť. Podľa Engelhardta pritom za takto na americkom území plánované útoky možno označiť len udalosti na bostonskom maratóne v roku 2013 na Times Square v roku 2010.

Carnajev dostal trest smrti: Bostonský atentátnik neprejavil žiadne emócie!

Možno trochu necitlivo, no Engelhardt tvrdí, že od 11. septembra nezaznamenali americké zložky žiadnu veľkú teroristickú hrozbu, napriek tomu je celá národná bezpečnosť posadnutá ochranou pred teroristami. Finančné prostriedky tak bez rečí prúdia ďalej aj do oblastí, kde už nemajú svoje opodstatnenie, a to vďaka publicite týchto zatknutí. Obyvateľstvo sa tak udržiava v neustálom napätí.

Od útokov na
Zobraziť galériu (10)
Od útokov na  (Zdroj: SITA)

Osamelý vlk inšpirovaný teroristami stieľa do ľudí

Už aj na Slovensku máme skúsenosti so strelcami typu osamelý vlk, najpamätnejším prípadom bol Ľubomír Harman, ktorý v Devínskej Novej Vsi zastrelil sedem ľudí. Takéto správanie je pre Američanov, bohužiaľ, bežné. Od tínedžerov, ktorí strieľajú spolužiakov a učiteľov na stredných školách, až po pomätencov, ktorí útočia v chrámoch a kostoloch, všetci títo desia spravodajské služby. Ich činy sa nedajú predvídať, po takýchto útokoch navyše vzniká všeobecná hystéria. Jednotlivcov, ktorí vraždia inšpirovaní teroristickými myšlienkami pritom pomaly pribúda.

Masaker v sikhskom chráme: Ľudí postrieľal bývalý profesionálny vojak!

Slovenský strelec, osamelý vlk, Ľubomír Harman zastrelil až 7 ľudí
Zobraziť galériu (10)
Slovenský strelec, osamelý vlk, Ľubomír Harman zastrelil až 7 ľudí  (Zdroj: SITA)

Batoľa zabilo rodičov rodinnou zbraňou

Veľkou témou v americkom kongrese je aj držba zbraní. V USA sú dostupné stále výkonnejšie zbrane, pritom skryté nosenie zbrane je povolené vo všetkých 50 štátoch. Len pre ilustráciu, iba na Floride toto povolenie využíva 1,3 milióna ľudí! Lobby predajcov zbraní a organizácií združujúcich držiteľov zbraní je také silné, že máloktorý senátor či kongresman by sa odvážil vzdorovať. Nehody aj úmyselné užívanie týchto doma držaných zbraní sú pritom v amerických médiách neustálou témou.

Tragédia v USA: Batoľa sa zastrelilo v aute!

Katastrofická budúcnosť Spojených štátov:
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Facebook)

Američania sú výnimoční a nenahraditeľní vo svete

Prekvapivo často sa v médiách objavujú titulky o tom, ako prezident (nezáleží na tom, ktorý) tvrdil vo verejnom prejave, že Spojené štáty sú jednoducho úžasné. Vláda sa tým podľa Engelhardta snaží vnútiť bežným ľuďom pocit, že práve pre unikátnosť USA sa musí krajina zapájať do celosvetového diania. Tak sa teda pred verejnosťou ospravedlňujú intervencie, embargá a iné nástroje americkej politiky. Na úkor dôležitých správ, často nie práve pozitívnych, sa zdôrazňujú výhry a rozoberajú sa domáce mikrotémy, nie zahraničné tézy. Tento priam marketingový ťah sa však krajinou rozliezol až po 11. septembri.

USA budú naďalej hrať vo svete vedúcu úlohu, tvrdí Obama

Engelhardt v podstate varuje, že ak sa súčasná politika Spojených štátov v blízkej budúcnosti nezmení, čaká krajinu kríza, nielen ekonomická a politická, ale celospoločenská. Pre svoje závery má rozhodne vzdelanie a skúsenosti, absolvent prestížnych univerzít Yale a Harvard už viac ako 30 rokov sleduje dianie vo svete. Názory tohto fundovaného odborníka a učiteľa žurnalistiky na Kalifornskej univerzite si možno prečítať aj vo viacerých publikáciách, poslednú knihu s názvom Spojené štáty strachu (z ang. The United States of Fear) vydal v roku 2011.

Katastrofická budúcnosť Spojených štátov:
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu