Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VIDEO Putin na prehliadke ukázal pýchu ruskej armády: Obul sa do USA, pozrite, čo im odkázal!

Vladimir Putin prehovoril o USA. Zobraziť galériu (13)
Vladimir Putin prehovoril o USA. (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Putin spustil grandióznu vojenskú prehliadku, ktorá bola vyvrcholením osláv 70. výročia víťazstva sovietskej armády nad nacistickým Nemeckom. Pri najväčšom armádnom defilé v ruských dejinách na Červenom námestí pred bránami Kremľa pochodovalo 16.000 ruských vojakov s historickou i tou najmodernejšou výzbrojou. Vladimir Putin vo svojom príhovore narážal na Spojené štáty!

Stovky tisíc ľudí dnes lemovali ulice centra Moskvy, kde sa o 10. hodine tunajšieho času začala jedna z najväčších vojenských prehliadok v histórii osláv ukončenia druhej svetovej vojny. Keďže na Červené námestie, kde sa prehliadka konala, sa dostali iba pozvaní hostia, bežní ľudia čakali na uliciach aspoň na návrat vojenskej techniky na svoje vojenské základne.

Pozrite si VIDEO z prehliadky z Červeného námestia

Moskvou pochodovalo 300 000 ľudí s portrétmi veteránov

Sobotňajšie oslavy porážky nacistického Nemecka spred 70 rokov sprevádzal v Moskve masový pochod, na ktorom sa zúčastnilo približne 300-tisíc ľudí s podobizňami príbuzných bojujúcich v druhej svetovej vojne. Po príchode čela sprievodu na Červené námestie sa k pochodujúcim pripojil ruský prezident Vladimir Putin, ktorý niesol v rukách fotografiu zosnulého otca v námorníckej uniforme.

Pochodu takzvaného Nesmrteľného pluku ako spomienky na vojnových veteránov v centre Moskvy predchádzala vojenská prehliadka za účasti 16 500 vojakov považovaná za doteraz najveľkolepejšiu ukážku vojenskej sily Ruska od rozpadu Sovietskeho zväzu v roku 1991. Podobné pochody venované veteránom sa pri príležitosti okrúhleho výročia konali aj v iných ruských mestách. Putin ako účastník sprievodu vyhlásil, že jeho otec Vladimir Spiridonovič bol jedným z "miliónov jednoduchých vojakov".

Putin sa obul do USA

Ruský prezident Vladimir Putin povedal vo svojom prejave na vojenskej prehliadke v Moskve, že základné princípy medzinárodnej spolupráce sú stále viac ignorované - jeho kritika bola zjavne namierená proti Spojeným štátom, napísala agentúra AP. Putin vo svojom krátkom príhovore povedal, že napriek dôležitosti medzinárodnej spolupráce "sme v minulých desaťročiach videli pokusy o vytvorenie unipolárneho sveta". Tento pojem používa Rusko na kritizovanie údajnej snahy USA o dominovanie vo svetovom dianí.
 

Červené námestie bolo niekoľko dní pred konaním sa prehliadky obohnané zátarasami, za ktoré sa Moskovčania ani návštevníci nedostali. Vo štvrtok a piatok sa vodiči okrem toho museli zmieriť s uzatvoreným hlavným ťahom z Vnukovho letiska do centra ruskej metropoly. Diaľnicu uzatvárali podľa príchodu zahraničných delegácií, ktoré prilietali už vo štvrtok.

Pozrite si celú vojenskú prehliadku z Moskvy

Hlavný nápor však Moskva zažila v piatok poobede. V tom čas pristál na letisku aj slovenský vládny špeciál s premiérom Robertom Ficom. Na príjazdových tratiach na diaľnicu sa tvorili rozsiahle niekoľkokilometrové zápchy. Vodiči stáli vonku pri svojich autách a pofajčievali.

VIDEO Putin na prehliadke
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

V okolí Červeného námestia je pristavená vojenská technika, ktorú Sovieti používali v bojoch počas druhej svetovej vojny, vrátane známeho raketometu "kaťuša". Celé mesto je vyzdobené vo farbách georgijevskej stužky - oranžových a čiernych pruhoch, ako aj plagátmi k 70. výročiu oslobodenia. Stužku - symbol víťazstva nad nacizmom v druhej svetovej vojne, majú ľudia vrátane malých detí pripevnenú na oblečení, kočíkoch, ozdobené sú nimi tiež autá.
 
 
Víťazstvo vo veľkej vlasteneckej vojne, čo je ruské označenie pre najväčší svetový vojnový konflikt, sa v Rusku oslavuje o deň neskôr ako v Európe. Dôvodom je časový posun, pretože bezpodmienečná kapitulácia wehrmachtu bola v Nemecku podpísaná neskoro večer 8. mája stredoeurópskeho času, kedy už v Moskve bolo po polnoci.
 
 
Vojenské prehliadky sa dnes uskutočnia prakticky vo všetkých väčších mestách Ruska. Oslavy budú sprevádzať slávnostné delové salvy, ohňostroje a ľudové veselice. Minútou ticha si vojnové obete pripomenú nielen účastníci vojenskej prehliadky na Červenom námestí, ale večer na signál celoštátnej televízie i všetci ruskí občania. Najväčší záujem v uplynulých dňoch vzbudzoval nový tank T-14 Armata. Diváci budú mať možnosť uvidieť aj raketový systém RS-24 Jars.
 Všade visí trojica vlajok - štátna ruská, vlajka z erbom Moskvy a kópia zástavy s kosákom a kladivom sovietskej 150. streleckej divízie, ktorá zaviala na budove Ríšskeho snemu po dobití Berlína.
Pouliční predajcovia ponúkali vojenské čiapky, ktoré nosila sovietska armáda s červenou päťcípou hviezdou. V dave je ich vidieť na hlavách množstva ľudí. Oslavy víťazstva ich momentálne zaujímajú viac ako majstrovstvá sveta v hokeji. Ako niektorí z nich povedali slovenským novinárom, oslavy výročia ukončenia druhej svetovej vojny sú pre nich najväčším národným sviatkom.
 

Fico v Moskve položil veniec k pamätníku neznámeho vojaka

Predseda vlády SR Robert Fico položil v Moskve pri pamätníku neznámeho vojaka veniec. V Alexandrovskej záhrade tak urobil aj za účasti predstaviteľov iných krajín, napríklad českého prezidenta Miloša Zemana. Fico sa zo Zemanom stretol dnes doobeda počas vojenskej prehliadky, na ktorej neboli. Išli tak v línii predstaviteľov krajín Európskej únie, ktorí sa dohodli, že sa na vojenskej prehliadke nezúčastnia.
 
Fico pred odletom do Moskvy vyhlásil, že keby nešiel do Ruska, poprel by historický fakt, že najväčší podiel na konci druhej svetovej a páde fašizmu mala Červená armáda. "Nechcem zmiešavať historické fakty s tým, čo sa deje dnes," uviedol slovenský premiér.
 
Český prezident Miloš Zeman sa dnes v Moskve stretol s premiérom Robertom Ficom na rokovaní o hospodárskej spolupráci oboch krajín. Zeman mal v pláne so slovenským partnerom diskutovať okrem iného o rozvoji dopravnej infraštruktúry. Na moskovskej schôdzke sa podľa hovorcu Jiřího Ovčáčka obaja politici telefonicky dohovorili už začiatkom apríla.

Na prehliadke sa predviedlo 16-tisíc vojakov. Rusko na nej ukázalo 200 kusov ťažkej pozemskej techniky, medzi inými aj raketový systém RS-24 Jars a 142 lietadiel a stíhačiek. Na Červenom námestí, ktoré pre prehliadku uzavreli niekoľko dní vopred, sa predviedli aj vojaci z iných krajín, napríklad z Indie, Číny, ale aj Bieloruska a Kazachstanu. Vojenskú prehliadku, ktorá je najväčšia v dejinách Ruska, si prišli pozrieť podľa niektorých odhadov až stotisíce ľudí.

VIDEO Putin na prehliadke
Zobraziť galériu (13)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu