Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Nočným vlkom skončil zákaz pre vstup do Nemecka: Súd rozhodol v ich prospech!

Noční vlci a ich líder Alexander Zaldostanov Zobraziť galériu (2)
Noční vlci a ich líder Alexander Zaldostanov (Zdroj: SITA)

MOSKVA – Fínske úrady v noci na utorok nepovolili vstup do krajiny ruskému motorkárovi, informovala dnes agentúra TASS s odvolaním sa na fínsku pohraničnú stráž. Rozhodnutie o tom bolo prijaté na základe dôkladnej analýzy prípadu a po konzultácii s členskými štátmi schengenskej zóny.

"Tomuto človeku už predtým odmietli povoliť vstup Poľsko i Litva," uvádza sa vo vyhlásení.
Fínske úrady však uviedli, že motocyklista nemá priamy vzťah s ruským motorkárskym klubom Noční vlci, ktorého členovia jazdou z Moskvy do Berlína chceli vzdať hold Červenej armáde a jej víťazstvu nad nacistickým Nemeckom v druhej svetovej vojne. 

Poľsko a Litva  motorkárov odmietli vpustiť na svoje územie. Nemecko niektorým z nich anulovalo schengenské víza. Vodca klubu Noční vlci Alexandr Zaldostanov dnes podľa agentúry RIA Novosti informoval, že toto rozhodnutie klub napadne na súde.  V rozhovore pre ruský denník Izvestija Zaldostanov vyhlásil, že Noční vlci napadnú na nemeckom súde zákaz  vatupu Nočných vlkov na nemecké územie, anulovanie víz na vstup do schengenského priestoru, ako aj deportáciu motorkárov z Nemecka. 

Spolu s ruskými motorkármi sa na nemecké súdy obrátia aj ich európski kolegovia, spresnil Zaldostanov, podľa ktorého Rusov bude na súde zastupovať nemecký advokát.  Zaldostanov, známy aj pod prezývkou Chirurg, poznamenal, že rozhodnutie nemeckých úradov bolo politicky motivované, preto očakáva, že vyhrať súd nebude ľahké. Nemecký politológ Alexander Rahr v rozhovore pre Izvestija povedal, že každý štát má právo odmietnuť niektorým osobám vstup na svoje územie, pričom nemusí vysvetľovať príčiny svojho konania.

Kým Poľsko a Litva ruských motorkárov nevpustili na svoje územie, niekoľko z nich položilo cez uplynulý víkend vence kvetov k pomníkom padlých sovietskych vojakov v Bratislave a Viedni a momentálne sa nachádzajú na území Nemecka.

Súd zrušil zákaz vstupu pre ruských motorkárov z klubu Noční vlci

Nemecký súd v Berlíne zrušil zákaz vstupu pre skupinu nacionalistických ruských motorkárov Noční vlci, ktorí si na 70. výročie skončenia druhej svetovej vojny v Európe plánujú pripomenúť porážku nacistického Nemecka jazdou na motocykloch cez nemecké hlavné mesto.

Prokremeľským motorkárom z klubu Noční vlci zamietla minulý mesiac nemecká federálna polícia vstup do krajiny. Plány motorkárov sú totiž kritizované ako propagandistická akcia Moskvy a aj Poľsko ich odmietlo vpustiť na svoje územie. Berlínsky správny súd dnes však vyhlásil, že neexistujú dostatočné dôkazy, že Rusi predstavujú hrozbu pre verejný poriadok, domácu bezpečnosť alebo medzinárodné vzťahy.

Súd preto rozhodol, že vstupné víza motorkárov - vydané Talianskom na voľné cestovanie v rámci bezhraničnej zóny Európskej únie - sú platné aj pre Nemecko. Proti tomuto súdnemu rozhodnutiu je možné sa odvolať, informovala agentúra AP. Cesta motorkárov blízkych Kremľu a ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, kopírujúca postup Červenej armády pri oslobodzovaní Európy, sa začala 25. apríla v Moskve a jej cieľom je 9. mája Berlín.

Nočným vlkom skončil zákaz
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Foto: topky.sk)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu