Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

V Moskve malo počas osláv pršať, nebude: Do oblakov vystrelia cement a kvapalný dusík!

Defilé tankov na Červenom námestí. Zobraziť galériu (2)
Defilé tankov na Červenom námestí. (Zdroj: SITA)

MOSKVA - O Rusku, rovnako ako aj o Spojených štátoch, sa hovorí, že sú krajinami neobmedzených možností. Pokým však v prípade USA ide skôr o dosiahnutie spokojného života jednotlivca, v prípade východného brata je to o neuveriteľných činoch nielen samotných občanov, ale aj vládnej špičky. Najnovšie tlačová agentúra Interfax prezradila, koľko je Kremeľ ochotný vyhodiť za to, aby pri oslavách 70. výročia konca druhej svetovej vojny, zavládlo pekné a slnečné počasie.

Podľa predbežných odhadov tamojších meteorológov má teplota v sobotu 9. mája v Moskve dosiahnuť v popoludňajších hodinách asi 14 až 16 stupňov. Očakáva sa však, že by mohlo spŕchnuť, čo by narušilo pripravované veľkolepé oslavy, a to vrchnosť určite nenechá len tak na náhodu.

Námestník primátora Moskvy pre bývanie a verejné práce Peter Biryukov sľúbil, že mestská správa na rozohnanie mrakov pridelí takmer 430 miliónov rubľov (cca 7,5 milióna eur). "Dňa 9. mája bude počasie príjemné a slnečné. Mesto prijme opatrenia na vytvorenie normálnych poveternostných podmienok," uviedol Biryukov pre agentúru Interfax.

Pre Rusov však tento krok nie je ničím extrémne výnimočným. Podobné technológie využívajú už desaťročia a v minulosti na ne podľa informácií tlačovej agentúry obetovali už 180 miliónov rubľov (približne 3 milióny eur).

Na akciu, nazvanú povedzme "pekné počasie pre Moskvu", sa môžu využiť lietadlá L-18, AN-12, AN-26, AN-28, AN-30, AN-32, AN-72, Su-30 alebo M-101 a mraky rozpustia pomocou granulovaného oxidu uhličitého, kvapalného dusíka a špeciálneho cementu.

V Moskve malo počas
Zobraziť galériu (2)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu