Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

V Estónsku začalo rozsiahle vojenské cvičenie s účasťou jednotiek Spojencov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

TALLINN - Rozsiahle vojenské cvičenie s účasťou rekordného počtu príslušníkov armády začalo sa dnes v Estónsku. Informovala o tom agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na generálny štáb estónskych ozbrojených síl.

Manévre s označením Siil-2015 sú najväčšími v dejinách tejto pobaltskej krajiny. Zúčastňuje sa na nich vyše 13.000 riadnych vojakov, záložníkov, členov dobrovoľníckych zborov Kaitseliit, ako aj príslušníkov armád štátov Spojencov. Cvičenia, ktoré potrvajú do 15. mája a na ich uskutočnenie sa vynaložilo 6,4 milióna eur, sa konajú namiesto manévrov s názvom Spring Storm (Jarná búrka). Tie Spojenci každoročne usporadúvajú v inej oblasti Estónska.

Na manévroch sa zúčastnia i štyri tanky Abrams americkej armády a dve skupiny amerických výsadkárov umiestnených v severoestónskom meste Tapa. Ich prítomnosť je súčasťou operácie Atlantické odhodlanie (Atlantic Resolve). K cvičeniu Siil-2015 by sa malo pripojiť aj pešie vojsko z jednotiek protivzdušnej obrany Belgicka, Británie a Nemecka, ako aj niekoľko bojových lietadiel Severoatlantickej aliancie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu