Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

FOTO Noční vlci dorazili aj do Viedne: Čakal ich nadšený dav

Dvaja Noční vlci dorazili do Viedne Zobraziť galériu (3)
Dvaja Noční vlci dorazili do Viedne (Zdroj: SITA)

VIEDEŇ - Dvaja členovia ruského motocyklového klubu Noční vlci dorazili v sobotu večer do Viedne, kde položili veniec k pamätníku sovietskych vojakov na Schwarzenbergplatz. Podľa rakúskeho verejnoprávneho rozhlasu ORF sa udalosť zaobišla bez incidentov.

Na ceste z Bratislavy, kde Noční vlci položili veniec k pamätníku na Slavíne, ich sprevádzala polícia. Do Viedne napokon prišli dvaja motocyklisti z ruského klubu, sprievod im robilo približne 20 sympatizantov na motocykloch. Vo Viedni ich podľa ORF privítalo približne 500 priaznivcov i zvedavcov. Agentúra AP informovala, že niektorí z prítomných mali na sebe tričká s podobizňami ruského prezidenta Vladimira Putina, pričom ďalší držali transparenty s nápismi "Stop rusofóbii" a "Sme bratia a sestry - nie vojne".

Dvaja Noční vlci dorazili
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Členovia klubu potom spolu s ruským veľvyslancom v Rakúsku Sergejom Nečajevom položili pri pamätníku veniec. Podľa veľvyslanca vo Viedni prenocujú a v nedeľu majú vyraziť smerom do Nemecka. Nemenovaný predstaviteľ veľvyslanectva uviedol pre ORF, že uvažujú o položení venca aj v juhonemeckom Norimbergu. Cieľom Nočných vlkov je Berlín, kde si chcú 9. mája pripomenúť víťazstvo v druhej svetovej vojne. Cesta členov klubu naprieč niekoľkými krajinami sa stretla s kritikou, že ide o propagandistickú akciu Kremľa. Nemecko niekoľkým motocyklistom zrušilo víza. Najmenej trom Rusom znemožnili na letisku Berlín-Schönefeld vstup do Nemecka. Poľsko označilo turné za provokáciu a zakázalo motocyklistom vstúpiť na jeho územie. Podobné opatrenia prijala aj Litva.

Dvaja Noční vlci dorazili
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Noční vlci po zastávke vo Viedni smerujú do Mníchova

Malá skupina ruských motorkárov z klubu Noční vlci sa dnes z Viedne vydala na cestu do Nemecka, informovala dnes agentúra APA s odvolaním sa na ruské veľvyslanectvo vo Viedni. Ďalšou zastávkou jazdy ruských motorkárov z Moskvy do Berlína, ktorá je venovaná 70. výročiu víťazstva Červenej armády nad nacistickým Nemeckom, bude Mníchov. Do cieľa jazdy - Berlína - by mali doraziť na budúcu sobotu, 9. mája, ktorý sa v Rusku tradične slávi ako Deň víťazstva.

Nemecko, kam teraz motorkári smerujú, časti skupiny anulovalo schengenské víza a najmenej troch členov klubu Noční vlci tento týždeň po prílete na berlínske letisko Schönefeld nevpustili na územie Nemecka, čo vyvolalo protesty ruského ministerstva zahraničných vecí. Účastníkov motorkárskej jazdy nevpustili na svoje územie ani Poľsko a Litva, voči čomu sa ruské ministerstvo zahraničných vecí tiež ostro ohradilo formou diplomatických nót.

Klub Noční vlci si pri príležitosti 70. výročia víťazstva Červenej armády nad nacistickým Nemeckom naplánoval jazdu z Moskvy do Berlína. Jeho členovia sa chceli zastaviť na viacerých pietnych miestach v Bielorusku, Poľsku, na Slovensku, v Rakúsku a Česku, aby si uctili pamiatku padlých sovietskych vojakov. Ich jazda sa mala skončiť 9. mája v Berlíne.

Vodcom klubu Noční vlci je Alexandr Zaldostanov, ktorý je osobným priateľom a podporovateľom ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý si v minulosti s bikermi rád zapózoval pred objektívmi fotografov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu