Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Neuveriteľne krutá smrť: Ženu (†27) dobilo a upálilo za zneuctenie koránu 49 mužov!

(Zdroj: SITA)

KÁBUL - V priamom televíznom prenose sa dnes v afganskom Kábule začal proces s 49 podozrivými z davu, ktorý pre údajné spálenie koránu zlynčoval minulý mesiac 27-ročnú Afganku a potom ju dobil palicami na smrť. Medzi obvinenými je aj niekoľko policajtov, ktorí proti rozzúrenému davu nezakročili, uviedla agentúra AP.

Prokurátori tvrdia, že dav v afganskej metropole zaútočil 19. marca na ženu po nepravdivom obvinení, že spálila výtlačok moslimskej svätej knihy. Ženu potom upálili a jej telo hodili do neďalekej rieky. Jej smrť šokovala mnohých Afgancov, hoci niektorí verejní i náboženskí predstavitelia sa vyjadrili, že by bola oprávnená, ak by skutočne spálila korán. Afganský prezident Ašraf Ghání odsúdil kruté zabitie mladej Afganky a útok označil za "ohavný". Niektorí poprední afganskí duchovní však vyjadrili názor, že dav mužov mal právo v celom rozsahu brániť svoju moslimskú vieru.

Hlavný afganský vyšetrovateľ generál Muhammad Zahír na pohrebe ženy vyhlásil, že bola "absolútne nevinná" a prisľúbil, že potrestá všetky osoby zapojené do tragického incidentu. Ten vyvolal hnutie občianskej spoločnosti, ktoré sa usiluje obmedziť právomoci cirkevných predstaviteľov, posilniť vládu zákona a zlepšiť práva žien v krajine.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu