Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Noční vlci v Poľsku napriek zákazu: Jeden z nich sa tam dostal cez Prahu

Noční vlci Zobraziť galériu (2)
Noční vlci (Zdroj: SITA)

VARŠAVA - Napriek zákazu vstupu na poľské územie sa dnes jeden z členov ruského motorkárksho klubu Noční vlci poklonil v spoločnosti poľských kolegov z Katynského konvoja pamiatke obetí vo vyhladzovacom tábore Auschwitz-Birkenau.

Vladimir Vasiliev z Moskvy nebol v skupine, ktorá sa z ruskej metropoly vydala na 6000 kilometrov dlhú cestu do Berlína, na bielorusko-poľských hraniciach jej však neumožnili vstup na územie Poľska. Podľa vlastných slov sa letecky presunul do Prahy, kde mu známi požičali motocykel Harley Davidson vybavený českým evidenčným číslom, s ktorým dnes dorazil do spomínaného tábora.

"Prišiel som sem, aby som našim deťom pripomenul, čo sa tu stalo, aby sa to nikdy nezopakovalo," citovali Vasilieva poľské médiá. Podľa zdrojov z pamätného miesta v tábore bola na krátky čas rozvinutá aj vlajka bývalého Sovietskeho zväzu. Ako je známe, prvými obeťami plynových komôr vo vyhladzovacom tábore Auschwitz-Birkenau boli sovietski vojnoví zajatci.

Ďalší osud jazdy Nočných vlkov, ktorí sa nechcú vzdať zámeru doraziť 9. mája do Berlína, zatiaľ nie je zrejmý.

Moskva, ktorá proti postupu Varšavy protestovala aj diplomatickou nótou, očakáva vyčerpávajúce zdôvodnenie rozhodnutia nevpustiť členov klubu na územie Poľska.

Samotní motorkári údajne zvažujú cestu cez Fínsko a následne pravdepodobne prepravu trajektom alebo iným plavidlom. Fínska strana podľa zdrojov pohraničnej stráže pozorne sleduje vývoj kauzy, avšak okrem informácií z ruských médií zatiaľ nemá žiadne potvrdenie takéhoto variantu. Fínsky minister vnútra Paivi Rasanen však podľa poľskej spravodajskej televízie TVN24 v utorok povedal, že sa orgány jeho krajiny obrátili na poľskú stranu so žiadosťou o poskytnutie právnych podkladov, ktoré viedli k rozhodnutiu neumožniť ruským motorkárom vstup na územie.

Noční vlci v Poľsku
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Foto: topky.sk)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu