Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Koalícia bombardovala letisko v Saná, počet utečencov sa zdvojnásobil

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

DUBAJ/ŽENEVA – Koalícia pod vedením Saudskej Arábie dnes zbombardovala jednu z pristávacích dráh na letisku v jemenskej metropole Saná, aby tak zabránila pristátiu iránskeho lietadla. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na tamojšieho činiteľa.

Saudská Arábia zničenie pristávacej dráhy na letisku v Saná odôvodnila tým, že chcela zabrániť iránskemu lietadlu v pristátí po tom, ako jeho pilot odmietol spolupracovať so spojeneckými jednotkami pod jej vedením.

Zničenie jednej z dráh letiska v jemenskej metropole spôsobí, že tam nebudú môcť pristávať lietadlá prepravujúce humanitárnu pomoc pre obyvateľov Jemenu, upozornil Reuters. Na 300.000 sa zvýšil počet ľudí, ktorí museli nútene utiecť zo svojich domovov kvôli ozbrojenému konfliktu v Jemene. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA).

Počet utečencov v Jemene sa tak od 17. apríla viac ako zdvojnásobil, za čo môže ozbrojený konflikt prebiehajúci v 19 jemenských provinciách, píše Reuters. Problém však podľa OCHA predstavujú aj míňajúce sa zásoby paliva, ktoré slúži na pohon vodných elektrární, zásobujúcich elektrinou napríklad obyvateľov v jemenskej metropole Saná. Na zásobách paliva závisia aj humanitárne dodávky potravín, vďaka ktorým sa za posledné dva týždne dostalo k obžive takmer 500.000 obyvateľov Jemenu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu