Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Hororové VIDEO megalavíny na Evereste: Snehová cunami vymazala základný tábor a zabíjala!

Vrtuľníky evakuujú horolezcov z Everestu Zobraziť galériu (7)
Vrtuľníky evakuujú horolezcov z Everestu (Zdroj: SITA)

KATHMÁNDÚ - Autentické video z pohoria Mount Everest vyráža dych. Stovky horolezcov sa vydali zdolať najvyššiu horu sveta. Nepočítali však s tým, že ich prekvapí mohutná lavína. Tá priniesla okrem snehu aj smrť niekoľkým z nich.

Zemetrasenie v Nepále malo obrovské následky. Nielenže si vyžiadalo vyše tritisíc obetí, ale spustilo aj lavínu na Mount Evereste. Na internete sa objavilo video, ktoré zachytáva posledné sekundy v tábore tesne pred príchodom masy snehu. Nakrútil ho britský horolezec.

Hororové VIDEO megalavíny na
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

"Zem sa trasie," znie z videa, potom už nasledoval len útek pod stan a neustále nadávky. "Sneh zmietol mnoho stanov a ľudí," povedal opálený šerpa Gjelu z prvej skupiny 15 ranených, ktorí dorazili do Káthmandu. Väčšinu tejto skupiny tvorili práve šerpovia alebo pomocný personál pracujúci na Mount Evereste v Himalájach. Hoci nemali život ohrozujúce zranenia, previezli ich do nemocnice na ošetrenie. Bhim Bahadur Chatri (35), kuchár a šerpa, práve pripravoval obed v jedálenskom stane, keď tábor zasiahla lavína.

Pozrite si VIDEO

"Všetci sme bežali von na otvorené priestranstvo a vtedy sa na mňa zvalila obrovská stena snehu," uviedol kuchár v krátkom rozhovore pred odvozom do nemocnice. "Podarilo sa mi vyhrabať von z tej masy, ktorá mohla byť mojím hrobom. Začal som sa tam krútiť a metať, rukami som ryl do snehu, ako som len vládal. Dusil som sa. Nemohol som dýchať. Ale vedel som, že prežijem," dodal.

Vrtuľníky evakuujú horolezcov uviaznutých
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Keď sa nakoniec vyhrabal von, zalapal po čerstvom vzduchu. Videl však len samú spúšť. Časť dediny základného tábora zmizla. "Obzrel som sa okolo seba a videl som stany úplne dotrhané a zbúrané. Mnoho ľudí bolo zranených," dodal. "Žil som, ale stratil som veľa priateľov."

Vrtuľníky evakuujú horolezcov uviaznutých
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Svedkovia uviedli, že sobotňajšia lavína sa začala na Mount Pumori, 7000 metrov vysokej hore iba niekoľko kilometrov od Everestu, a naberala silu, pričom smerovala k základnému táboru a k nižším častiam horolezeckých trás na Evereste. Veľký počet horolezcov zostal dnes uviaznutý na trasách nad základným táborom, ale podľa slov tímov so satelitnými telefónmi nikto nie je v nebezpečenstve a nikomu nedochádzajú zásoby.

Lavína si vyžiadala 18 životov

Sobotňajšia lavína spustená obrovským zemetrasením s magnitúdou 7,8, ktoré postihlo Nepál, si vyžiadala najmenej 18 ľudských životov a ďalšie desiatky zranených. Preživší na Evereste opísali, ako základný tábor zasiahla v sobotu lavína z kameňov a ľadu, ktorú spustilo zemetrasenie. Vyše 60 ľudí utrpelo zranenia, čo prinútilo horolezcov, aby poslali žiadosť o naliehavú evakuáciu zranených vrtuľníkmi. Odhadom 100 horolezcov a ich sprievodcov je v bezpečí, ale po sobotňajšom zemetrasení s magnitúdou 7,9 uviazli v táboroch 1 a 2, pretože cesta k nim zo základného tábora cez ľadopád Khumbu je nepriechodná.

Hororové VIDEO megalavíny na
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Celkový počet obetí zemetrasenia stúpol dnes na 3218. Ďalších 6538 ľudí utrpelo v dôsledku otrasov pôdy zranenia, uviedla dnes nepálska polícia. Sobotňajšie zemetrasenie s magnitúdou 7,8, ktorého epicentrum ležalo západne od nepálskej metropoly Káthmandu, bolo najhorším v tejto chudobnej himalájskej krajine za vyše 80 rokov. Zničilo mnoho budov v starých štvrtiach Káthmandu, vrátane historických pamiatok, a bolo dosť silné na to, aby ho pocítili v susednej Indii, Bangladéši, Tibete i Pakistane.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu