Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

FOTO a VIDEO zničeného Nepálu: Počet obetí sa vyšplhal na viac ako 4-tisíc!

Zobraziť galériu (39)
(Zdroj: SITA)

KÁTHMANDU/BRATISLAVA - Počet obetí sobotňajšieho ničivého zemetrasenia v Nepále stúpol už na 4138. Informovalo o tom dnes ministerstvo vnútra.. Bilancia zahŕňa aj 18 ľudí, ktorí zomreli pri zosuve lavíny na Mount Evereste. Situácia v Nepále je kritická, do krajiny už ale prúdi medzinárodná humanitárna pomoc. Chýbajú predovšetkým potraviny, voda, lieky, stany a vrecia na mŕtvoly. Nášmu ministerstvu zahraničných vecí sa podarilo spojiť so 45 Slovákmi zo 67, ktorí sa v krajine nachádzajú. Jeden z nich je v nemocnici.

Mohlo by vás zaujímať: Najväčšia katastrofa na Evereste: 18

mŕtvych, mrazivé spovede svedkov, zahynul aj manažér Google!

 

Na mieste nešťastia si ľudia fotia selfie

Sociálne médiá sú kronikou života a niekedy aj smrti. Nemalo by teda prekvapovať, že jedno miesto, predstavujúce obrovskú ľudskú a kultúrnu stratu po ničivom sobotňajšom zemetrasení v Nepále, je teraz "bombardované" klikajúcimi smartfónmi.

Zo slávnej historickej deväťposchodovej veže Dharahara v nepálskej metropole Káthmandu sa pri zemetrasení stala iba obrovská kopa červených tehál a prachu. Na okolité sutiny sa šplhajú desiatky ľudí a robia si "selfie" zábery s troskami veže alebo spoločné fotografie s priateľmi. 

Vežu postavili v roku 1832 nepálski vládcovia a bola jednou z najvzácnejších pamiatok krajiny. Nachádza sa aj na zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Turisti si ju fotografovali oveľa viac než ostatné budovy zničené sobotňajším zemetrasením, uviedla dnes tlačová agentúra AP.

Nie je jasné, koľko ľudí zahynulo vo veži, ale v čase otrasov bola údajne plná turistov. Študent ekonómie Pawan Thapa (21), ktorý pricestoval z predmestia na pomoc pri záchrannej akcii, bol znechutený atmosférou na mieste. Niektorí z ľudí, čo sa pri veži Dharahara fotografovali, sa pred smartfónmi usmievali.

"Je to turizmus po miestach postihnutých zemetrasením. To nie je správne," povedal študent. "Viac ich zaujíma robenie selfie záberov než hĺbka celej tragédie," dodal. Väčšinu týchto fotografujúcich ľudí však zrejme netvorili turisti, ale miestni obyvatelia, ktorí chceli zachytiť skazu svojej štvrte - a stratu historickej pamiatky, ktorá ich štvrť dostala do povedomia.

V Nepále sú desiatky Maďarov

Maďarské ministerstvo zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov má v súvislosti so sobotňajším zemetrasením v Nepále informáciu o tom, že sa tam zdržiava 58 Maďarov. S desiatimi z nich sa doposiaľ nepodarilo nadviazať spojenie, vyhlásil dnes v Budapešti šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó.

Podľa agentúry MTI minister povedal, že 18 Maďarov už opustilo krajinu, s 30 sa podarilo nadviazať spojenie a o desiatich nemajú nijaké správy. Szijjártó dodal, že nadviazanie spojenia komplikujú zlé technické podmienky v Nepále.
 

Tri dni po zemetrasení ďalšie otrasy

V severovýchodnej Indii dnes pocítili otrasy, tri dni po ničivom zemetrasení s epicentrom v susednom Nepále. Indovia vybiehali zo svojich domovov v strachu o život, uviedol reportér agentúry Reuters z mesta Patna.

Americká geologická služba USGS oznámila, že epicentrum dnešného zemetrasenia sa nachádzalo v indickom štáte Západné Bengálsko a malo magnitúdu 5,1. Bolo teda menej silné, ako to sobotňajšie v Nepále s magnitúdou 7,8, po ktorom nasledovali desiatky ďalších dotrasov a ktoré postihlo aj Indiu, Tibet a Bangladéš. V Indii si vyžiadalo 61 ľudských životov.

Nepál zasiahlo ničivé zemetrasenie
Zobraziť galériu (39)
 (Zdroj: SITA)

Cesty vedúce von z mesta, ktoré sa nachádza v horskom údolí a žije v ňom milión obyvateľov, boli úplne preplnené ľuďmi, mnohí z nich niesli na rukách bábätká. Snažili sa vyšplhať na autobusy alebo stopnúť si okoloidúce autá či kamióny a dostať sa čo najrýchlejšie preč. Obrovské rady zúfalých ľudí sa vytvárali aj na letisku v metropole Káthmandu.

Mnohí tlačovej agentúre Reuters povedali, že od sobotňajšieho obrovského zemetrasenia spali pod holým nebom, lebo ich domovy boli zrovnané so zemou alebo sa jednoducho báli, že pri dotrasoch sa na nich domy zrútia.

Nepál zasiahlo ničivé zemetrasenie
Zobraziť galériu (39)
 (Zdroj: SITA)

"Utekáme odtiaľto," uviedol na cestnej križovatke stojaci Krišna Muktari, ktorý vlastní malý obchod s potravinami v Káthmandu. "Veď tu sa nedá žiť. Mám deti, nemôžu celú noc vybiehať von z domu," dodal.

Preťažené úrady sa snažia riešiť nedostatok pitnej vody a potravín, ako aj hrozbu chorôb a obnoviť dodávky elektriny.

Nepál zasiahlo ničivé zemetrasenie
Zobraziť galériu (39)
 (Zdroj: SITA)

Chorí a ranení ležia na otvorených priestranstvách v Káthmandu, v zničenom meste sa už nedajú nájsť voľné lôžka v nemocniciach. Chirurgovia zriadili operačnú sálu v stane na pozemku mestskej lekárskej fakulty. 

"Žiadosti o záchranu a pomoc nás zavaľujú - prichádzajú z celej krajiny," povedal člen nepálskeho krízového štábu Deepak Panda.

Počet obetí zemetrasenia v Nepále stúpol na 3617

Počet obetí ničivého zemetrasenia, ktoré v sobotu 25. apríla zasiahlo himalájsky štát Nepál, stúpol na 3617. Informovala o tom dnes nepálska polícia, ktorá však vo vyhlásení neposkytla ďalšie podrobnosti. Záchranári sa zo všetkých síl pokúšajú dostať do odľahlých oblastí krajiny, a tak sa dá predpokladať, že počet mŕtvych ešte stúpne.

Nepál zasiahlo ničivé zemetrasenie
Zobraziť galériu (39)
 (Zdroj: SITA)

V Nepále je zatiaľ jeden zranený Slovák

Slovenskému ministerstvu zahraničných vecí sa podarilo zatiaľ spojiť s 53 Slovákmi v Nepále. V krajine by malo byť 75 občanov SR. Potvrdil to šéf tlačového odboru MZV Peter Susko.

Nepál zasiahlo ničivé zemetrasenie
Zobraziť galériu (39)
 (Zdroj: SITA)

Jeden zranený Slovák sa nachádza so zlomeninou v nemocnici, ostatní sú v poriadku. Dnes by mali z krajiny odísť desiati členovia expedície Trek okolo Annapurny, ku ktorým sa pridali ďalší dvaja z expedície Makalu. Niektorým z nich sa museli vybaviť náhradné cestovné doklady, keďže svoje pasy nechali v hoteli pri úteku pred zemetrasením.

Zemetrasenie "kruto postihlo" takmer milión detí

Státisíce Nepálčanov prespávajú v provizórnych podmienkach v stanoch alebo pod holým nebom na otvorených priestranstvách. UNICEF uviedol, že humanitárni pracovníci sú v strehu, pretože hrozia choroby šíriace sa vodou a tiež nákazlivé choroby.

Nepál zasiahlo ničivé zemetrasenie
Zobraziť galériu (39)
 (Zdroj: SITA)

"V tejto chvíli vieme zatiaľ to, že je takmer milión detí, ktoré katastrofa kruto postihla. Našou najväčšou starosťou v prípade detí teraz je, aby mali prístup k čistej vode a hygiene. Vieme, že zásoby vody a potravín už dochádzajú," uviedol agentúre Reuters telefonicky hovorca UNICEF-u Tidey.

Počet obetí sobotňajšieho zemetrasenia stúpol na 3218 mŕtvych

V samotnom Nepále hlásia úrady najmenej 3218 mŕtvych. Ďalších 61 obetí je hlásených v susedných štátoch, hlavne na severe Indie. Ministerstvu zahraničných vecí a európskych záležitostí SR sa podarilo spojiť so 45 Slovákmi v zemetrasením postihnutom Nepále. V krajine by malo byť 67 občanov, jedenásti z nich boli zaregistrovaní v systéme ministerstva, o zvyšných informovali rodinní príslušníci cez linku diplomatickej služby. Jedna osoba je hospitalizovaná.

"Nevyžiadali si asistenciu," povedal riaditeľ tlačového odboru MZV Peter Susko. V poriadku sú aj členovia expedície Makalu a expedície Annapurna. Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák v tejto súvislosti poslal svojmu rezortnému kolegovi Mahéndrovi Bahádurovi Pandejovi sústrastný telegram.

FOTO a VIDEO zničeného
Zobraziť galériu (39)
 (Zdroj: SITA)

FOTO a VIDEO zničeného
Zobraziť galériu (39)
 (Zdroj: SITA)

Paniku vyvolali včerajšie následné otrasy o sile 6,7 stupňa, ktoré boli poznať aj v indickej metropole Dillí a ktoré vyvolali zosuvy budov a ďalšie lavíny v Himalájach. "Všetky otvorené priestory v Káthmandu sú preplnené ľuďmi. Keď prišli následné otrasy, nedokážete si predstaviť ten strach. Ženy a deti kričali," povedal agentúre Reuters zástupca humanitárnej organizácie Mercy Corps.

V Nepále len málokde funguje elektrina a telefónne spojenie, prerušené sú dodávky vody a rad miest je odrezaných od sveta. Preplnené nemocnice nezvládajú nápor zranených a ľudia sa niekde kvôli nedostatku záchranárov a techniky snažia zasypaných vyslobodzovať aj holými rukami.

Záchranné tímy sa však len ťažko dostávajú do oblasti epicentra zemetrasenia, ktoré bolo asi 80 kilometrov severozápadne od Káthmandu. V prístupe k postihnutým miestam bránia predovšetkým zosuvy pôdy. Záchranári preto musia chodiť pešo po horských chodníkoch, nasadené sú aj vrtuľníky. Jeden z predstaviteľov humanitárnej organizácie World Vision uviedol, že niektoré dediny, "doslova nalepené na hory", mohli byť úplne zmätené padajúcimi kusmi skál.

FOTO a VIDEO zničeného
Zobraziť galériu (39)
 (Zdroj: SITA)

FOTO a VIDEO zničeného
Zobraziť galériu (39)
 (Zdroj: SITA)

S otvorením letiska v Káthmandu, ktorého prevádzka bola v sobotu prerušená, začala do krajiny prúdiť humanitárna pomoc, predovšetkým zo susedných štátov. Do Nepálu včera dorazilo aj 62 členov čínskeho záchranárskeho tímu. Pakistan sa chystá vypraviť lietadlo s poľnou nemocnicou a do krajiny pošle potravinové balíčky, vodu, lieky, stany a ďalšie potrebné vybavenie. V krajine už pristáli indické lietadlá s humanitárnou pomocou. Lekárov a záchranárov vyslali Francúzsko aj Nemecko.

V Káthmandu včera pristálo tiež prvé lietadlo s 15 ľuďmi, ktorí boli zranení v základnom tábore na úpätí Mount Everestu, ktorého časť v sobotu zasypala lavína vyvolaná zemetrasením. Podľa britského denníka Daily Mail je medzi obeťami lavíny tiež americká lekárka a jeden z manažérov spoločnosti Google.

FOTO a VIDEO zničeného
Zobraziť galériu (39)
 (Zdroj: SITA)

FOTO a VIDEO zničeného
Zobraziť galériu (39)
 (Zdroj: SITA)

Škody rátajú tiež pamiatkari. V údolí Káthmandu, ktoré je na zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO, bolo poničených mnoho budhistických stúp, hinduistických chrámov a námestí. V hlavnom meste spadla veža Dharahara z 19. storočia, jedna z najznámejších miestnych pamiatok.

Európska komisia oznámila v reakcii na zemetrasenie v Nepále, že okamžite uvoľní na pomoc tri milióny eur. Krajiny ako Belgicko, Fínsko, Nemecko, Grécko, Holandsko, Poľsko a Švédsko ponúkli záchranárov, systémy na čistenie vody a ďalšiu technickú pomoc. Ďalšie členské krajiny dali tiež najavo ochotu prispieť. Komisia môže pomôcť so spolufinancovaním prepravy európskej pomoci do Nepálu.

FOTO a VIDEO zničeného
Zobraziť galériu (39)
 (Zdroj: SITA)

Nepál zasiahlo silné zemetrasenie
Zobraziť galériu (39)
 (Zdroj: SITA)

Medzinárodný menový fond uviedol, že je pripravený poslať do Nepálu tím, ktorý by posúdil finančné potreby krajiny. Najhoršie zemetrasenie zažil Nepál v roku 1934. Vtedy malo silu 8,3 stupňa a takmer zničilo Káthmandu a mestá Bhaktapur a Pátan. Zahynulo zhruba 8500 ľudí.

Prečítajte si aj:

Poznáme dôvody, prečo bolo zemetrasenie v Nepále také ničivé: A môže prísť ďalšia katastrofa!

Hrôza v Nepále: Vyše 2500 mŕtvych, horolezci v zajatí Everestu, osud Slovákov nejasný!

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu