Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Prejazd Nočným vlkom zatrhli aj Nemci: Putinovi chlapci zrejme do cieľa nedôjdu

Vladimír Putin (vľavo) sa rozpráva s vodcom motorkárskej skupiny Noční vlci Alexandrom Zaldostanovom Zobraziť galériu (2)
Vladimír Putin (vľavo) sa rozpráva s vodcom motorkárskej skupiny Noční vlci Alexandrom Zaldostanovom (Zdroj: TASR)

BERLIN - Nemecká vláda neumožní niektorých ruským motorkárom z prokremeľského klubu Noční vlci prejazd Nemeckom. Informuje o tom v sobou agentúra Reuters odvolávajúc sa na vládne zdroje. Motorkári, ktorí majú blízko k prezidentovi Vladimirovi Putinovi, v sobotu odštartovali z Moskvy jazdu na počesť 70. výročia skončenia druhej svetovej vojny v Európe. Ich trasa bude symbolicky kopírovať postup sovietskej Červenej armády pri oslobodzovaní krajín spod nadvlády nemeckých nacistov.

Nemecké územie bude ich poslednou zastávkou, no Nemci ich vedúcich predstaviteľom podľa zdroja do krajiny pustiť nechcú. Dôvodom je podľa nich získanie víz na vstup na základe falošných údajov. Jazda približne 50 členov Nočných vlkov po trase dlhej približne 5000 kilometrov, ktorá prechádza aj cez Bratislavu, skončí 9. mája v Berlíne.

Klub Noční vlci otvorene podporoval napríklad minuloročnú anexiu Krymu Ruskom a následné proruské povstanie na východe Ukrajiny. Jeho šéfom je Aleksandr Zaldostanov známy ako Chirurg, ktorý je osobným priateľom Putina a vzťahujú sa na neho protiruské sankcie prijaté USA a Kanadou. Poľské ministerstvo zahraničných vecí prejazd klubu cez svoje územie v piatok prostredníctvom diplomatickej nóty zakázalo, pričom ako dôvod uviedlo neschopnosť zabezpečiť dostatočnú bezpečnosť účastníkov, ktorí ho o prejazde informovali prineskoro.

Skupina Nočných vlkov z Moskvy sa poklonila pamiatke obetí v Katyni

Motocyklisti z ruského klubu Noční vlci, ktorých jazda z Moskvy do Berlína pri príležitosti 70. výročia ukončenia druhej svetovej vojny vyvolala vo viacerých tranzitných krajinách pochybnosti o skutočnom cieli tejto akcie, sa dnes v Katynskom lese poklonili pamiatke obetí masakry, ktorú príslušníci niekdajších sovietskych bezpečnostných zložiek spáchali na dôstojníkoch poľskej armády a príslušníkoch poľskej inteligencie.  Druhá skupina Nočných vlkov z Kaliningradu navštívila Braniewo v Poľsku. Informácie priniesol dnes internetový server gazeta.pl.

Dve desiatky motocyklistov smerujúcich do Berlína dorazili v sobotu v neskorých večerných hodinách do západoruského Smolenska, odkiaľ sa dnes presunuli do Katyne. Kvety tam položili v oboch častiach pietneho miesta, tak v poľskej, ako aj v ruskej.

Motocyklisti, ktorí podporujú politiku súčasného ruského vedenia, anexiu Krymu i proruských separatistov na východe Ukrajiny, nedostali povolenie na prejazd cez poľské ani české územie, avšak od svojho zámeru nechcú napriek tomu upustiť.

Ich plánovaná trasa vedie z Moskvy cez Minsk, Brest, Vroclav, Brno, Bratislavu, Viedeń, Mníchov, Prahu a Torgau do Berlína, do ktorého by chceli doraziť 9. mája.

Podľa iného internetového serveru niezaležna.pl zavítalo na cintorín padlých červenoarmejcov v poľskom Braniewe (kedysi pruskom Braunsbergu) v sobotu asi 250 ruských motocyklistov z organizácie Nočných vlkov v Kaliningradskej oblasti. Táto skupina využila bezvízový prihraničný styk medzi dvoma poľskými vojvodstvami a susednou Kaliningradskou oblasťou podobne ako v uplynulých rokoch. Iba zastúpenie predstaviteľov poľských úradov bolo tentoraz na pietnej slávnosti o čosi menej početné. Títo ruskí motocyklisti opustili ešte v priebehu soboty poľské územie.

Prejazd Nočným vlkom zatrhli
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Foto: topky.sk)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu