Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Najväčšia katastrofa na Evereste: 18 mŕtvych, mrazivé spovede svedkov, zahynul aj manažér Google!

Pohroma na Mount Evereste Zobraziť galériu (3)
Pohroma na Mount Evereste (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA/LONDÝN - Sobotňajšie zemetrasenie s magnitúdou 7,8, ktorého epicentrum ležalo západne od nepálskej metropoly Káthmandu, bolo najhorším v chudobnej himalájskej krajine za vyše 80 rokov a najväčšou katastrofou na Mount Evereste. Uvoľnená lavína zabila najmenej 18 ľudí, práve na začiatku hlavnej horolezeckej sezóny. Tí, ktorí prežili, hovoria o hrôzostrašných momentoch.

Topky vám prinášajú aktualizované informácie o dianí v Nepále. Zemetrasenie má už vyše 2500 obetí.

Alex (28) a Sam (28) Chappateovci boli na svadobnej ceste po tom, ako sa pred dvoma týždňami zosobášili v Ghane a dali výpoveď, aby mohli vyliezť na Mount Everest. Stalo sa tak rok po ich prvom neúspešnom pokuse o výstup. Novomanželom z Londýna sa včera podarilo aktualizovať ich blog a ubezpečiť príbuzných, že sú v bezpečí, aj keď sú uväznení v tábore a nevedia, čo bude nasledovať.

Celý zážitok popisovali ako "veľmi desivý" a napísali: "K zemetraseniu došlo asi 30 minút po tom, ako sme prekročili ľadopád a našli svoje stany. Zem sa začala prudko triasť ale skôr, než sme stihli reagovať, vedúci expedície Dan zakričal "Preč z tých sku***ných stanov a chyťte sa cepínov!".

Vytrmácali sme sa von a videli, ako sa na nás valí lavína. Zrazil nás nával vetra, no podarilo sa nám pozviechať, ukryť sa za niekoľko stanov a ukotviť sa sekerami. Snažili sme sa vytvoriť okolo seba dieru v prašane, aby sme mohli dýchať.

Chris Harling, ktorý vedie expedíciu Adventure Peaks Everest North Ridge 2015, bol v tom čase tiež na Evereste. Na Facebooku napísal: "Tu v základnom tábore, sme najskôr cítili menšie otrasy, následne sa kamene pod našimi nohami začali vlniť, ako by sa zmenili na želatinu."

"Horolezci vykúkali zo stanov po celom tábore a snažli sa pochopiť, čo sa deje. Keď intenzita otrasov stúpla, očakával som, že sa zo skalnatých svahov nad táborom začnú uvoľňovať veľké bralá - bolo skutočne znepokojivé zamýšľať sa nad tým, či nás pochovajú zosypané balvany," opísal svoje pocity Chris.

"Naozaj sa uvoľnil strmý útes a kamene o veľkosti áut sa rútili dole kopcom len niekoľko sto metrov od našich stanov. Stále ešte cítime otrasy, aj keď už ubehli hodiny," dodal na sociálnej sieti.

Najväčšia katastrofa na Evereste:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Najväčšia katastrofa na Evereste:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Záchranné vrtuľníky dnes pristáli v základnom tábore pod najvyšším vrcholom sveta Mount Everest, aby transportovali do bezpečia zranených horolezcov. "Šiestim vrtuľníkom sa podarilo pristáť po tom, čo sa zlepšili poveternostné podmienky," informoval internetový portál stern.de.

V základnom tábore prišlo v lavíne, ktorú spustilo sobotňajšie zemetrasenie, o život 18 osôb a 61 utrpelo zranenia. Podľa miestnych predstaviteľov sa asi stovka horolezcov a ich pomocníkov nachádza v bezpečí nad táborom, vzhľadom na zničenú cestu však stále nemôžu zostúpiť.

Podľa Reuters sú uväznení v tábore číslo 1 a v tábore číslo 2, ktoré sa nachádzajú nad základným táborom na ceste k vrcholu. Zostup horolezcom komplikuje zablokovaná cesta cez ľadopád Khumbu, ktorý leží medzi základným táborom a táborom číslo 1. Helikoptéra im tam už podľa Reuters dopravila laná, ľadovcové skrutky a ďalšie potrebné vybavenie.

V čase, keď lavína udrela, bolo v základnom tábore asi 1000 ľudí, z toho 400 cudzincov, lebo v Nepále práve začína hlavná sezóna vysokohorskej turistiky.

Podľa britského denníka Daily Mail je medzi obeťami lavíny tiež americká lekárka a jeden z manažérov spoločnosti Google Dan Fredinburg.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu