Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Hrôza v Nepále: Vyše 2500 mŕtvych, horolezci v zajatí Everestu, osud Slovákov nejasný!

Nepál postihlo mohutné zemetrasenie Zobraziť galériu (52)
Nepál postihlo mohutné zemetrasenie (Zdroj: SITA)

KÁTHMANDU - Mohutné zemetrasenie, ktoré v sobotu zasiahlo Nepál, si podľa najnovších údajov vyžiadalo vyše 2500 životov. V samotnom Nepále zomrelo najmenej 2430 ľudí, z toho viac ako 1250 v metropole Káthmandu. Situácia v krajine je kritická: málokde funguje elektrina a telefónne spojenie, prerušené sú dodávky vody a rad miest je úplne odrezaných od sveta. Preplnené nemocnice nezvládajú nápor zranených.

Prečítajte si aj: Najväčšia katastrofa na Evereste: 18 mŕtvych, mrazivé spovede svedkov, zahynul aj manažér Google!

Ministerstvu zahraničných vecí a európskych záležitostí SR sa podarilo spojiť so 45 Slovákmi v zemetrasením postihnutom Nepále. V krajine by malo byť 67 občanov SR, jedenásti z nich boli zaregistrovaní v systéme ministerstva, o zvyšných informovali rodinní príslušníci cez linku diplomatickej služby 02/5978 5978. Jedna osoba je hospitalizovaná.

Nepál zasiahlo silné zemetrasenie
Zobraziť galériu (52)
 (Zdroj: SITA)

"Nevyžiadali si asistenciu," povedal pre TASR riaditeľ tlačového odboru MZV Peter Susko. V poriadku sú aj členovia expedície Makalu a expedície Annapurna.

Sobotňajšie zemetrasenie si podľa oficiálnych informácií vyžiadalo vyše 2500 obetí. Minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák dnes v tejto súvislosti poslal svojmu rezortnému kolegovi Mahéndrovi Bahádurovi Pandejovi sústrastný telegram.

EÚ poskytne tri milióny eur ako núdzovú pomoc Nepálu

Európska komisia poskytne Nepálu tri milióny eur ako núdzovú pomoc po sobotňajšom zemetrasení, okrem peňazí ponúknutých jednotlivými členskými štátmi EÚ. Informovala o tom dnes tlačová agentúra DPA.

"Zmobilizoval som všetky naše prostriedky na pomoc v núdzi ľuďom, ktorí prežili, a tiež úradom na riešenie následkov tejto tragédie," uviedol komisár EÚ pre humanitárnu pomoc Christos Stylianides. "Najviac sú potrebné lekárske tímy a základné núdzové potreby," dodal eurokomisár a zároveň vyzval členské štáty EÚ, aby takisto poskytli pomoc Nepálu.

Hrôza v Nepále: Vyše
Zobraziť galériu (52)
 (Zdroj: SITA)

Prostredníctvom EÚ už Belgicko, Fínsko, Nemecko, Grécko, Holandsko, Poľsko a Švédsko ponúkli pátracie a záchranné tímy, systémy na čistenie vody a technickú pomoc. Humanitárna pomoc Európskej komisie pôjde na tie najnaliehavejšie potreby v najhoršie postihnutých oblastiach - teda na čistenie vody, lieky, núdzové prístrešia a telekomunikácie, dodal eurokomisár. EÚ tiež ponúka financovanie dopravy pomoci do Nepálu.

V Nepále bude pomáhať aj slovenská humanitárna organizácia Magna

Poskytovať akútnu zdravotnú a psychosociálnu pomoc priamo v zemetrasením postihnutom Nepále sa chystá slovenská humanitárna organizácia MAGNA. Pôjde najmä o pomoc deťom.

Operačná riaditeľka organizácie MAGNA Denisa Augustínová informovala, že najprv tam budú pôsobiť dva tímy po štyroch pracovníkoch - psychológovia, sociálni pracovníci a terapeuti. "Pomoc budeme poskytovať v nemocniciach a provizórnych centrách pre obete zemetrasenia," uviedla pre TASR. Následne MAGNA zriadi aj špecializované miesta pre deti.

Pomoc pre Nepál ohlásilo dnes aj občianske združenie Človek v ohrození. Na pomoc obyvateľom, ktorých v sobotu postihlo ničivé zemetrasenie, vyhlásilo verejnú finančnú zbierku.

Obetí zemetrasenia je už vyše 2300

Nepálske ministerstvo vnútra dnes stanovilo počet obetí sobotňajšieho zemetrasenia s magnitúdou 7,8 na 2352, väčšinu mŕtvych zaznamenali v hlavnom meste Káthmandu. Ďalších 50 ľudí zahynulo v susednej Indii, ale usmrtených hlásili aj v Číne a Bangladéši. Väčšinu obetí zapríčinili padajúce strechy a múry. Záchranné operácie pokračujú, medzinárodné spoločenstvo vystupňovalo ponuky na pomoc aj samotnú pomoc.

V oblastiach postihnutých ničivým zemetrasením žije približne 6,6 milióna obyvateľov, informoval tlačovú agentúru DPA hovorca OSN pre núdzovú pomoc Jens Laerke zo švajčiarskej Ženevy. Zdôraznil však. že je ešte predčasné povedať, koľkí z nich skutočne potrebujú pomoc.

Predstavitelia dodali, že cesty sú zničené, komunikačné spojenia prerušené a celkový počet obetí v Nepále podľa očakávania ešte stúpne - správy z odľahlých oblastí totiž prichádzajú len teraz a podľa nich sa celé dediny premenili na sutiny.

"Každý dom v našej obci je len hŕbou tehál a okenných rámov," povedal obyvateľ z Dharampuru, mestečka pri okraji metropoly Káthmandu. Hlásených je vyše 5000 ranených a policajné oddiely po celej krajine prehľadávajú trosky v snahe nájsť živých ľudí. V Káthmandu záchranári holými rukami horlivo odpratávajú plechové strechy a rozdrobené steny, aby sa dostali k zraneným ľuďom uviaznutým pod troskami.

Hrôza v Nepále: Vyše
Zobraziť galériu (52)
 (Zdroj: SITA)

Hrôza v Nepále: Vyše
Zobraziť galériu (52)
 (Zdroj: SITA)

Na kopy trosiek sa zmenili aj historické pamiatky v niektorých najstarších okresoch Nepálu, vrátane centra metropoly Káthmandu a kráľovského námestia v neďalekom starovekom meste Bhaktapur. V čase, keď dnes pokračovalo pátranie po živých, ďalšie veľké zemetrasenie s magnitúdou 6,7 vyhnalo ľudí do bezpečia ulíc.

Fámy, že krajinu zasiahne nové zemetrasenie, desia obyvateľstvo. "Počuli sme, že Nepál postihne ďalšie zemetrasenie s magnitúdou 9,0," povedal miestny obyvateľ, ktorý kempuje so svojimi dvoma dcérami a manželkou na otvorenom priestranstve v Káthmandu. Nemecký seizmológ Winfried Hanka odhaduje, že skutočne prídu dodatočné otrasy a bude to takto trvať týždne či dokonca mesiace a ustanú len pomaly.

V niektorých dedinách sú pod troskami domov pochované celé rodiny. V okrese Sindupalčowk je deväť dedín bez potravín a striech nad hlavou, ale obyvatelia sa sťažujú, že pomoc neprichádza.

Z Nemecka a Francúzska vysielajú záchranárov, pápež sa modlil za obete

Nemecká záchranárska organizácia a francúzska vláda dnes oznámili, že vysielajú záchranné a humanitárne tímy do Nepálu, kde mohutné zemetrasenie pripravilo o život viac než 2000 ľudí.

Organizácia I.S.A.R. uviedla, že dnes do ázijskej krajiny odlieta skupina 52 humanitárnych pracovníkov - lekárov, špecialistov na hľadanie ľudí uväznených pod troskami a niekoľko skupín s pátracími psami. Do Nepálu privezú aj mobilnú ošetrovňu. Podľa hovorcu organizácie je prioritou dostať sa na miesta postihnuté zemetrasením čo najskôr s cieľom nájsť ľudí, ktorí sú stále nažive.

Hrôza v Nepále: Vyše
Zobraziť galériu (52)
 (Zdroj: SITA)

Francúzska vláda v dnešnom oznámení uviedla, že vysiela do nepálskej metropoly Káthmandu 11 záchranárov a zdravotnícku pomoc. Francúzske ministerstvo zahraničných vecí sa skontaktovalo s 500 francúzskymi občanmi v oblasti, všetci sú v poriadku.

Pápež František dnes na vatikánskom Námestí sv. Petra viedol modlitby za obete zemetrasenia a zranených v Nepále a okolitých krajinách. V závere nedeľňajších bohoslužieb vyzval na pomoc pre ľudí, čo prežili.

Vatikánsky štátny sekretár zaslal v sobotu do Nepálu oficiálny sústrastný telegram, aby povzbudil záchranárov a utešil ľudí, čo prežili, dodáva agentúra AP.

Hrôza v Nepále: Vyše
Zobraziť galériu (52)
 (Zdroj: SITA)

Silný dotras s mangnitúdou 6,7 zasiahol oblasť Káthmandu

Silné zemetrasenie s magnitúdou 6,7 zasiahlo dnes oblasť nepálskej metropoly Káthmandu, kde opäť vyvolalo paniku po sobotňajších mohutných otrasoch zeme, ktoré si vyžiadali v regióne vyše 1900 obetí na životoch a rozsiahle škody. Americká geologická služba USGS uviedla, že dotras nastal v malej hĺbke desať kilometrov a že škody sú veľmi pravdepodobné v okruhu 50 kilometrov, informovala agentúra AP. Epicentrum sa nachádzalo 65 kilometrov východne od Káthmandu.

Nepál zasiahlo silné zemetrasenie
Zobraziť galériu (52)
 (Zdroj: SITA)

V regióne došlo od hlavného zemetrasenia s magnitúdou 7,8 zo sobotňajšieho poludnia k viac než dvom desiatkam dotrasov. Pri novom silnom zemetrasení sa zachveli budovy až v indickej metropole Naí Dillí a znova došlo k lavínam v Himalájach.

 "Ďalšia, máme práve dotras," povedal indický horolezec Arjun Vádžpají pre agentúru Reuters v telefonáte zo základného tábora pod horou Makalu, 20 kilometrov od Mount Everestu. V pozadí bolo počuť výkriky a zvuky lavíny, píše agentúra. Rumunský horolezec Alex Gavan zo základného tábora pod Mount Everestom na Twitteri napísal, že dotras spustil tri lavíny.

Nepál zasiahlo silné zemetrasenie
Zobraziť galériu (52)
 (Zdroj: SITA)

Počet obetí zemetrasenia môže stúpnuť až na 4500

Počet obetí v dôsledku najsilnejšieho zemetrasenia v Nepále za uplynulých osem desaťročí môže dosiahnuť až 4500, čo je trikrát viac oproti súčasným odhadom. Uviedla to v sobotu agentúra DPA s odvolaním sa na nepálsku vládu.

Podľa aktualizovaných informácií agentúry Reuters stúpol počet potvrdených obetí na 1341. Epicentrum otrasov, ktoré zasiahli na začiatku novej sezóny aj oblasti plné zahraničných turistov a horolezcov, bolo okolo 80 km severozápadne od nepálskej metropoly Káthmandu. Zemetrasenie sa vyskytlo v hĺbke približne 2000 metrov. 

Nepál zasiahlo silné zemetrasenie
Zobraziť galériu (52)
 (Zdroj: SITA)

"Najväčšie škody nastali v údolí Káthmandu, kde sa nachádzalo epicentrum otrasov," uviedol nepálsky minister informácií Minendra Ridžal.  Nepálska polícia informovala miestny internetový spravodajský portál Kantipur, že zranených je približne 45-tisíc ľudí.

Slovinská tlačová agentúra STA uviedla, že v Nepále sa v čase zemetrasenia nachádzali na výprave najmenej dve skupiny slovinských turistov. Slovinské ministerstvo zahraničných vecí potvrdilo, že traja z nich sa už skontaktovali so svojimi rodinami a sú v poriadku. Mnohí ďalší sa však pravdepodobne nachádzajú na miestach mimo dosahu mobilného signálu a ich stav je neznámy.

Nepál zasiahlo silné zemetrasenie
Zobraziť galériu (52)
 (Zdroj: SITA)

Svetoví lídri ponúkajú pomoc oblastiam postihnutých zemetrasením

 Čelní predstavitelia štátov spolu s globálnymi charitatívnymi organizáciami vyjadrili sústrasť pozostalým obetí zemetrasenia v Nepále a ponúkli krajine mimoriadnu pomoc. Informovala o tom v sobotu agentúra AP. Vonkajší svet zatiaľ nemá presné informácie o rozsahu škôd, keďže nepálska internetová a mobilná sieť je ochromená a mnohé cesty sú neprejazdné či uzavreté. Jedno je však isté - rýchla pomoc je nevyhnutná, uviedla AP. 

Nepál zasiahlo silné zemetrasenie
Zobraziť galériu (52)
 (Zdroj: SITA)

"Vieme, že škody sú rozsiahle a prístup do dedín bude veľmi, veľmi obtiažný pre všetkých," povedal Ben Pickering, humanitárny poradca medzinárodnej mimovládnej organizácie Save the Children. "Deti budú postihnuté mnohými spôsobmi. Mnohé sa stratia či budú zranené. Prioritou je teraz zistiť rozsah krízovej situácie a núdzové potreby v súčasnosti ako i v horizonte nadchádzajúcich týždňov."

Charitatívne organizácie pripravili humanitárne tímy vychádzajúc z predpokladu, že Nepál bude potrebovať zabezpečiť sanitačné zariadenia, vodu, prístrešie a lekársku pomoc. Problémom však je, že najjednoduchšia cesta do horskej krajiny pod Himalájami - jednej z najchudobnejších na svete - je nedostupná, pretože medzinárodné letisko v Káthmandu je uzavreté.      

Nepál zasiahlo silné zemetrasenie
Zobraziť galériu (52)
 (Zdroj: SITA)
   

Štáty na celom svete prisľúbili pomoc. Európska únia prisľúbila "určitú finančnú pomoc", avšak jej predstavitelia zatiaľ nezverejnili detaily či konkrétnu sumu. Britsky premiér David Cameron a nemecká kancelárka Angela Merkelová spolu s ostatnými lídrami avizovali pomoc ťažko skúšanej krajine, pričom Cameron na svojej stránke na Twitteri vyhlásil, že "Británia urobí všetko v jej silách" pre to, aby pomohla obetiam nešťastia.

Nórsky minister zahraničných vecí Boerge Brende vyhlásil, že Oslo vyčlenilo 30 miliónov nórskych korún (približne 3,5 miliónov eur) na záchrannú pomoc, pričom peniaze pritečú do krajiny cez OSN a charitatívne organizácie. Taliansko pošle 300-tisíc eur cez Medzinárodný Červený kríž. Francúzsko je pripravené reagovať na nepálsku žiadosť o pomoc.

Nepál zasiahlo silné zemetrasenie
Zobraziť galériu (52)
 (Zdroj: SITA)

Americké veľvyslanectvo v Nepále oznámilo, že pošle milión dolárov (približne 920-tisíc eur) v rámci predbežnej pomoci a americká Agentúra pre medzinárodný rozvoj vyšle do terénu pátrací a záchranný tím. "S nepálskou vládou úzko spolupracujeme na zabezpečení podpory a pomoci," uviedol americký minister zahraničných vecí John Kerry. "Ľudom v Nepále a regiónom postihnutých touto tragédiou vyjadrujeme úprimnú sústrasť. Spojené štáty stoja v týchto ťažkých časoch pri vás."

Zatiaľ sa nepodarilo skontaktovať v Nepále s 32 Čechmi

Ako vyplýva z informácií českých elektronických médií, ktoré sa odvolávajú na rezort zahraničných vecí v Prahe, v oblasti zasiahnutej zemetrasením bolo v inkriminovanom čase viac ako osem desiatok českých občanov, pričom s 32 z nich sa zatiaľ nepodarilo skontaktovať.

Nepál zasiahlo silné zemetrasenie
Zobraziť galériu (52)
 (Zdroj: SITA)

Medzi približne 300.000 cudzincami, ktorí sa podľa londýnskeho denníka The Guardian zdržiavali aktuálne v Nepále, bolo, ako informoval hovorca rakúskeho ministerstva zahraničných vecí Martin Weiss, okolo 250 občanov alpskej republiky. Ide o odhad na základe skúseností rezortu, poznamenal hovorca a dodal, že na základe výmeny poznatkov jestvuje zoznam 12 rakúskych občanov, ktorých sa doteraz nepodarilo zastihnúť.

Český, rakúsky ani maďarský rezort zahraničných vecí nemajú zatiaľ informácie o tom, že by medzi obeťami prírodnej katastrofy boli aj občania týchto stredoeurópskych štátov. Maďarské médiá, vrátane spravodajskej televízie HírTV a internetového serveru hir24.hu, však potvrdili, že v medzinárodných expedíciách boli na svahoch himalájskych končiarov aj horolezci maďarského pôvodu a že v Nepále sa zdržiavali aj maďarskí turisti.

Hrôza v Nepále: Vyše
Zobraziť galériu (52)
 (Zdroj: SITA)

USA pošlú do Nepálu záchranársky tím a prvý milión dolárov

Spojené štáty pošlú po dnešnom ničivom zemetrasení do Nepálu záchranársky tím vycvičený na pomoc pri katastrofách a schválili aj počiatočnú finančnú pomoc vo výške milión dolárov. Informovali o tom dnes americkí predstavitelia, na ktorých sa odvolala tlačová agentúra Reuters.

Agentúra USA pre medzinárodný rozvoj (USAID) uviedla na sociálnej sieti Twitter, že spolupracuje s Úradom USA pre pomoc pri zahraničných katastrofách (OFDA) na vyslaní tímu. USAID zároveň označila vyčlenenú sumu peňazí za prvú pomoc "pri riešení okamžitých potrieb". OFDA na Twitteri napísal, že situáciu sleduje a je v stave pohotovosti.

Hrôza v Nepále: Vyše
Zobraziť galériu (52)
 (Zdroj: SITA)

Čoraz viac silnejú obavy z humanitárnej katastrofy v chudobnom himalájskom štáte s 28 miliónmi obyvateľov, ktorý dnes zasiahlo silné zemetrasenie. Nepálska vláda už požiadala medzinárodné spoločenstvo o pomoc. Susedná India, ktorú takisto postihli otrasy, zareagovala na žiadosť o pomoc ako prvá a poslala do Nepálu vojenské lietadlo so zdravotníckym vybavením a záchrannými skupinami.

Zemetrasenie v Nepále zabilo celkovo najmenej 1180 ľudí, vrátane 18 horolezcov

Silné zemetrasenie zasiahlo dnes Nepál a zabilo celkovo najmenej 1180 ľudí v štyroch krajinách, vrátane Indie, oblasti Tibetu a Bangladéša. V samotnom Nepále potvrdila polícia úmrtia najmenej 1130 ľudí, z nich 634 prišlo o život v Údolí Káthmandu a najmenej 300 obetí hlásili v metropole Káthmandu.

Ďalších 36 osôb zahynulo v Indii, 12 v Tibete, a štyri v Bangladéši. Dvaja čínski občania zomreli na nepálsko-čínskej hranici. Počet obetí bude takmer určite stúpať, uviedol zástupca generálneho inšpektora nepálskej polície.

Hrôza v Nepále: Vyše
Zobraziť galériu (52)
 (Zdroj: SITA)

Hrôza v Nepále: Vyše
Zobraziť galériu (52)
 (Zdroj: SITA)

V Indii sú okrem najmenej 36 zabitých aj desiatky ranených. Až 23 ľudí prišlo o život v indickom štáte Bihár v siedmich okresoch, ktoré susedia s Nepálom. Osem ľudí zahynulo v štáte Uttarpradéš. Zrútené domy a múry zabili troch obyvateľov štátu Západné Bengálsko.

Zemetrasenie sa vyskytlo v Nepále v plytkej hĺbke, približne 80 kilometrov severozápadne od nepálskej metropoly Káthmandu a malo predbežne stanovenú magnitúdu 7,8, niektoré zdroje uvádzajú magnitúdu 7,9. Otrasy spôsobili zrútenie domov, zrovnali so zemou stáročia staré chrámy a vyvolali aj lavíny na najvyššej hore sveta Mount Everest v Himalájach. Išlo o najhoršie zemetrasenie v chudobnej juhoázijskej krajine za 81 rokov.

Podľa agentúry Reuters zemetrasenie uvoľnilo lavínu na Mount Evereste, ktorá zabila najmenej 18 ľudí, práve na začiatku hlavnej horolezeckej sezóny. Tieto telá obetí už vytiahli zo snehu. Lavína pochovala časť základného tábora, čo vyvolalo obavy o bezpečnosť stoviek horolezcov, ktorí sa nachádzali v okolí, uviedlo ministerstvo turistického ruchu. Dodalo, že dva stany v tábore sú plné ranených a že počet zabitých bude zrejme stúpať. Medzi obeťami budú pravdepodobne aj zahraniční horolezci a šerpovia.

Hrôza v Nepále: Vyše
Zobraziť galériu (52)
 (Zdroj: SITA)

Podľa odhadov predstaviteľov ministerstva sa v základnom tábore nachádzalo najmenej 1000 horolezcov, vrátane asi 400 cudzincov. Apríl je najobľúbenejším mesiacom na zvládnutie Mount Everestu.

Meteorológovia predpovedajú na dnešnú noc a na nedeľu dážď i búrky s hromami a bleskami.

Hrôza v Nepále: Vyše
Zobraziť galériu (52)
 (Zdroj: SITA)

Hrôza v Nepále: Vyše
Zobraziť galériu (52)
 (Zdroj: SITA)

Počet obetí silného zemetrasenia v Nepále sa zvýšil: Hlásia 780 mŕtvych!

Najsilnejšie zemetrasenie v chudobnej krajine za 81 rokov si vyžiadalo škody aj v susediacich štátoch Indie a v Bangladéši. Spustilo tiež lavínu na najvyššej hore sveta, Mount Evereste, v čase vrcholiacej jarnej sezóny výstupov. Úrady predtým uvádzali stovky zranených. V centre Káthmandu sa okrem toho zrútila historická veža z 19. storočia, v ktorej troskách uviazlo podľa médií najmenej 50 ľudí. Z odľahlejších častí hornatej krajiny bolo zatiaľ k dispozícii len málo informácií. Pri zemetrasení s magnitúdou 5,3 zahynulo v roku 1934 v Nepále viac než 8500 ľudí.

Nepál zasiahlo zemetrasenie
Zobraziť galériu (52)
 (Zdroj: SITA)

Počet obetí na životoch hlásených v severnej Indii sa zvýšil na najmenej 20. Čínska štátna televízia informovala o smrti čínskeho turistu v oblasti hranice s Nepálom. Predstaviteľ Nepálskej horozeleckej asociácie uviedol, že pri lavíne na Mount Evereste utrpelo zranenia najmenej 30 ľudí. O lavíne predtým na internete informovali samotní horolezci.

Nepál zasiahlo zemetrasenie
Zobraziť galériu (52)
 (Zdroj: SITA)

Alex Gavan z Rumunska napísal, že na hore bolo "mnoho, mnoho" ľudí. "Utekám o život zo stanu... Základný tábor Everestu obrovské zemetrasenie potom obrovská lavína," uviedol. Ďalší horolezec Daniel Mazur napísal, že základný tábor bol "vážne poškodený" a jeho tím uviazol. "Prosím, modlite sa za všetkých," dodal.

Nepál postihlo zemetrasenie
Zobraziť galériu (52)
 (Zdroj: SITA)

Do hlavnej nemocnice v Káthmandu privážali desiatky ľudí so zlomeninami a ďalšími zraneniami. Odhady počtu zranených zatiaľ neboli k dispozícii. V centre metropoly sa podľa svedkov zrútilo viacero budov vrátane stáročných chrámov, píše agentúra AP. V štátnom rozhlase vyzývali ľudí na zachovanie pokoja a varovali ich, aby ostali vonku vzhľadom na obavy z ďalších otrasov. Najsilnejší dotras mal asi hodinu po hlavnom zemetrasení magnitúdu 6,6.

Nepál zasiahlo zemetrasenie
Zobraziť galériu (52)
 (Zdroj: SITA)

"Všetci sú v uliciach, ľudia sa ponáhľajú do nemocnice," povedal reportér agentúry Reuters v Káthmandu. Fotografie zverejnené na internete zachytávali budovy v troskách, veľké trhliny pri cestách a znepokojených obyvateľov sediacich na uliciach s deťmi na rukách.

Nepál postihlo zemetrasenie
Zobraziť galériu (52)
 (Zdroj: SITA)

V severnej Indii zahynulo 15-ročné dievča, keď sa pri zemetrasení zrútil múr jej domu v dedine neďaleko hranice s Nepálom. Ďalšie dievča podľa nepálskeho rozhlasu zabila zrútená socha v parku neďaleko Káthmandu. Otrasy pocítili až v indickej metropole Naí Dillí a ďalších mestách na severe Indie, no tiež v pakistanskom Láhaure či v Bangladéši. Podľa správ trvali viac než minútu.

Nepál postihlo zemetrasenie
Zobraziť galériu (52)
 (Zdroj: SITA)

Medzinárodné letisko v Káthmandu vzhľadom na škody uzavreli, informovala agentúra DPA. Epicentrum sa nachádzalo 81 kilometrov severozápadne od Káthmandu v hĺbke 15 kilometrov, vyplýva z aktualizovaných údajov americkej geologickej služby USGS, ktorá magnitúdu revidovala z pôvodných 7,5 na 7,9. V husto zaľudnenom údolí Káthmandu žije takmer 2,5 milióna obyvateľov, budovy sú tam často nekvalitné, dodáva AP.

Nepál postihlo zemetrasenie
Zobraziť galériu (52)
 (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu