Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zabitie amerického šéfa propagandy al-Káidy je pre militantov veľký úder

Adam Gadahn
Adam Gadahn (Zdroj: SITA)

ISLAMABAD – Zabitie Američana Adama Gadahna, ktorý riadil mediálnu kampaň al-Káidy zo svojho pakistanského úkrytu, je zrejme veľkým úderom pre týchto militantov, najmä vzhľadom na to, že vedú propagandistickú vojnu proti konkurenčnej organizácii Islamský štát (IS).

Američana a člena al-Káidy Gadahna, ktorý v Spojených štátoch čelil obvineniam z vlastizrady, zabili začiatkom tohto roka pri americkom nálete na tábor al-Káidy v Pakistane neďaleko afganských hraníc. Vo štvrtok to oznámili americkí predstavitelia, pripomenula dnes agentúra Reuters. "Bol mimoriadne dôležitý. Bol to prvý muž na ich mediálnej frontovej línii," uviedol Ahmad Rašíd, pakistanský publicista a odborník na Taliban a al-Káidu.

"Vzhľadom na úspech Islamského štátu v médiách a sociálnych médiách by bol teraz veľmi potrebný, predovšetkým na komunikáciu s anglicky hovoriacim publikom a záujemcami, či už na webových stránkach alebo inde," povedal Rašíd.

Gadahn, za ktorého USA ponúkali odmenu milión dolárov, bol údajne zrelý tridsiatnik. Narodil sa v americkom štáte Oregon, vyrastal na kozej farme v Kalifornii v židovsko-kresťanskej rodine, ako 17-ročný prestúpil na islam, následne odišiel do Pakistanu a stal sa hovorcom a prekladateľom al-Káidy. Predtým bol známy ako Adam Pearlman.

Keď ho USA v roku 2006 obvinili z vlastizrady, stal sa prvou osobou, ktorá čelila takýmto obvineniam od obdobia druhej svetovej vojny, uviedlo americké ministerstvo spravodlivosti. Gadahn pracoval v mediálnej sekcii al-Káidy s názvom as-Saháb. Objavoval sa v turbane v jej videách, v ktorých varoval Spojené štáty, že im hrozia útoky, ak nebudú dbať na požiadavky al-Káidy.

"Bol hlavným človekom, povereným vyjadrovať sa za al-Káidu, takže jeho smrť bude mať dopad na fungovanie propagandy," povedal Amír Rana, autor knihy o militantných skupinách v Pakistane. Americkí predstavitelia vo štvrtok informovali, že Gadahn bol zabitý päť dní po tom, čo januárový nálet amerického bezpilotného lietadla zacielený na komplex al-Káidy v Pakistane omylom usmrtil aj amerického a talianskeho rukojemníka, ktorých al-Káida zadržiavala už roky. Gadahn sa vtedy nachádzal v inom tábore al-Káidy. 

Militant z pakistanského Talibanu povedal, že druhovia Gadahna upozornili, aby z oblasti odišiel, lebo hrozia nálety amerických bezpilotných lietadiel. On však odmietol odísť, ale militant nepoznal dôvod.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu