Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ruský vedec skončil po prednáške v Prahe v base: Obvinili ho, že prezradil štátne tajomstvo!

Vladimir Golubjov vraj vyzradil na prednáške v Česku ruské tajomstvá.
Vladimir Golubjov vraj vyzradil na prednáške v Česku ruské tajomstvá. (Zdroj: SITA, Youtube)

MOSKVA - Ruský súd poslal bývalého vedeckého pracovníka jadrového strediska v Sarove Vladimira Golubjova (66) do väzenia. Čelí obvineniu z prezradenia štátneho tajomstva na prednáške, prednesenej a publikovanej v Česku. Rozhodnutie o uvalení väzby, zatiaľ na dva mesiace, prijal súd v noci na dnešok, oznámil to vedcov advokát.

Jadrový fyzik považuje obvinenie za vykonštruované, vinu odmieta a tvrdí, že všetky poznatky, ktoré údajne prezradil predvlani na jar v referáte na konferencii v Prahe, boli publikované v odbornej literatúre už v 80. a 90. rokoch minulého storočia. Vyšetrovatelia zdôvodnili žiadosť o uvalenie väzby tým, že Golubjov údajne nedodržal záväzok, že sa bude zdržiavať vo svojom bydlisku v meste Nižnij Novgorod a nebude sa vyjadrovať k vyšetrovaniu.

Golubjov je odborník na výbušniny, ktorým venoval aj referát v Česku. V Sarove, kde pôsobil od polovice 70. rokov, sa podľa zmienok na internete venoval tiež balistike a dynamike plynov. Po pražskej prednáške bol prepustený zo zamestnania a teraz je v dôchodku. Stíhaný je od vlaňajšieho leta. Za vyzradenie štátneho tajomstva hrozia v Rusku až štyri roky väzenia, v prípade priťažujúcich okolností až sedem rokov.

Ruské médiá sa dohadujú, nakoľko fyzikov prípad súvisí s honom na údajných špiónov. Každopádne obvinení z vlastizrady od vypuknutia konfliktu s Ukrajinou pribudlo; prispeli k tomu vraj aj skoršie zmeny zákona.

Ruský jadrový komplex v Sarove asi 400 kilometrov východne od Moskvy je najväčším v krajine. Takmer stotisícové mesto Sarov, predtým známe ako Arzamas-16, je kolískou ruskej jadrovej fyziky a miestom, kde vznikla prvá sovietska atómová a vodíková bomba. Dodnes sa v týchto miestnych prevádzkach vyvíjajú a kompletizujú jadrové hlavice. Mesto je pre cudzincov uzavreté, aj Rusi tam smú len so zvláštnou priepustkou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu