Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Vláda 11 rokov tajila špinavé tajomstvo: Katastrofa, o ktorej sa svet nemal dozvedieť!

Explózia na ropnej plošine z roku 2010 Zobraziť galériu (2)
Explózia na ropnej plošine z roku 2010 (Zdroj: Youtube/april28new)

WASHINGTON - Ľudia žili jedenásť rokov v klamstve. Odborníci totiž zistili, že v roku 2004 sa stala ropná katastrofa v Mexickom zálive, ktorá napáchala obrovské škody na prírode Zeme. Nové vyšetrovanie odhalilo, že ropná škvrna by mohla byť 20-krát väčšia, než ropný koncern priznal. Svet sa o desivej pravde dozvedel vďaka floridskému senátorovi, ktorý po množiacich sa dôkazoch o znečistení zatlačil na amerických federálnych úradníkov, aby zverejnili informácie o skutočných následkoch havárie.

Do mora dodnes uniká ropa a napriek vynaloženiu desiatok miliónov dolárov na zabránenie jej úniku sa americká vláda spolu so spoločnosťou Taylor Energy snažila bagatelizovať škody, uvádza News.com. Teraz sa však začali ozývať hlasy na zastavenie prietoku oleja z ropného vrtu do vody.

K nehode došlo v roku 2004 kvôli pôsobeniu masívnych vĺn zničujúceho hurikánu Ivan, ktoré vyvolali podzemný zosuv pôdy. O štyri roky neskôr americká pobrežná hliadka začala upozorňovať, že  ropa stále uniká a predstavuje významnú hrozbu pre životné prostredie. Profesor Ian McDonald z Floridskej štátnej univerzity upozornil, že ide o „podstatné riziko pre vtáky, ryby a iné morské živočíchy.“ Za jedenásť rokov už uniklo asi 60 500 litrov oleja a ropná spoločnosť tvrdí, že sa s tým nedá nič robiť.

Vláda 11 rokov tajila
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock)

Spoločnosť si umyla ruky

Spoločnosť Taylor Energy sa zbavila zodpovednosti vyhlásením, že miesto bolo zničené „vyššou mocou“, ale ekologickí aktivisti protestujú, pretože firma o rizikách vedela. „Ide o skvelý príklad toho, čomu hovorím malé špinavé tajomstvo,“ myslí si geológ John Amos, ktorého skupina sledovala plochu oceánu prostredníctvom satelitu. Objavili viac ako 2 300 prípadov ropného znečistenia, ale hovorca spoločnosti sa ku katastrofe odmietol vyjadriť.

K ďalšej havárii neďaleko pobrežia Louisiany došlo v roku 2010, keď počas vrtných prác došlo k veľkej explózii, požiaru a následnému potopeniu plošiny. Nasledoval masívny únik ropy, ale vrt sa, našťastie, podarilo uzavrieť. Podľa vedcov však došlo vďaka únikom od roku 2004 k 11-percentnému poklesu celkového zdravia živočíchov v Mexickom zálive. Podľa štúdií by mohlo na morskom dne odpočívať až 40 miliónov litrov ropy!

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu