Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Tragédia pri talianskom pobreží zasiahla Vatikán: V mori sa utopilo 700 utečencov!

Pápež František Zobraziť galériu (2)
Pápež František (Zdroj: SITA)

VATIKÁN - Hlbokú bolesť z najnovšej utečeneckej tragédie v Stredozemnom mori, ktorá si zrejme vyžiadala najmenej 700 obetí, vyjadril dnes pápež František pred tisíckami veriacich v modlitbe Anjel Pána na námestí svätého Petra vo Vatikáne. Zároveň vyzval medzinárodné spoločenstvo na urýchlené prijatie rozhodných opatrení, aby sa zabránilo ďalšej takejto tragédii.

"Obete sú muži a ženy ako my, naši bratia, ktorí hľadajú lepší život, šťastie, hladní, prenasledovaní, zranení, vyčerpaní, obete vojen," povedal pápež. "Tvárou v tvár tejto tragédii chcem vyjadriť svoju úprimnú bolesť a sľubujem, že na obete a ich rodiny budem spomínať v modlitbách," uviedol pápež spontánne mimo svoj pripravený príhovor.

Pravdepodobne až 700 ľudí zahynulo po tom, ako sa v noci nadnes v Stredozemnom mori prevrátila loď s utečencami na palube. Podľa talianskej pobrežnej stráže sa doposiaľ podarilo zachrániť 28 ľudí, z vody zatiaľ vytiahli 24 mŕtvych tiel.

Tragédia pri talianskom pobreží
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

K prevráteniu plavidla, na palube ktorého boli prevažne utečenci z Afriky smerujúci do Európskej únie, došlo asi 30 kilometrov od líbyjských brehov a približne 200 kilometrov južne od talianskeho ostrova Lampedusa. Loď sa pravdepodobne prevrátila preto, že sa utečenci zhromaždili na jednom boku plavidla, aby na seba upozornili vo chvíli, keď obďaleč plávala obchodná loď.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu