Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Expremiér Gross (†45) je mŕtvy: Prvé slová manželky Šárky po boji so zákernou chorobou!

Stanislav Gross Zobraziť galériu (3)
Stanislav Gross (Zdroj: Profimedia)

PRAHA - Správa, ktorú nikto nečakal. Bývalý český premiér Stanislav Gross, ktorý pôsobil aj ako minister vnútra, zomrel. Podľa hovorkyne politickej strany ČSSD trpel vážnou chorobou.

Slovami "Standu si k sebe povolal Boh," reagovala na smrť svojho manžela Šárka Grossová. Za českým expremiérom, ktorý zomrel v noci zo včera na dnes, trúchli celá rodina, ostali po ňom dcéry Natália a Denisa. Strana ČSSD, v ktorej Gross pôsobil, uvažuje o príprave straníckeho pohrebu na jeho počesť, uvádza portál Blesk.cz.

Na smrť Stanislava Grossa reagovali viaceré osobnosti českej politiky. "Pán prezident v tejto ťažkej chvíli vyjadruje úprimnú sústrasť rodine a blízkym Stanislava Grossa," uviedol na Twitteri podľa Tn.cz hovorca českého prezidenta Miloša Zemana Jiří Ovčáček. Na Grossovu smrť reagovala aj ČSSD na svojej stránke: "Dnes zomrel náš bývalý a dlhoročný člen Stanislav Gross, ktorý bol v rokoch 2004-2005 predsedom vlády.ČSSD vyjadruje pozostalým úprimnú sústrasť a žiada o rešpektovanie kľudu rodiny,"

"Správa o smrti Standu Grossa ma nemilo zaskočila. Zažil som s ním mnoho rokov v dobrom aj v zlom. Vždy držal slovo a veľa sa venoval svojej rodine. Život nie je spravodlivý. Mal som ho, chalana, svojím spôsobom rád. Verím, že nájde pokoj v tom politickom nebi," napísal na Facebooku podpredseda Senátu Zdeněk Škromach (ČSSD), ktorý bol v Grossovej vláde jej prvým podpredsedom a ministrom práce a sociálnych vecí.

Podľa senátora Františka Bublana (ČSSD), ktorý bol za Grossa ministrom vnútra, je škoda, že expremiérova politická kariéra skončila tak skoro. "Mal na to, aby politiku robil aj naďalej a robil ju dobre - možno ešte lepšie," povedal Bublan, ktorý bol vraj s ťažko chorým bývalým kolegom v občasnom telefonickom kontakte.

"Mali sme veľmi dobré vzťahy, osobné aj pracovné. Standu som prakticky poznal od jeho prvých krokov v sociálnej demokracii a nemohol som prehliadnuť jeho talent získavať ľudí, schopnosť vystupovať," povedal bývalý predseda ČSSD a premiér Jiří Paroubek. Z neskoršej doby zaspomínal na to, že sa Gross so straníckou kolegyňou Petrou Buzkovou veľmi dobre snažili eliminovať dopady politických excesov niekdajšieho predsedu ČSSD a premiéra, terajšieho prezidenta Miloša Zemana, uviedol. "Myslím, že bol takou tou zaujímavou, mladou tvárou sociálnej demokracie," podotkol Paroubek.

"Ja na Stanislava Grossa budem spomínať v dobrom, pretože v čase, keď som ešte robil predsedu odborov, on mal vtedy ako predseda vlády rozhodujúci podiel na udržaní zákonníka práce, a musím povedať, že sa snažil stanoviská a názory odborov vnímať," povedal Českej televízii predseda Senátu Milan Štěch (ČSSD). Uznával ho vraj ako veľmi talentovaného politika, ktorý dobre zvládal funkciu predsedu poslaneckého klubu a potom aj ďalšie funkcie. "Samozrejme sa asi tiež tá rýchla kariéra na ňom prejavila alebo odrazila aj v tom negatívnom slova zmysle, vrátane možného poškodenia zdravia."

Podľa poslanca ODS Marka Bendy mal Gross marketingovú schopnosť sa predať, vystupovať na verejnosti, ku všetkému povedať vetu, ktorú verejnosť chce počuť a ​​byť za to obľúbený. "Bol vystavený skúškam a pokušeniam, ktoré boli nad jeho schopnosti a vekovú skúsenosť. Funkcia ministra vnútra, ale najmä premiéra, to bolo nad jeho osobnostné možnosti, preto to pomerne rýchlo skončilo," povedal Benda. Na Grossovo premiérske obdobie sa podľa neho nebude spomínať v dobrom, pretože "okolnosti s jeho odchodom a potom s rýchlym nadobudnutím a výhodným uplynutím akcií vyvolali takú mimoriadnu pachuť".

Podľa Klausa zomrel dvakrát

Expremiér Stanislav Gross si podľa bývalého prezidenta Václava Klausa uvedomoval, že jeho vymenovanie do funkcie ministerského predsedu je predčasné. Klaus, podľa ktorého si Gross nezaslúži zjednodušené a sploštené hodnotenie, to dnes uviedol v reakcii na Grossovo úmrtie. Smrť takého mladého človeka je podľa Klausa tragédiou. Jeho v mnohých smeroch tragického osudu je mu ľúto.

„Bol najmladším českým premiérom. Je tiež jediným z dvanástich premiérov novodobej Českej republiky, ktorý zomrel. Keď som ho ako prezident republiky do tejto funkcie vymenoval, vedel som, že je to predčasné, a chcem dnes verejne oznámiť, že on to vedel tiež,“ uviedol Klaus, ktorý Grossa do funkcie vymenoval v roku 2004.

„Nikdy som sa neznížil k lacným a povrchným útokom na jeho osobu. Bol to oveľa zložitejší človek aj politik, než aký je obraz, ktorý sa o ňom v médiách dochoval. V mnohých ohľadoch o sebe pochyboval - a to je vždy znakom hlbšej osobnosti,“ napísal tiež bývalý prezident.

„Zomrel vlastne dvakrát: prvýkrát politicky, druhýkrát ho dostihla nevyliečiteľná choroba. Nie som lekár, ale intuitívne cítim, že jeho predčasná ľudská smrť s tou rovnako predčasnou smrťou politickou môže mať priamu súvislosť,“ uviedol ďalej Klaus. „Stanislav Gross bol nadaný politik, ktorého postretlo niekoľko prekážok, ktoré nebolo v jeho silách prekonať,“ doplnil.

Sobotka vyjadril ľútosť

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) považuje niekdajšieho ministerského predsedu Stanislava Grossa za výraznú postavu celoštátnej politiky. Sobotka vyjadril úprimnú sústrasť rodine politika a tiež ľútosť nad tým, že Gross zomrel už vo veku 45 rokov. Bude teraz vraj veľa myslieť na to, čo spolu prežili.

Sobotka pripomenul, že Gross stál pred 25 rokmi pri obnovení českej sociálnej demokracie. "Pätnásť rokov bol výraznou postavou celoštátnej politiky ako predseda poslaneckého klubu ČSSD, minister vnútra a nakoniec predseda vlády," uviedol premiér.

Gross trpel amyotrofickou laterálnou sklerózou

Ako pre portál Idnes.cz uviedla hovorkyňa ČSSD, ktorej bol Gross členom, mal 45-ročný expremiér nevyliečiteľnú amyotrofickú laterálnu sklerózu (ALS). Ide o ochorenie mozgu spôsobujúce degeneráciu a stratu buniek centrálnej nervovej sústavy; v dôsledku toho dochádza k postupnej ochabnutosti svalov a odumieraniu svalstva. Choroba je neliečiteľná a trvá od dvoch do piatich rokov. Do povedomia širšej verejnosti sa toto ochorenie dostalo aj nedávnou facebookovou kampaňou, keď sa známi ľudia navzájom vyzývali na obliatie sa z vedra. pri ktorej pacientovi odumierajú nervové bunky a zostáva paralyzovaný.

Gross sa mal nachádzať v poslednom, terminálnom štádiu ochorenia a niektoré české médiá špekulovali o zhoršení zdravotného stavu už koncom marca. Prvé informácie o jeho chorobe sa objavili už v roku 2004.

Stanislav Gross sa v roku 2004 v 34 rokoch stal najmladším premiérom v dejinách ČR a tiež najmladším predsedom vlády v členskej krajine Európskej únie. Z politiky napokon odišiel kvôli afére týkajúcej sa jeho majetkových pomerov.

Bývalý český premiér s rodinou
Zobraziť galériu (3)
Bývalý český premiér s rodinou  (Zdroj: Profimedia)

Aféra, ktorá ho stála politickú kariéru

Gross patril po novembri 1989 k nádejam obnovenej sociálnej demokracie. Už v júni 1992 zasadol do poslaneckých lavíc a postupne získaval ďalšie funkcie, až sa v júli 2004 stal najmladším premiérom v histórii Českej republiky. Kreslo predsedu vlády Gross ale opustil po iba ôsmich mesiacoch kvôli afére okolo financovania jeho bytu a neskôr vzbudilo pozornosť aj jeho neobyčajne rýchle zbohatnutie. Po odchode z politiky sa venoval advokátskej kariére, posledné mesiace sa ale pre chorobu neobjavoval na verejnosti. V noci na dnešok zomrel vo veku 45 rokov.

O afére, ktorá ho stála sľubne rozbehnutú politickú kariéru, Gross dlho mlčal, pravdu odkryl až pred rokom. „Keby som sa býval nebál priznať, že som byt financoval z poslaneckých náhrad, tak som sa vyhol tomu, že som sa zamotal do poloprávd a lží,“ povedal v apríli 2014 v televízii Gross, ktorý už v tom čase bojoval s vážnou chorobou. Expremiér povedal, že „prijal Krista“, ale bol tiež presvedčený, že sa nemá za čo hanbiť.

Nejasný pôvod peňazí na obstaranie bytu na pražskom Barrandove ale nebol jedinou kauzou spájanou s Grossom. V roku 2007 totiž zarobil desiatky miliónov korún vďaka obchodu s akciami jedného z najvýznamnejších tuzemských obchodníkov s elektrinou, spoločnosti Moravia Energo. Expremiér dva roky po odchode zo Strakovej akadémie podiely nakúpil za 20 miliónov korún, aby ich po jednoduchom polroku predal viac než päťkrát drahšie. Pozornosť pritom vzbudili aj firmy, ktoré obchod umožnili.

Na obstaranie akcií Grossovi požičala slovenská pobočka českej spoločnosti Key Investments (tá neúspešne spravovala peniaze niekoľkých pražských mestských častí i ďalších miest). Od bývalého premiéra potom 31 percent akcií Moravia Energo kúpila firma Arca Capital Bohemia slovenského finančníka Pavla Krúpu. Obchodom, ktorý Grossovi umožnil žiť pohodlný život alebo zaobstarať dom na pražskom Slivenci a byt na Floride, sa neskôr zaoberala tiež protikorupčná polícia, prípad ale odložila.

Už pred rokom mal Gross problém hýbať s rukami
Zobraziť galériu (3)
Už pred rokom mal Gross problém hýbať s rukami  (Zdroj: Profimedia)

Korunný princ Miloša Zemana

Gross pôsobenil v najvyšších poschodiach politiky, kde sa tento absolvent dopravnej priemyslovky pohyboval takmer 15 rokov. Do ČSSD vstúpil nedlho po 20. narodeninách a kariéru spočiatku spojil s Mladými sociálnymi demokratmi, ktorých viedol medzi rokmi 1990 a 1993, zároveň stúpal v straníckom rebríčku. Gross bol od začiatku známy ako obratný zákulisný vyjednávač a v prieskumoch verejnej mienky patril medzi najpopulárnejších politiky.

Ako predstaviteľa nádejnej nastupujúcej generácie politikov ho v 90. rokoch spomenul aj prezident Václav Havel, hovorilo sa o ňom ako o „korunnom princovi“ niekdajšieho predsedu ČSSD Miloša Zemana, ktorému Gross v roku 1993 pomohol so zvolením do čela strany. Práve súčasný český prezident sa ale stal neskôr jedným z jeho výrazných kritikov, označil ho dokonca za svoj veľký omyl. Rozbuškou sa stala prezidentská voľba v roku 2003, kedy sa proti Zemanovi nakoniec postavila aj veľká časť ČSSD.

„Politik môže byť milovaný, politík môže byť nenávidený, ale politik sa nikdy nesmie stať smiešny,“ napísal Zeman v knihe Ako som sa mýlil v politike (2005) s odkazom na Grossovu volebnú kampaň s heslom Myslím to úprimne. Grossovo pôsobenie v politike dnes pripomínajú okrem dobových vtipov aj špekulácie o jeho úlohe v privatizácii Unipetrolu alebo popierané štúdium na pražskej právnickej fakulte. Tú dokončil v roku 1999, avšak úroveň jeho diplomovej práce bola neskôr v tlači spochybňovaná.

Dvanásť rokov, do septembra 2004, bol poslancom, okrem iného viedol klub ČSSD (1995-2000) a dva roky bol podpredsedom dolnej komory (1998-2000). Od apríla 2000 do vymenovania premiérom viedol ministerstvo vnútra. „Myslím, že som bol dobrý minister vnútra, avšak myslím si tiež, že som nebol dobrý predseda vlády,“ povedal pred rokom Gross o svojom pôsobení v politike.

V ČSSD bol od roku 2000 podpredsedom, v roku 2001 sa potom stal druhým mužom strany. Do čela sociálnej demokracie sa dostal po rezignácii Vladimíra Špidlu na stranícku aj vládnu funkciu v júni 2004. O rok a štvrť neskôr ale nútene skončil v oboch funkciách aj sám Gross, ktorý sa po odchode z politiky dal na advokátsku dráhu (už v marci 2004 získal na Západočeskej univerzite v Plzni titul JUDr.). Najprv bol koncipientom, od roku 2009 pôsobil ako samostatný advokát.

Gross bol dvakrát ženatý, prvýkrát sa oženil už v roku 1990, manželstvo ale vtedy vydržalo len krátko. S druhou manželkou Šárkou sa zoznámil v reštaurácii Poslaneckej snemovne, kde pracovala ako čašníčka. Vzali sa v roku 1996 a mali spolu dve dcéry - Denisu a Natáliu.

Vizitka Stanislava Grossa

Stanislav Gross sa narodil 30. októbra 1969 v Prahe. V roku 1988 absolvoval Strednú priemyselnú školu dopravnú v Prahe; následne krátko pracoval ako elektromechanik - kandidát rušňovodiča v depe pre lokomotívy Praha-Vršovice. V roku 1989 vstúpil do ČSSD a vo februári 1996 sa druhýkrát oženil s manželkou Šárkou, s ktorou má dve dcéry. V roku 1999 absolvoval Právnickú fakultu UK v Prahe a od apríla 2000 do augusta 2004 pôsobil na poste ministra vnútra. V období rokov 2002 - 2004 bol prvým podpredsedom vlády. Od júla 2004 do apríla 2005 bol predsedom vlády - až do vypuknutia aféry okolo financovania jeho bytu v januári 2005, ktorá ho stála politickú kariéru. Odvtedy sa venoval advokátskej dráhe. Zomrel 16. apríla 2015.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu