Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Putinovi Noční vlci sa chystajú prejsť Európou, budú aj v Bratislave: Predzvesť zlých správ?!

Vladimir Putin a Noční vlci Zobraziť galériu (3)
Vladimir Putin a Noční vlci (Zdroj: SITA)

MOSKVA/VARŠAVA – Ruský motorkársky klub "Noční vlci" blízky ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi sa koncom apríla chystá vyraziť na jazdu z Moskvy do Berlína. Chcú tak osláviť sovietske víťazstvo vo vojne s nacistickým Nemeckom. Poľskí odporcovia Putinovej politiky už na sociálnych sieťach sľubujú protesty proti "banditom z Ruska" pri prejazde Poľskom. "Noční vlci" majú v pláne ísť okrem iného aj cez Česko a Slovensko.

"Je nám úplne jedno, či sa to niekomu páči, alebo nie. Nie sme stodolárová bankovka, aby sme sa páčili všetkým, ale naše plány neodvoláte. Máme svoje presvedčenie a svoje hodnoty, medzi ktoré patrí aj veľké víťazstvo ako vrchol ruských dejín," vyhlasuje vodca klubu, považovaný za Putinovho kamaráta.
 
"Na Berlín!" majú motorkári vyraziť 25. apríla z Moskvy, odkiaľ sa vydajú zavčas ráno smerom na Minsk. Pokračovať chcú cez Brest a Vratislav do Brna, Bratislavy, Viedne, Mníchova a Prahy, aby svoju jazdu ukončili 9. mája v Berlíne položením kvetov k pomníku sovietskych vojakov.
 
Internetom sa šíri teória, ktorá zvestuje neblahé správy. Všade tam, kde zavítajú Putinovi motorkári, neskôr príde pohroma v podobe vojenskej agresie Ruska. Motorkári sa nachádazli na Kryme, neskôr tam prišli ruskí vojaci. Prešli aj Donbasom, kde zúrili a ešte prebiehajú boje medzi Ukrajincami a separatistami.
 
Alexandr Zaldostanov
Zobraziť galériu (3)
Alexandr Zaldostanov  (Zdroj: SITA)
 
Dátum 25. apríla nebol pre odštartovanie akcie zvolený náhodne - v ten deň pred 70 rokmi začali sovietske vojská priamy útok na Berlín. Vodca klubu Alexandr Zaldostanov (50), známy pod prezývkou Chirurg, sa už nechal počuť, že trasu kvôli prípadným protestom nezmení. 
 
"Nejdeme k Poliakom na návštevu, naším cieľom je Berlín. Aká bude akcia proti nám, taká bude aj naša reakcia," povedal poľskému rozhlasu. Zdôraznil, že kvôli "provokatérom", predstavujúcim len malú časť poľskej spoločnosti, sa ruskí motorkári nevzdajú svojej jazdy. "Budeme si len robiť svoje a nech sa ani nepokúšajú prekážať nám," varoval.
 
"Noční vlci" sú najstarším ruským motorkárskym klubom a oslavy Dňa víťazstva usporadúvajú každý krok. Označujú sa síce za apolitickú organizáciu, avšak netaja sa sympatiami a podporou pre Putina, ktorý s nimi udržiava kontakt. Po ruskej anexii Krymu ruský prezident vyznamenal niektorých členov klubu, ktorí na polostrove "hliadkovali" a údajne aj pacifikovali ukrajinských aktivistov.

Poliaci sú proti jazde ruských motorkárov cez ich územie

Poľská verejnosť sa búri proti prejazdu ruských motocyklistov vrátane členov prokremeľského klubu Noční vlci cez Poľsko na ich jazde z Moskvy do Berlína, kde chcú osláviť víťazstvo Červenej armády nad nacistami počas druhej svetovej vojny. Okrem Poľska majú motorkári prejsť aj Bieloruskom, Slovenskom, Českom a Rakúskom, kde chcú navštíviť cintoríny a pomníky padlých v boji proti fašizmu.
 
Ako informovala rozhlasová stanica Slobodná Európa, poľskí aktivisti už vytvorili Facebookovú stránku pod názvom Proti prejazdu ruských banditov cez Poľsko. Petíciu požadujúcu zákaz vstupu ruských motocyklistov do štátov EÚ už podpísalo vyše 8000 Poliakov. Jeden z aktivistov Jarek Podworski povedal, že dôvodom odporu proti je najmä ruská agresia na Ukrajine, ktorú Noční vlci silne podporujú, ale aj 50-ročná "sovietska okupácia Poľska". "Táto jazda cez poľské územie je pre nás úplne neprijateľná. Dúfame, že im zabránia vstúpiť do Poľska," povedal a dodal, že v opačnom prípade budú organizovať blokády ciest. Poľská vláda sa zatiaľ nevyjadrila.
 
Putinovi Noční vlci sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: topky.sk)
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu