Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Dramatický incident mohol rozpútať vojnu: Ruská stíhačka nalietavala na americké lietadlo!

Ruská stíhačka nad americkým lietadlom Zobraziť galériu (2)
Ruská stíhačka nad americkým lietadlom (Zdroj: pbs.twimg.com)

WASHINGTON - Spojené štáty budú oficiálne protestovať v Moskve voči leteckému incidentu, ku ktorému došlo minulý týždeň 7. apríla v medzinárodnom vzdušnom priestore nad Baltickým morom. Pilot ruskej stíhačky tam vo veľkej rýchlosti opakovane križoval cestu americkému prieskumnému lietadlu, pričom sa dostal do nebezpečnej blízkosti. Informovala o tom agentúra AP.

Hovorca Pentagónu Mark Wright v nedeľu povedal, že USA podajú v Moskve sťažnosť v súvislosti s týmto incidentom, ktorý označil za "nebezpečný a neprofesionálny". Ruskí predstavitelia však podľa niekoľkých mediálnych správ popreli, že by sa ich pilot bol dopustil niečoho zlého. Americkí predstavitelia uviedli, že ruská stíhačka Su-27 skrížila cestu americkému lietadlu vo vysokej rýchlosti zozadu a následne uskutočnila v jeho tesnej blízkosti ešte dva manévre.

"Neprofesionálne vzdušné manévre majú potenciál ublížiť všetkým zúčastneným posádkam. A čo je ešte dôležitejšie, ľahkomyseľné akcie jediného pilota majú potenciál vyhrotiť medzištátne napätie," citovala Wrighta agentúra AP.  "Táto vzdušná aktivita sa uskutočnila v kontexte zmeneného bezpečnostného prostredia vzhľadom na ruskú agresiu voči Ukrajine," dodal.

Nie je to prvýkrát, čo USA protestujú v Moskve proti údajne nebezpečnému zadržaniu lietadla. Vlani v apríli ruská stíhačka zadržala americké prieskumné lietadlo v medzinárodnom vzdušnom priestore nad Ochotským morom.

 

Dramatický incident mohol rozpútať
Zobraziť galériu (2)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu