Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Holandskí vyšetrovatelia: Vraždu 300 ľudí z letu MH17 má na svedomí ruský dôstojník!

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: archív)

AMSTERDAM - Za katastrofu malajzijského lietadla nad východnou Ukrajinou, pri ktorej v polovici vlaňajšieho júla zahynulo takmer 300 ľudí, môže byť zodpovedný bývalý vysoký dôstojník ruskej vojenskej rozviedky. S odvolaním sa na zistenia ukrajinských a holandských vyšetrovateľov to oznámil holandský spravodajský server NRC. Podľa serveru ide o prvý náznak, že do tragickej havárie môže byť priamo zapletené Rusko.

 

 

Holandský generálny prokurátor Fred Westerbeke podľa servera novinárom oznámil, že vyšetrovatelia „skrz-naskrz“ preštudovali odpočúvanie telefonických rozhovorov, ktoré boli v kritickom čase vedené v priestore katastrofy. Mnohé z nich sa už predtým v médiách objavili. Westerbeke žiadne meno hovoriacich neuviedol, vyhlásil však, že ide o „autentické rozhovory separatistov“.

Holandskí vyšetrovatelia: Vraždu 300
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: topky)

Ukrajinská kontrarozviedka SBU podľa holandských novinárov zistila, že jedným z mužov, ktorých slová odpočúvanie zachytáva, je istý Sergej Petrovskij, donedávna generálmajor ruskej vojenskej rozviedky GRU. Petrovskij, ktorý v konverzácii používal krycie meno Chmuryj, podľa Kyjeva vlani v apríli ruskú špionážnu agentúru opustil a pripojil sa k východoukra­jinským povstalcom. Bol údajne zástupcom vtedajšieho doneckého „ministra obrany“ Igora Girkina-Strelkova.

Preprava ruského BUKu zachytili aj na VIDEu
Zobraziť galériu (6)
Preprava ruského BUKu zachytili aj na VIDEu  (Zdroj: internet)

Odposluchy naznačujú, že „Chmuryj“ mohol byť v tragickom incidente kľúčovou figúrou. Zaisťoval prepravu protilietadlového systému Buk-M do Donecku a ďalej na front. „Je to to, čo si myslím, že to je?“ pýtal sa Petrovskij. „Áno, áno, Buk,“ odpovedal Burjat. Rozhovor zachytený tajnou službou sa odohral pár hodín pred pádom lietadla.

Podľa holandských vyšetrovateľov existujú náznaky, že malajzijské lietadlo bolo zostrelené práve touto zbraňou. Rusko takú verziu udalosti popiera a tvrdí, že malajzijský stroj mohlo zostreliť ukrajinské lietadlo.

Holandský server v závere článku uviedol, že vyšetrovateľ si v Rusku oficiálne vyžiadal vysvetlenie a poskytnutie dôverných informácií. Westerbeke má v pláne odísť do Moskvy, aby sa zoznámil s ruskou verziou.

 

UPOZONENIE! VIDEO obsahuje násilie. Nie je vhodné pre slabšie povahy a maloletých.

Misia OBSE objavila ruské raketomety Grad

 

The OSCE mission observers 'accidentally' discover fully-loaded Russian Grads BM-21 at a hideout in the Russian-occupied Luhansk.

Posted by Free Donbas on 1. duben 2015

 

 

 

 

Mise OBSE objavila pri jednej z kontrol v Luhansku ukryté raketomety Grad. Ide o priamy dôkaz, že Rusko podporure armádu separatistov ťažkou technikou.

Holandskí vyšetrovatelia: Vraždu 300
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: topky)

 

 

Holandskí vyšetrovatelia: Vraždu 300
Zobraziť galériu (6)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu