Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Desať minút hrôzy a prosieb o život: Prepis posledných chvíľ pred haváriou airbusu!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PARÍŽ/FRANKFURT NAD MOHANOM – Vyšetrovatelia našli na mieste tragédie prelomový niekoľkosekundový videozáznam, zachytávajúci posledné momenty na palube Airbusu A320 spoločnosti Germanwings pred jeho haváriou vo francúzskych Alpách. Hrôzostrašný záznam pravdepodobne nakrútil niekto z pasažierov alebo jeden zo šiestich členov posádky.

O videozázname informovali nemecký denník Bild a francúzsky magazín Paris Match, ktoré mali možnosť oboznámiť sa s jeho obsahom. Záznam je kľúčovým dôkazom toho, čo sa pred haváriou lietadla so 150 ľuďmi na palube odohralo. Nosič s evidentne nepoškodeným záznamom našiel na mieste dopadu stroja človek, patriaci do okruhu vyšetrovateľov.

Aj keď pôsobí dianie na palube chaoticky a obraz je totálne nestabilný bez možnosti identifikovať akúkoľvek osobu, je pravosť záznamu, nakrúteného v zadnej časti Airbusu A320, nespochybniteľná.
 

PREPIS ZÁZNAMU

10.00 Štart lietadla.

10.10 Kapitán hovorí Lubbitzovi: „Pred štartom som nestihol ísť na toaletu“. Lubitz: „Choďte, ak chcete.“

10.27 Lietadlo dosiahlo výšku letu 11 500 metrov.

Kapitán sa pýta Lubitza a overuje, či je pripravený a schopný s lietadlom pristáť. Lubitz pritakáva a kapitán letu odchádza.

10.28 Na zázname sú počuť zvuky. Kapitán si odpája bezpečnostný pás, otvára dvere a hovorí Lubitzovi, že odteraz ovláda lietadlo on. Lubitz odpovedá, že to zvládne.

10.30 Lubitz je v kabíne sám a zamyká kokpit. Už nie je možné zvonka otvoriť pilotnú kabínu a Lubitz prepína na autopilota a minútu po minúte s lietadlom začína klesať dole.

10.33 Pristávanie začína, letová prevádzka zaznamenala vychýlenie z letovej dráhy a neprimerané klesanie. Snaží sa skontaktovať s pilotmi, ale Lubitz nereaguje.

Veliteľ sa pokúša otvoriť dvere kabíny, klope a hovorí: „To som ja“. Lubitz ho v kokpite vidí na obrazovke kamery, ale Lubitz neodpovedá. Vtedy kapitán chytí do rúk hasiaci prístroj a snaží sa ním dostať dnu a kričí: „Pre lásku Božiu, otvorte tie dvere!“

10.34 Spúšťa sa alarm. Lubitz stále nereaguje a cestujúcich sa začína chytať panika.

10.35 Veliteľ sa stále horlivo pokúša dostať do pilotnej kabíny. Kapitán sa pokúša dvere vypáčiť, na zázname počuť silné metalické zvuky.

10.37 Spúšťa sa hlavný výstražný alarm, ale Lubizt ostáva bez reakcie. Kapitán kričí: Otvorte tie hlúpe dvere!“

10.38 Napriek hluku počuť Lubitzov pokojný dych – nasadil si dýchaciu masku.

10.40 Počuť hlasný zvuk zvonku a vo vnútri ľudia kričia hrôzou. Airbus narazil pravým krídlom do hory. Na palube hulákajú alarmy a cestujúcich ovláda smrteľná panika.

10.41 Lietadlo sa zrazilo s horou Estrop vo výške 1 500 metrov nad morom rýchlosťou 800 km/h.

Ukončili hľadanie pozostatkov obetí havárie lietadla Germanwings

Francúzske úrady v stredu potvrdili ukončenie pátrania po pozostatkoch 150 ľudí usmrtených pri minulotýždňovej havárii lietadla spoločnosti Germanwings na juhovýchode krajiny. Podľa informácii francúzskej agentúry AFP už nie sú na mieste nárazu stroja do hory žiadne telá a v stredu začnú zbierať osobné veci obetí. Pokračovať však bude pátranie po druhom záznamníku letu, takzvanej čiernej skrinke s údajmi o lete a fungovaní stroja. 

Francúzski záchranári uviedli, že na mieste havárie našli stovky telesných pozostatkov, ktoré aktuálne skúmajú. Celý proces rozoznávania však môže podľa nich trvať aj štyri mesiace.

Vyšetrovatelia žiadajú odovzdať údajné video z lietadla

Francúzske vyšetrovacie orgány v stredu vyzvali na okamžité odovzdanie údajného videozáznamu, ktoré podľa nemeckých a francúzskych bulvárnych médií zachytáva minulotýždňové zrútenie lietadla nemeckej spoločnosti Germanwings. Podľa francúzskej prokuratúry, ktorá vedie vyšetrovanie nárazu stroja v Alpách, sú informácie denníka Bild a francúzskeho týždenníka Paris Match vymyslené. 

Trosky lietadla spoločnosti Germanwings
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Tvrdenia o údajnom zázname z nájdeného mobilného telefónu jedného z cestujúcich sú nepravdivé, keďže doteraz žiadny z nájdených telefónov neprehľadávali ani neanalyzovali. Bild a Paris Match píšu, že video zachycuje chaos a hluk na palube stroja, pričom v pozadí počuť tupé údery, ktoré údajne vydáva kapitán snažiaci sa dostať do pilotnej kabíny.

Trosky lietadla spoločnosti Germanwings
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Lietadlo nemeckých nízkonákladových aerolínií Germanwings minulý utorok narazilo do vysokohorského úbočia na juhovýchode Francúzska. Na palube stroja Airbus A320 smerujúceho z Barcelony do Düsseldorfu bolo 144 cestujúcich a šesť členov posádky, z ktorých nehodu nikto neprežil.

Trosky lietadla spoločnosti Germanwings
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Francúzska prokuratúra na základe zvukového záznamu vyjadrila presvedčenie, že druhý pilot počas letu vymkol kolegu mimo pilotnej kabíny a s lietadlom niekoľko minút úmyselne klesal, až kým nenarazilo do zeme. Prokuratúra v Düsseldorfe, kde 27-ročný Lubitz žil, v pondelok potvrdila, že v minulosti prejavoval samovražedné sklony.

Trosky lietadla spoločnosti Germanwings
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Nemecko počká s novými pravidlami bezpečnosti leteckej prevádzky 

Generálny riaditeľ nemeckej leteckej spoločnosti Lufthansa Carsten Spohr predpokladá, že rekonštrukcia reťazca udalostí, ktoré minulý týždeň viedli k havárii lietadla Airbus A320 vo francúzskych Alpách, bude trvať dlho.

Podľa neho sa každý deň "dozvieme niečo nové o príčinách nehody". "Nám všetkým bude trvať dlho, kým pochopíme, ako sa to mohlo stať," uviedol Spohr, ktorý dnes v spoločnosti generálneho riaditeľa dcérskej spoločnosti Germanwings Thomasa Winkelmanna navštívil miesto havárie vo francúzskych Alpách. Pri náraze lietadla do horského masívu tam prišlo o život všetkých 150 ľudí na palube.

Thomas Winkelmann (vľavo) a
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Spohr odmietol odpovedať na otázky o tom, čo Lufthansa vedela o stave duševného zdravia druhého pilota Andreasa Lubitza, ktorého vyšetrovatelia podozrievajú, že lietadlo zámerne naviedol na nižšiu letovú hladinu, v dôsledku čoho narazilo do horského masívu. Lufthansa v utorok priznala, že Lubitz ju svojho času informoval o "období ťažkej depresie" po tom, ako prerušil svoj výcvik na získanie licencie pilota.

Nemecké ministerstvo dopravy dnes informovalo, že počká na ukončenie vyšetrovania havárie lietadla spoločnosti Germanwings, kým rozhodne o zmenách v pravidlách bezpečnosti leteckej prevádzky. Hovorkyňa rezortu tak reagovala na otázku, aké kroky ministerstvo podnikne po tom, ako sa ukázalo, že Lubitz jednu zo škôl, kde absolvoval výcvik, upozornil, že v minulosti trpel depresiou. 

Trosky lietadla spoločnosti Germanwings
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu