Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VIDEO Ľavicoví extrémisti zajali na súde prokurátora: FOTO ako z akčného filmu!

Prokurátor Mehmet Selim Kiraz dostal len pár hodín života Zobraziť galériu (3)
Prokurátor Mehmet Selim Kiraz dostal len pár hodín života

ISTANBUL – Ozbrojenci ľavicovej skupiny DHKP-C zajali dnes na súde v Istanbule štátneho zástupcu, ktorý má na starosti vyšetrovanie prípadu úmrtia 15-ročného Berkina Elvana po protivládnych protestoch v roku 2013. Polícia súdnu budovu evakuovala, na mieste je aj špeciálna zásahová jednotka.

Podľa tureckých médií ozbrojenci, ktorí sa údajne hlásia k zakázanej ľavicovej skupine DHKP-C, zajali prokurátora Mehmeta Selima Kiraza v jeho kancelárii v budove súdu v istanbulskej štvrti Caglayan. Na internete začala kolovať fotografia, na ktorej prokurátorovi teroristi zapchali ústa a k hlave mu tlačia zbraň. Podľa agentúry AFP zaznelo z budovy niekoľko výstrelov.

Štátna agentúra Anadolu uviedla, že Kiraz dohliada na vyšetrovanie úmrtia mladíka, ktorého pri protivládnej demonštrácii v roku 2013 smrteľne zranila plechovka s plynom vhodená do davu políciou. Ako uvádza nemecký portál Focus, nevinný mladík zomrel po 265 dňoch v kóme po tom, ako utrpel veľmi vážne zranenia cestou do obchodu, kam šiel kúpiť chlieb. Po smrti sa stal ikonou mnohých ľavicových extrémistických skupín, ktoré bojujú proti vláde.

Požadujú odplatu

Skupina DHKP-C použila prokurátora na vydieranie, aby docielila splnenie piatich požiadaviek. Podľa českého portálu Blesk teroristi požadujú, aby policajti, ktorí zabili Berkina Elvana, vystúpili v televízii a priznali sa k jeho smrti. V druhom bode chcú znovunastolenie práv pre tých, ktorí sa zúčastnili pochodu za Bernika Elvana. Vrahovia chlapca majú byť súdení občianskym, nie štátnym súdom. V posledných dvoch bodoch požadujú ozbrojenci bezpečný odchod zo súdu a komunikáciu s vyjednávacím tímom, ktorý budú tvoriť aj prominentné osoby. Ak vláda päťbodový program splní, teroristi sú ochotní prokurátora prepustiť.

Extrémistická DHKP-C sa začala formovať už koncom 70. rokov, odkedy sa prihlásila k početným atentátom a bombovým útokom. Turecko, EÚ a USA ju považujú za teroristickú organizáciu. Podľa tureckej polície bol členom DHKP-C aj páchateľ minuloročného útoku na veľvyslanectvo USA v Ankare, kde výbuch okrem samotného útočníka usmrtil aj príslušníka ochranky a viacero ďalších ľudí zranil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu