Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Desivé zistenie: Uznávaný pilot predpovedal tragický osud letu 4U9525!

Cocheret mal vo svojich úvahách, bohužiaľ, pravdu. Zobraziť galériu (2)
Cocheret mal vo svojich úvahách, bohužiaľ, pravdu. (Zdroj: SITA, Facebook)

AMSTERDAM – Minulotýždňová letecká katastrofa Airbusu 320, ktorý kopilot Andreas Lubitz naviedol priamo na francúzske Alpy, spustila nielen medzi odborníkmi búrlivú diskusiu o bezpečnosti v lietadle. Teraz sa ukázalo, že istý holandský pilot menom Jan Cocheret už pred dvoma mesiacmi predpovedal, že sa takáto tragédia stane, z jeho slov mrazí!

Cocheret je uznávaným pilotom Boeingu 777 patriacemu do flotily Emirates Airlines. Pred časom do odborného magazínu Piloot en Vliegtuig (z hol. Pilot a lietadlo) napísal článok o rizikách rozhodnutia urobeného v chaotickom období po teroristických útokoch na Svetové obchodné centrum v New Yorku. Po 11. septembri 2001 sa dali dvere na kabíne pilotov otvoriť len zvnútra, aby sa zabránilo vniknutiu nepovolaných osôb do priestorov kokpitu.

 

Cocheret však vo svojom článku upozornil, že toto opatrenie sa dá zneužiť presne takým spôsobom, ako to spravil psychicky nevyrovnaný Lubitz. Hlavného pilota vymkol po tom, ako odišiel na toaletu. Ako upozornil Cocheret, podobné prípady sa udiali už v minulosti, aj keď nemali toľko obetí. Napríklad v roku 2013 sa pilot mozambických aerolínii zamkol v kokpite a s lietadlom s 33 pasažiermi na palube úmyselne havaroval.

Desivé zistenie: Uznávaný pilot
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA, Facebook)

Cocheret tvrdil, že súčasný systém z neho robí dokonca paranoidného muža: „Niekedy sa skutočne zamyslím nad tým, kto sedí vedľa mňa v kokpite. Ako si môžem byť istý tým, že mu môžem veriť? Možno sa v jeho živote stalo niečo strašné a on nie je schopný to prekonať.“ Po nehode letu 4U9525 z Barcelony do Düsseldorfu na svoju stránku na Facebook napísal: „Bohužiaľ, tento hrozný scenár sa stal skutočnosťou.“

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu