Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Republikáni v USA v prieskume prekvapili: Obama je aktuálnejšou hrozbou než Putin!

Vladimir Putin a Barack Obama
Vladimir Putin a Barack Obama (Zdroj: SITA)

WASHINGTON – Tretina republikánov je presvedčená, že americký prezident Barack Obama predstavuje bezprostrednú hrozbu pre Spojené štáty. Predstihol teda aj obavy z ruského prezidenta Vladimira Putina a sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

V spoločnom prieskumu verejnej mienky tlačovej agentúry Reuters a inštitútu Ipsos sa tento mesiac 2809 Američanov pýtali, akú veľkú hrozbu na stupnici od 1 do 5 predstavujú pre USA krajiny, organizácie a jednotlivci zo zoznamu - číslo jeden znamená žiadna hrozba a číslo päť aktuálna, bezprostredná hrozba.

Prieskum ukázal, že 34 percent republikánov hodnotí Obamu ako bezprostrednú hrozbu, čiže umiestnil sa pred Putinom (25 percent), ktorého obviňujú z agresie na Ukrajine, a pred Asadom (23 percent). Západné vlády obviňujú Asada z použitia jedovatého plynu chlór a barelových bômb proti svojim vlastným občanom.

Vzhľadom na stupeň polarizácie v americkej politike nie sú výsledky prieskumu až také prekvapujúce, uviedol sociológ Barry Glassner, ktorý je autorom knihy The Culture of Fear: Why Americans are afraid of the wrong things ("Kultúra strachu: Prečo sa Američania boja nesprávnych vecí" - voľný preklad). "Pozorujeme tendenciu veľkej démonizácie človeka, ktorý je v úrade," povedal Glassner a dodal, že "šírenie strachu" republikánskou aj demokratickou stranou bude kľúčovou časťou prezidentskej kampane v USA v roku 2016. "Tunajšie televízne stanice, a americká politika, veľmi ťažia zo strachu," upozornil Glassner. 

Prieskum inštitútu Ipsos prebehol 16.-24. marca; zúčastnilo sa ho 1083 demokratov a 1059 republikánov. Dvadsaťsedem percent republikánov vníma demokratickú stranu ako aktuálnu hrozbu pre USA a 22 percent demokratov vníma republikánov ako aktuálnu hrozbu. Ľudí, ktorí odpovedali na otázky prieskumu, väčšinou znepokojovali hrozby súvisiace s prípadnými teroristickými útokmi. Militantov Islamského štátu (IS) pokladá za bezprostrednú hrozbu 58 percent opýtaných a al-Káidu 43 percent. Vodcu severnej Kórey Kim Čong-una pokladá za hrozbu 34 percent respondentov a najvyššieho iránskeho duchovného vodcu ajatolláha Alího Chameneího 27 percent. Kybernetické útoky pokladá za bezprostrednú hrozbu 39 percent opýtaných Američanov a obchodovanie s drogami tretina respondentov. Klimatických zmien sa obáva viac demokratov než republikánov, pričom 33 percent demokratov vníma globálne otepľovanie ako aktuálnu hrozbu. Medzi republikánmi je 27 percent takých, ktorí klimatické zmeny vôbec nepokladajú za hrozbu.   

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu