Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Bývalý šéf KGB prehovoril o Putinovi: Všetko je inak, toto je pravda o jeho minulosti!

Vladimir Putin je podľa Kalugina iba major.
Vladimir Putin je podľa Kalugina iba major. (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Vladimir Putin nehovorí pravdu o svojej hodnosti. Bývalý šéf KGB prezradil, že policajný titul, ktorý si ruský prezident uvádza na oficiálnej stránke, nie je pravdivý.

Bývalý šéf ruskej tajnej služby KGB (dnes FSB) Oleg Kalugin v rozhovore pre Rádio Sloboda. Oficiálne zdroje Kremľa hovoria o Putinovi, že je podplukovník. No Kalugin tvrdí, že je iba major.

Kalugin pracoval pre KGB viac ako tridsať rokov, pracoval tiež na ambasáde vo Washingtone. Neskôr odišiel z Ruska, aby sa stal významným kritikom transformácie KGB a súčasného prezidenta, upozornil portál echo24.cz.

V rozhovore sa pýta novinár Kalugina: "Putin nie je podplukovník?". Bývalý tajný mu odpovedá: "Nie, bol iba majorom. Síce sa v priebehu asi jedného roku mohol stať podplukovníkom, ale nikdy k tomu nedošlo," nechal sa počuť Kalugin.

Putin pritom o sebe uvádza, že ako podplukovník pracoval pre KGB počas svojho pobytu v Drážďanoch v rokoch 1985 až 1990. Tam mal byť aj povýšený. Na oficiálnej stránke prezidenta sa píše, že "Moja práca mi vychádzala. Vtedy bolo normálne, aby bol človek raz povýšený, zatiaľ čo pracoval v zahraničí. Mne sa to podarilo dva razy."

V súčasnosti žije v Spojených štátoch a s prezidentom Putinom nemajú práve najlepšie vzťahy. "Nazval ma zradcom. Ako ma len môže nazývať zradcom bez súdneho procesu?" Práve pre zlé vzťahy emigroval v roku 1995 do USA.

Súdny proces však v Rusku prebehol. Bez jeho prítomnosti. V roku 2002 sa konal prces, ktorý ho uznal vinným pre špionáž pre Spojené štáty americké a bol odsúdený na 15 rokov. Dnes má osemdesiat rokov a svoj život dožíva v USA.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu